- BIST 9827.23
- Altın 2954.659
- Dolar 34.7445
- Euro 36.5021
- Gümüşhane : -4 °C
- Trabzon : 8 °C
- ENGELLİLER GÜNÜ MESAJLARI
- ÖĞ-DER BAŞKANI DR. YAKUP TOPAL: TÜRKİYE, İSRAİL’E İHRACATI DURDURSUN!
- SEVİNÇ, MEMUR-SEN ENGELLİLER KOMİSYONU İL BAŞKANI OLDU
- MİLLETVEKİLİ KÜÇÜK İSTANBUL’DA GÜMÜŞHANE STK’LARIYLA BULUŞTU
- SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE KOMBİLER NASIL VERİMLİ KULLANILIR?
- BAŞKAN BAŞER’DEN SU TASARRUFU ÇAĞRISI
- MİLLETVEKİLİ KÜÇÜK, GÜMÜŞHANE-BAYBURT TANITIM GÜNLERİNDE
- SERKAN KAYA'DAN GÜMÜŞHANE ŞİDEF GENEL BAŞKANLIĞINA VEDA
- GÜDEF GENEL BAŞKANI BOZ: ''GÜMÜŞHANE ÜST KİMLİĞİMİZDİR''
- VALİ BARUŞ KÖSE’DE İNCELEMELERDE BULUNDU
- ZİGANA GÜMÜŞKAYAK KAYAK MERKEZİ’NDE SEZON HAFTA SONU AÇILIYOR
- “1 ADET FORMA AL, ŞEHRİN TAKIMINA SAHİP ÇIK”
- KELKİT TÜRK EĞİTİM-SEN'E PLAKETLİ TEŞEKKÜR
- ANAHTAR PARTİ GÜMÜŞHANE TEŞKİLATI KAHVALTIDA BULUŞTU
- KİTAP FUARI YOĞUN KATILIMLA DEVAM EDİYOR
GÖNÜL AHBAB İSTER KAHVE BAHANE
ENGİN DOĞRU / YAZAR
Engin Doğru
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü
Yemen’den gelen yeşil çekirdekleri kavurmak, soğutmak, öğütmek, muhafaza etmek ve pişirip ikram etmek için çeşitli araç ve gereçlere ihtiyaç vardı. Kahve ne kadar tazeyse o kadar lezzetlidir, bu sebeple evler için tasarlanan aletlerde ve kab kacakta ölçü dört beş kişiliktir. Bu da ihtiyaç duyuldukça kahvenin taze taze kavrulup çekildiği, soğutulduğu, öğütülüp pişirildiği, dolayısıyla kahve araç ve gereçlerinin Türk mutfaklarının vazgeçilmezleri olduğu anlamına gelmektedir. İlk işlem kahve tavasında yapılır. Evlerde kullanılanlarla çok miktarda kahvenin içildiği kahvehanelerde yahut saraylarda kullanılanların büyüklükleri farklıdır.Türk kahvesindeki lezzetin sırrı kavrulma şeklinde ve derecesinde saklıdır.Kahve kavrulduktan sonra havalandırılıp soğutulmalıdır.Bu işlem için özel ahşap kaplar vardır.Değişik ağaçlardan çeşitli şekillerde yapılmıştır.Kahve için önceleri dibekler kullanılmıştır daha sonra ise ahşap kahve değirmenleri ve daha sonra el değirmenleri geliştirilmiş ve kullanılmıştır.
Türk kahve kültürünü yansıtan kelimelerin hemen hepsi şaşırtıcı derecede güzeldir. Kahve, dibek, cezve, telve, fincan… Arapçadan alıp değiştirmeden kullandığımız bir kelime olan fincan, Türkçede hiç yabancı durmaz; aksine sesi ve çağrışımlarıyla ince bir duyarlığı ve çok zengin bir kültürü yansıtır. Bu kelimenin ikinci hecesi, yani “ can”,kahvenin kimyasındaki iksir işareti gibidir. O iksir ki tiryakinin canına can katar. Fincan kelimesi ne zaman telefuz edilse, gözümüzde ilk canlanan, dumanı üstünde köpüklü kahveyle dolu, kulplu veya kulpsuz, küçük zarif bir kesedir.
Kahve, hayatımızda evlilik işlerinin kız istemeden düğüne kadar bütün safhalarında ritüelin çok önemli bir parçasıdır. Kahve tüm ülkede günlük hayatın vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Dervişçe bir alçakgönüllülüğün ifadesi olan, “ Buyurun, acı bir kahvemizi içiniz” yahut “ Bir acı kahvemizi içermisiniz?” gibi sözler her yerde davet amacıyla kullanılır, ziyareti kısa kesen anlayışlı misafirlere de “ Aman efendim daha fincan soğumadı!” denerek nezaket gösterilirdi. “ Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır “ sözü de hem minnettarlığın mübalağalı bir ifadesidir, hem de misafir ağırlamada kahvenin seçkin yerine işaret eder. Kahveyi sevenler, sadece kendisini değil, kokusundan alet ve edevatına, sohbetinden edebiyatına kadar her şeyini sever, iyi kahve içebilmek için cefa çekmeyi bile göze alırlar. Onlar için kahve alelade bir içecek değil, saygı gösterilecek, adabına göre içilecek bir çeşit iksirdir.
Kahve pişirirken çok dikkatli olunmalıdır, çünkü bir anlık dalgınlık cezvenin taşıp köpüğünün yok olmasına yol açabilir. Köpüğün kaçmasına “ kahveyi kestirmek” tabir edilmektedir.Tiryakiler köpüğü kaçmış kahvenin yüzüne bile bakmaz,köpüğü çatlamış kahveye de burun kıvırır,hatta canları sıkkınsa, Ferhat gibi,kötü talihleriyle arasında münasebet kurarlar.Köpüklü Türk kahvesi pişirmek maharet isteyen incelikli bir iştir.Bunun için bakır cezve tercih edilmeli,pişirilecek kahve kaç kişilikse cezve ona göre seçilmelidir. Fincanla ölçülerek cezveye konulacak su soğuk, kireçsiz mümkünse önceden kaynatılıp soğutulmuş olmalıdır. Fincan başına tepeleme ikişer çay kaşığı taze kahve konur, eğer şekerli, orta az şekerli istenmişse yeteri kadar şeker ilave edilir. Bu karışım, cezve ateşe sürülmeden önce tahta kaşıkla iyice karıştırılıp kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Sabırsızlık edilip daha yüksek ateşte kaynatılırsa kahve lezzetinden çok şey kaybeder.
Kahve ikramı da görgü ve incelik gerektiren bir iştir. Kahveden önce birkaç yudum su içilerek ağızdaki diğer tatların yok edilmesi gerekir, bunun için kahve yarım bardak suyla birlikte ikram edilir. Suyun sonra içilmesi ayıptır, çünkü kahvenin beğenilmediği anlamına gelir. Kahve Türk sofrasında yemeği taçlandıran içecektir; güzel bir yemeğin ardından kıvamında pişirilmiş bir fincan kahve içmek istemeyen, kahvesi gecikirse huysuzlanmayan Türk azdır.
Eskiden misafir geldiğinde veya ne zaman kahve içilmek istenirse o zaman cezve mangalın kenarındaki kıvılcımlı küllere sürülüverirdi. Eski kışların sabahlarında mangalı eşeleyip ısınmak, közleri zayıflamışsa dışarı çıkarıp beslemek, kahve altı olarak bir şeyler yedikten sonra cezvesini köze sürmek kahveyi hazırlamak önemlidir. Mangalda yavaş yavaş pişen kül kahvesi’nin çok güzel koktuğu, daha lezzetli ve bol köpüklü olduğu inancı yaygındır. Kül Kahvesinin daha lezzetli olduğu kanaati halk arasında o kadar yaygındır ki. Zarif bir mani’ye bile konu olmuştur;
Eriği dalda devşir
Kahveyi külde pişir
Her kahveyi içende
Beni aklına düşür
Kahve fincanında geleceği okuma merakı ne zaman uyanmıştır, bilinmez Eski konaklarda dadılar, bacılar monoton ev hayatına renk katmak, hoşça vakit geçirmek ve kahve içme törenini daha da keyifli hale getirmek maksadıyla yapılan ritüeller var. Kahve falına bakmasını bilenlerin anlattıklarına göre, falına bakılacak kişi kahvesini içtikten sonra “ Ne ise halim, o çıksın falim “ diyerek fincanı kendine doğru çevirerek çalkalarsa başkası için fal baktırmak istiyor demektir. Fal baktırma isteyenler acelecidir; Tarık Buğra’nın “ Fal “ adlı hikâyesinin karamsar kahramanı, “ Ne ise halim o çıksın falim “ diyerek tabağa kapattığı fincanını hiç açmazsa da, ümidini telveye bağlayıp güzel haberler alabilmek ümidiyle geleceği merak edenler telvenin bir an önce soğumasını isteyeceklerdir. Şair Arif Nihat Asya’nın dediği gibi;
Bir izbe ki kalmıştır umut telvelere
Kül bağlar ocak, kahve biter, fal bitmez.
KAYNAKÇA;
Ahmet Cemaleddin Saraçoğlu, Eski İstanbul’dan Hatıralar Kitabevi Yayınları 2005
Ali Çolak, Bilmem Hatırlarmısın? Kapı Yayınları 2009
Sevinç Çokum, Bir Fincan Kahve, Türk Edebiyatı, 2011
Müjgan Üçer,Anamın Aşı Tandırın Başı Kitabevi Yayınları, 2006
Semiha Ayverdi, İbrahim Efendi Konağı, Fetih Cemiyeti Neşriyatı,1984
Beşir Ayvazoğlu,Kahveniz Nasıl Olsun,Kapı Yayınları,2011
Tarık Buğra,Oğlumuz,1979
Arif Nihat Asya,Kova Burcu,Ankara 1967
(Son)
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- SÜLEYMANİYE’DE KIYAM27 Ağustos 2020 Perşembe 11:17
- GÜMÜŞHANEDE ZİRVELER25 Ağustos 2020 Salı 14:48
- ŞEHRİN BİZE BIRAKTIKLARI04 Ağustos 2020 Salı 16:26
- ŞEHİR VE MEDENİYET02 Haziran 2016 Perşembe 20:45
- GÖNÜL AHBAB İSTER KAHVE BAHANE26 Mayıs 2016 Perşembe 16:53
- EL SANATLARI18 Mayıs 2016 Çarşamba 15:28
- SABRIN DOKUNDUĞU SANAT04 Mayıs 2016 Çarşamba 13:00
- EL SANATLARI27 Nisan 2016 Çarşamba 12:34
- KÖPRÜ20 Nisan 2016 Çarşamba 15:57
- CANCA KALESİ ANLATIYOR13 Nisan 2016 Çarşamba 15:41
- SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
- GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
- YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
- TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
- CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
- GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
- SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
- İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
- DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
- SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
- GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
- BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
- GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
- SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
- GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
- GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
- OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
- BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
- VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
- KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim