• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 21 °C

KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİ

06.12.2016 13:25
KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİ
AK Parti Kadın Kolları Gümüşhane İl Başkanı Şükriye Karabulut Orhan ve Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Gümüşhane Başkanı Belgin Çakır, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verilmesinin 82.Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

AK Parti Kadın Kolları Gümüşhane İl Başkanı Şükriye Karabulut Orhan ve Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Gümüşhane Başkanı Belgin Çakır, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verilmesinin 82.Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

“Kadınlarımız her zaman ön saflarda mücadele etmiştir”

Başkan Orhan, mesajında kadınların etkinlik alanının güçlendirilmesi eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda fırsatlardan eşit, adil bir biçimde yararlanmasının son derece önemli olduğunu belirterek,  “Oysa, İnsanlık tarihi duruşları ve toplumsal hayata kattıklarıyla iz bırakan kadınlarla doludur. Tarihimizde, kurtuluş savaşımızda ve yakın tarihimizdeki 15 Temmuz hain FETÖ kalkışmasında kadınlarımız her zaman ön saflarda yer alarak mücadele etmiştir. AK Parti olarak, 14 yıllık hükümetlerimiz süresince kadınlar konusunda ki hassasiyetimizi hep vurguladık” dedi.

“Dünyanın en büyük kadın sivil toplum hareketi”

AK Parti Kadın Kollarının, 4 milyonu aşkın üyesi ile dünyanın en büyük kadın sivil toplum hareketi olduğunu dile getiren Orhan, “AK Parti olarak 2023 hedeflerimizde aile yapısını kuvvetlendirmek, siyasette iş hayatında kadın temsilini daha da yukarı çekmek yer alıyor. Kadının siyasette kendisini ifade etmesi çok önemli. Çünkü kadınlar daha planlı, programlı ve disiplinlidirler. Kadınların toplumda her alanda aktif rol almaları demokratik, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yoludur. Türkiye’de kadınların karar mekanizmalarına ve siyasal hayata etkin katılımı konusunda yapılan yasal değişiklikler, birçok Avrupa ülkesinden önce gerçekleştirilmiştir. Buna rağmen, Ülkemizde nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasal hayata katılım oranı hala erkeklerin çok daha gerisinde seyretmektedir. Kadınlarımızın siyasal ve kamusal hayatta temsil oranları arttırılmalıdır. Siyasetin, farklılıkların hoşgörüyle kabul edilebildiği ve daha geniş bir şekilde tanımlanan bir siyaset anlayışı temennisiyle, tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde ettiği bugünü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Belgin Çakır, ise mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, onun eşsiz öngörüsü sonucu, 5 Aralık 1934’te, pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara verilen bu hak, kadınlar açısından bir devrimdir. Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biridir. Aradan geçen 82 yılda, biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada, maalesef olması gereken yerde değiliz. 2015 Genel Seçimi sonucunda, biz kadınlar, TBMM’de sadece 76 kadın vekille %13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz, ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek, kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir. Ne yazık ki hala “temsilde adaletten” ya da “sonuçta eşitlikten” söz edemiyoruz. “Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir “ demek yeterli olmamakta, kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe “sonuçta eşitlik”ten söz edilememektedir. Oysa demokrasilerde en önemli iki unsur, eşitlik temeline dayalı temsil ve katılımdır. Yani eşit temsil ve eşit katılımdır.

 

Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz. Toplumsal refahın sağlanması için kadınların siyasal yaşama katılımlarının önündeki pek çok engelin kaldırılması gerekmektedir. Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir.  Türkiye, dünyada kadınların eğitim düzeyi açısından 104, ekonomi ve fırsat eşitliği açısından 127,  iş gücüne katılma oranı açısından 123. sıradadır. Türk kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmemektedir. Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara  dayattığı geleneksel değer yargıları,  kadınların sadece eş olma ve annelik rolleri ile sınırlandırılması da önemli sorunlardandır. Oysa eğitim, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracıdır. Kadınların önündeki bu engeller, kadının siyasal yaşama katılma konusunda erkeklere oranla çok daha fazla mücadele vermek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Kadınların bu konuda, bugüne kadar verdikleri mücadele çok çok değerlidir. Ancak gelinen noktada, Anayasa ve yasalarda var olan haklarımızı hayata geçirmek için daha iyi  örgütlenmemizin, dayanışmamızı güçlendirmemizin, emeğimizi birleştirmemizin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.  Birlik olacağımız inancıyla tüm kadınlara her alanda eşit özgür bir dünya diliyoruz.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim