• BIST 9142.16
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 19 °C

TOLGA AKYÜZ

26.10.2016 10:37
TOLGA AKYÜZ
Bu haftaki röportaj köşemizde çekirdekten yetişen “Eğitim Saç Tasarım Güzellik ve Bakım Kampı” nda Work Show için sahneye çıkıp yeteneğini sergileyen kuaför Tolga Akyüz’ ü konuk ettik.

TOLGA AKYÜZ
Röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım. Tolga Akyüz kimdir?
30 Ekim 1989 yılında Mersin'de doğdum. Ailem Gümüşhaneli olduğu için ilkokulun yarısına kadar Mersin'de okuduktan sonra Gümüşhane’ye yerleştik. Ortaokul ve liseyi Gümüşhane'de okudum. Kuaförlük benim babamın mesleği olduğu için çekirdekten beri bu mesleğin içerisindeyim ama profesyonel olarak 10 yıla yakın bu mesleği yapıyorum. Çıraklık ve kalfalık dönemini babamın yanında geçirdim daha sonra İstanbul'a gittim. 2 yıl İstanbul'da kaldıktan sonra Mersin'de ve Antalya Lara'da çalıştım. Daha sonra İstanbul'a döndüm. Eğitimler için sürekli farklı illere gidip geliyordum. Farklı firmalardan eğitimler aldım, eğitmen asistanlığı da yaptım. 4-5 yıl kadar önce askerlik görevi araya girdi. Askerde de mesleğime devam ettim. Askerlikten sonra Atilla Bey birçok şeyi bana devredince salon işletmeye başladım.

Meslek ile tanışmanız babanızın sayesinde olduğunu söylediniz. Peki sizin kendinizi bu işe hazır hissettiğiniz an nasıl oldu?

Pişmek dediğimiz an İstanbul'dan döndükten sonra oldu. İstanbul Etiler'de bu işi yaptım. Oraya kalfa olarak gittim ama usta olarak döndüm. Bu konuda kendimi çok şanslı görüyorum. Çünkü İstanbul'da her şeyi çok net görüyorsunuz ve çok uç noktalara kadar gidebiliyorsunuz. Salona giren herkes müşteri olarak değil misafir olarak kabul ediliyor. O yüzden yaptığınız her şeyin boyutu çok farklı oluyor.

Gümüşhane'de Bayan Kuaför Salonu işleten başka erkek işletmeci yok. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Atilla Bey’den önce Gümüşhane'de erkek bir bayan kuaförü varmış. Ama daha sonra Trabzon'a taşınmış. Atilla Bey 17 yıldır Gümüşhane'de bayan kuaför olarak çalışıyor. İşletmeci olarak başka kimse olmadı.  Yanımızda çalışan erkekler oldu ama işletmeci anlamında bizden başka kimse olmadı.

_sel9771-001.jpg

Kadınların en önemli aksesuarları saçlarıdır. Zor bir iş yapıyorsunuz.

Kadınlar bize kendilerini görmek istedikleri şekilde tarif ederler. Ne istediklerini bildikleri için sorun yaşamıyoruz. Bu meslekte sıkıntı yaşadığımız noktalar; “saç rengim ten rengime uyar mı? olur mu? olmaz mı?” gibi konusunda fikir alışverişinde bulunmak istemeleri oluyor.

Müşteri portföyünüz nasıldır?

Memur ve öğrenci ağırlıklı olarak her kesimden müşterimiz vardır. Gümüşhane’de doğup büyüyen kadınlar ve daha tutucu kesim erkek olduğumuz için tercih etmek istemiyor.

Alaylı ve mektepli bir kuaför olarak çeşitli yarışmalara katıldınız.

Büyük çaplı yarışmalara katılmak için henüz daha erken olduğunu düşünüyorum. Renklendirme, topuz, saç kesimi gibi yarışmalara katıldım derecelerim var. Ama bu meslekte yarışmalara katılmaktan çok eğitim almak önemlidir. Şu anda uluslararası geçerliliğe sahip 5 tane belgem var. Bu meslekte bir yere gelmek için geçmişinize ve eğitimimize bakarlar bunun için birçok markada boya eğitimi, kesim eğitimi aldım. Eğitim aldığım kişiler yurtdışında eğitim veren kişilerdi. Bu eğitimleri alırken ciddi ödemeler yaptığınız için eğitimlerin boşa gitmemesi için hırs yaptım. Salon içine kapandığınız zaman eğitim almanızın hiçbir anlamı kalmıyor. O yüzden mahalle kuaförü olarak tabir edilen, bulunduğumuz yere hizmet etmek dışında farklı işler yapmak istedim.

Kız meslek liselerinde kuaförlük eğitimi veriliyor. Bu konuda uygulamalarda sizin gibi kuaförlerden yardım alınıyor muydu?

Meslek liselerinde bu eğitimi verenler öğretmen olduğu için oralarda alınan eğitimin çok yeterli olduğunu düşünmüyorum. Sistem olarak buna karşıyım ama meslek liselerinde bu tarz eğitimlerin verilmesi çok güzel bir şey. Kadınlar için en önemli aksesuar saçlarıdır. Bu yüzden bu konuda verilen eğitimlerin daha titizlikle verilmesinden yanayım. Öğretmen saç kesiminde bir kuaför kadar yetkin değildir. Uygulamalarda işi bilen kimselerden yardım alınabilir.

Rize’nin Çamlıhemşin Ayder yaylasında düzenlenen“Eğitim Saç Tasarım Güzellik ve Bakım Kampı” 10-13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu kampın amacı neydi?

Ayder’de düzenlenen kampta saç kesimi, kalıcı makyaj, topuz ve makyaj olarak dünyaca üne sahip kuaförler eşliğinde gerçekleşen eğitimler sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.

_sel9758.jpg

Kimler katıldı kampa?

Türkiye’nin dört bir tarafındaki usta makasların yanı sıra, Türkiye’den ve Avrupa’dan kuaför salon sahipleri de iştirak etti. Toplamda Türkiye çapında 70 Kuaförün katılımıyla gerçekleşen kampta benimle birlikte 10 kişilikte eğitmen grubu vardı.

Gümüşhane’ den sizden başka katılan oldu mu?

Gümüşhane'den yalnızca ben katıldım. Gümüşhane'den 4 yıldır bu organizasyonlara benden başka katılan kuaför olmadı. Sosyal medyadan duyuru yaptım ama diğer kuaförlerden katılım olmadı.  Ben istiyorum ki diğer illerdeki kuaförler gibi Kayseri’ den İstanbul’ dan isimler burada duyulmuşsa neden Gümüşhane’ den de duyulmasın. Önemli olan bu konuda eğitim almak ve mesleğinde başarıyı yakalamak, farklı olmaksa kişisel farklı düşüncelere yer vermeden birlikte olmaktır. Gümüşhane den daha fazla kişinin katılmasını isterdim. Organizasyonun içinde yer almama rağmen Gümüşhane den katılımcı olmaması büyük eksiklikti.

Bu yıl sizi work show sahnesine davet ettiler ve sahneye çıkıp gösteri yaptınız. Sizi tercih etme nedenleri neydi sizce?

Geçen yıllardaki organizasyonlarda eğitmen asistanlığı yaptığım için çıkartmak istiyorlardı. Adım zaten eğitmen grubu içerisinde geçiyordu ama eğitimci olarak çağırmaları bana da sürpriz oldu. Bana da yer verdiler. Sahneye çıkıp firma bazında değil kişisel olarak saç kesimi ve renklendirme üzerine work show yaptım. Bununla ilgili olarak herhangi bir firmayla sponsorluk konusunda bir görüşmem olmadı.
 

Eğitim Saç Tasarım Güzellik ve Bakım Kampının diğer eğitimlerden farkı neydi?

Diğer eğitimler gezi amaçlı oluyordu bu eğitim ise tamamen eğitim üzerine oldu. Bu organizasyonların yediye kadar götürmeyi düşünüyoruz. Yedinciden sonra ulusallaşacak. Nisan ayında yapılmak üzere yine bir organizasyon planlanıyor. Onda da sahne için alt yapı çalışmaları yapılıyor.

Elif Öktem: Teşekkür ederim.

Tolga Akyüz: Ben teşekkür ederim.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim