- BIST 9549.89
- Altın 3005.805
- Dolar 34.5348
- Euro 36.0249
- Gümüşhane : 9 °C
- Trabzon : 25 °C
- ÖZTÜRK: DOĞU KARADENİZ'DEKİ FAY HATLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ
- ÇİMEN, MAZBATASINI ALDI
- GÜSİAD ŞUBELEŞME İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
- GÜMÜŞHANE’DE ULAŞIM DEVRİMİ: TÜRKİYE KART DÖNEMİ BAŞLIYOR!
- GÜDEF YÖNETİMİ, YEREL BASINLA BULUŞTU
- 21-23 KASIM TARİHLERİNDE PROGRAMLI ELEKTRİK KESİNTİSİ UYGULANACAK
- VALİ BARUŞ’TAN KELKİT’TE YOĞUN PROGRAM
- MECLİS'İN KASIM MARATONU DEVAM EDİYOR
- KELKİT’TE TARIM MAKİNELERİ DAĞITIM TÖRENİ YAPILDI
- 10 YILDIR GÜMÜŞHANE’DE OLAY VAR
- MİLLETVEKİLİ KÜÇÜK ÜNİVERSİTEYİ KUTLADI
- TÜRKİYE’DE ÇOCUK HAKLARI ALARM VERİYOR: İYİ PARTİ’DEN ACİL EYLEM ÇAĞRISI
- "SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ"
- KAYMAKAM ALGIN’DAN NENE HATUN MTAL’YE ZİYARET
- GÜMÜŞHANE DAHİL 66 İLDE İCRA EDİLEN OPERASYONDA 459 ŞÜPHELİ YAKALANDI
SABRIN DOKUNDUĞU SANAT
ENGİN DOĞRU / YAZAR
Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi ve köylerinde düz dokuma yaygılar genellikle zili türünde dokunur. Kilim, düz dokuma yaygılarının, cicim, zili, sumak dışında sadece birine verilen isimdir. Kilimde ilmeklerinin renklerini, şekillerini belirleyen yüreklerin sesi var. Okuyabilen nefeslerle aralarında özel bir dilleri var… Bir incelik, bir kültür, bir ortak dil var.
Kelkitli hanımlar yıllardan beri ilmek ilmek dokunan yöreye özgü motifleri ile saf ve temiz duygularını, aşklarını, sevgilerini anlatıyor. Her nakışı bin duygunun ifadesi olan kilim sevgiliye çağrı, aşka davettir. Kimi renkler şikâyettir, Kimi hasrettir, kimi gözyaşıdır, dizeleriyle türkülere de konu olur kilimler. Güzelliklere de ev sahipliği yaptığını gösteren en önemli kültürel değeri olma özelliğini taşıyan Zili kilimleri, yüzlerce yıldır unutulmadan kuşaklar boyu aktarılan bir geleneği simgeliyor.
Yününden boyasına, deseninin oluşumundan, tezgâhtan inişine kadar zerafetin ve zahmetin, böylesine iç içe geçtiği başka ne olabilir ki? Her yörenin kendine has bir dokuma tekniği, rengi ve özel şifreleri var. İşte Kelkit'in Orta ve Zili kilimleri. Her biri servet değerinde olan bu kilimler, yeniden gün ışığına çıkıyor.
Zililerde, dokuma tekniği açısından donmuş arkaik desenler denilen, Orta Asya'dan bu yana çok az değiştiği tahmin edilen bugün hâlâ Türkistan - Türkmen halılarında değişik çeşitleri görülen sekizgen Türkmen gülü desenleri ve 14-15. yy Timurlu minyatürleri zeminlerinde iç içe zig zag desenleri görülür. Bazen dama taşı gibi arada boşluklar bırakılarak değişik bir görünüş elde edilebilir. Zili dokumalarda çeşitli hayvan, çiçek ağaç gibi figüratif motiflerin yanı sıra soyut motifler de yer alır.
Kelkit'in Kızılca Köyü’nde Hava Sevindik, Sarışeyh köyünden Fatma teyze, zili kilimlerin ustası. Tezgahta ilmik atmayı ve desen çıkarmayı annelerinden öğrenmiş. 10- 11 yaşından beri kilim dokuyorlar. Yetiştirdiği öğrencilerin sayılarını tam olarak hatırlamıyorlar. Kelkit İlçesi'nin Zili kilimleri kadar Orta denilen kilimleri de nam salmış. Eski kilimleri saklamayı bilenler şimdi çocuklarına bırakılacak en iyi mirasın, orta kilimi olduğunu söylüyorlar.
Yüzyıllardır dokunan kilimlerin üzerindeki en ufak bir motif bile bir anlam taşırken, desenler bazen kendisini ilk dokuyanın ismini, bazen de anlatılan duyguya göre isim alıyor. Fatma teyzenin göz motifi 60 yıllık çabasının karşılığında Zili Kilim'de yer alabilmiş. Baklava dilimi şeklindeki motifin ne anlama geldiğini kendisine soruyorum. ‘‘Türkülere, kilimlere, masallara, ninnilere yükledik diyeceklerimizi. Ne bileyim herhalde bugüne kadar yaşadıklarım’’ diyor. Kilimlerde yer alan yüzlerce motiften biri diye belki de kimsenin dikkatini çekmedi Fatma Hanım'ın göz motifi. Kilimlerin kuşağının alt ve üst taraflarındaki kuşaklarda irili ufaklı "göz", "şeytan perli", "boncuklu göz", "ağıllının geri", "perli", "geçmeli tarak" motifleri yüzeyi doldurmaktadır. Ayrıca kilimin uzun kenarının biri boyunca yöresel olarak "civankaşı" denilen zikzak motif de yer almaktadır. Kara nakış, yaslamlar, gerligöz, perli, ger, Ağıllı'nın geri, Karalı'nın yanı, Kurbağacık, Camallı'nın geri, tekliperli, civankaşı, tarak, şeytan perli, ercüme ve bu gibi motifler kilim, çuval, heybe ve çantalarda en sık kullanılan motiflerdir.
Eğrilmiş ipliğe sarı rengi veren safran, siyahı veren mazı ve nihayet kırmızı rengi veren kök boyadır. Kelkit ve çevresinde yetişebilen bu nebatlardan en önemlisi ve ekonomik gelişeni kök boyadır. Kök boya elde edilen ağaç ve bitkiler; Labada, nane, karamuk, sığırkuyruğu, kuşburnu, sumak, soğan, ceviz, papatya, mazı, palamut, ada çayı, böğürtlen, karayemiş, ekşi elma, çitlenbik, kekik, papatya, ceviz kökü, ceviz mantarı, çınar kabuğu, fasulye yaprağı, karaağaç kabuğu, karamuk katırtırnağı, kızılçam, saçkıran, yosun, ocak kurumu, meşe palamutu, kurutulmuş kayısı yaprağıdır. Boyaların parlak ve sabit kalabilmeleri için kullanılan yardımcı katkı maddeleri şunlardır: Göz taşı, koruk, limon tuzu, meşe kökü, meşe palamudu, sirke, su, sütleğen, şap, taş yosunu, eğrelti otu, sütleğen, meşe, kızamık’dır. İp elde edebilmek için kırkılan koyunun cinsi ve otladığı yerin de önemi olduğu söyleniyor. Yeşili ve suyu bol olan meralarda yetişen koyunun yünleri daha dayanıklı oluyor ve renkleri daha canlı gösteriyor.
Kelkit zilileri, Kelkit Kaymakamlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında Halk Eğitim Merkezleri'nde verilen kurslar vasıtası ile günümüzde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Kilim dokuma geleneğini yaşatmanın yanı sıra genç kızların da meslek sahibi olmasını sağlamaya çalışılıyor. Kelkit köylerinde hala eski ahşap tezgâhlarda kilim dokuyan yaşlılar vardır.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- SÜLEYMANİYE’DE KIYAM27 Ağustos 2020 Perşembe 11:17
- GÜMÜŞHANEDE ZİRVELER25 Ağustos 2020 Salı 14:48
- ŞEHRİN BİZE BIRAKTIKLARI04 Ağustos 2020 Salı 16:26
- ŞEHİR VE MEDENİYET02 Haziran 2016 Perşembe 20:45
- GÖNÜL AHBAB İSTER KAHVE BAHANE26 Mayıs 2016 Perşembe 16:55
- GÖNÜL AHBAB İSTER KAHVE BAHANE26 Mayıs 2016 Perşembe 16:53
- EL SANATLARI18 Mayıs 2016 Çarşamba 15:28
- EL SANATLARI27 Nisan 2016 Çarşamba 12:34
- KÖPRÜ20 Nisan 2016 Çarşamba 15:57
- CANCA KALESİ ANLATIYOR13 Nisan 2016 Çarşamba 15:41
- SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
- GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
- YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
- TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
- CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
- GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
- SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
- İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
- DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
- SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
- GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
- BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
- GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
- SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
- GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
- GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
- OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
- BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
- VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
- KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim