• BIST 9144.58
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 11 °C
  • Trabzon : 19 °C

KAMURAN GÜNDÜZ İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

29.12.2020 13:48
KAMURAN GÜNDÜZ İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI
İŞ ADAMI VE GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI (GTSO) MECLİS BAŞKANI KAMURAN GÜNDÜZ İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

Röportaj           : Hasan Pir, Rüveyda Usta, Bekir Bulut

 

OLAY GAZETESİ: Sayın Gündüz, bize kendinizi tanıtır mısınız, Kamuran Gündüz Kimdir?

KAMURAN GÜNDÜZ: 25.02.1966 tarihinde Gümüşhane Sarıçiçek Köyü’nde dünyaya geldim. 1970 yılında ailemin köyden Gümüşhane’ye göç etme kararı almasıyla Gümüşhane’ye gelerek Bağlarbaşı Mahallesi’ne yerleştik. İlkokulu Bağlarbaşı İlkokulunda ve ortaokulu da Gümüşhane İmam Hatip Ortaokulu’nda okudum. Lise öğrenimimi Gümüşhane Lisesinde tamamladım. 1986 yılında vatani görevimi yapmak üzere askere gittim, Aydın İl Jandarma Komutanlığı’nda askerliğimi tamamladıktan sonra memlekete gelerek iş hayatına atıldım. Aile şirketi olan Gümüş Tavukçuluk Ltd.Şti.’de uzun yıllar yöneticilik yaptım. 01.04.2018 yılında GTSO yönetim kurulu başkanı Sn. İsmail Akçay’ın tercih ve teveccühü, meclis üyelerimizin takdir ve destekleriyle GTSO yönetim kurulu başkan yardımcılığına seçildim. (Buradan GTSO yönetim kurulu başkanı Sn. İsmail Akçay’a bize sunduğu katkılardan dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Engin tecrübelerinden ziyadesiyle istifade ettik.) daha sonra 20.01.2019 tarihinde GTSO meclis başkanlığına seçildim. Halen GTSO meclis başkanlığı, Gümüş Tavukçuluk Ltd.Şti.ve Gündüz Yem San.ve Tic.Ltd.Şti. firmalarında yönetim kurulu başkanlığı görevime devam etmekteyim. Evli ve üç çocuk babasıyım.

OLAY GAZETESİ: Kamuran Bey, Gümüş Tavukçuluk Ltd.Şti. ve Gündüz Yem San.ve Tic.Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyorsunuz.  Günümüzün en zor ve riskli işlerinden biri olan tavukçuluk ve yumurta üretimi nereden aklınıza geldi, bu işe nasıl başladınız?

KAMURAN GÜNDÜZ: Yumurta üretimi nereden aklınıza geldi derseniz, baba mesleği diyelim. Ben gurbetçi bir babanın oğluyum, babam Almanya’da çalışmakta idi, orada çalışırken memlekete kesin dönüş yaparak burada tavukçuluk yapmayı kafasında tasarlamış ve 1980 yılında memlekete dönerek biriktirdiği sermayesi ile küçük bir aile işletmesi kurmuş ve serüvene öyle başlamıştır. Zorluklarına değinecek olursak evet sizin de belirttiğiniz gibi gerçekten zor ve riskli bir sektör. Her işin bir zorluğu vardır elbette, fakat kanatlı sektörü çok daha zor, ayrıca bu zorluklara bir de coğrafi şartların ağırlığı eklenince zorluklar daha da katlanıyor. Diyorum ki önemli olan zoru başarmaktır. Biz zorluklara aşina olduk galiba.

OLAY GAZETESİ : Yumurta üretim sektöründe Karadeniz bölgesinde sizden daha eski firmalar var mı?

KAMURAN GÜNDÜZ: Karadeniz Bölgesi’nde bizden daha eski bir firma yok, sadece Samsun Terme’de bizimle aynı yıllarda sektöre giren bir firma var.

OLAY GAZETESİ : Gümüşhanelilerin çok güvendiği bir firmasınız. Yumurta alımlarında Gümüşhanelilerin büyük çoğunluğu sizi tercih ediyor? Bu güveni nasıl sağladınız?

KAMURAN GÜNDÜZ: İnsanların güvenini kazanmak zor, zor olduğu kadar da uzun yılların mücadelesi ve tecrübesine dayanmaktadır. Gümüş yumurta bölgemizde, çevre illerde ve özellikle Gümüşhanemizde halkımızın tercih ettiği bir marka olmuştur. Bu tabi ki bizim için de kolay olmadı. Arkasında 35 yıllık bir emek ve tecrübe bulunmaktadır. Ben buradan sizlerin aracılığıyla tüm hemşerilerimize ve esnaf arkadaşlarımıza Gümüş yumurtayı tercih edip güvenle sofralarına taşıdıkları için teşekkür ediyorum. Bizler de Gümüş Tavukçuluk olarak bu güvene layık olabilmek için 35 yıllık tecrübemizi günümüz şartlarıyla harmanlayarak elimizden gelenin en iyisini, en kalitelisini halkımıza sunmak için gayret ediyoruz. Kalite hiçbir zaman tesadüf değildir.

OLAY GAZETESİ: Yaklaşık 35 yıllık mazisi olan kurumsal bir firmasınız. Firmanızın, özellikle tavuk ve yumurta üretim tesislerinizin mutlaka olmazsa olmaz kuralları vardır. Bunlardan biraz bahseder misiniz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Elbette ki kaliteli yumurta üretmek için olmazsa olmazlarımız var. Bunlardan bahsedecek olursak;

1-Hijyen ve temizlik

2-Tavukların içtikleri suyun kalitesi

3-Kümes içerisindeki temiz hava ve oksijen

4-En önemlisi tükettikleri yemin kalitesi

Ben bu yem konusunu biraz açmak istiyorum. Gümüş Tavukçuluk olarak 2009 yılına kadar yemimizi çeşitli illerdeki yem fabrikalarından temin ediyorduk. Bu hem ürettiğimiz yumurtanın kalitesini, hem de rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyordu. Bu nedenle 2010 yılında GOSB 20 ton/saat kapasiteli bir yem fabrikası kurduk. Bu fabrika bölgedeki rekabet gücümüzü artırmakla beraber kaliteli yumurta üretmemizin de önünü açmıştır. Yem maliyetlerini düşürmek adına yumurtanın kokusuna, rengine ve tadına etki edecek hiçbir hammaddeyi fabrikamızda kullanmıyoruz. Her zaman birinci sınıf hammaddelerle yemimizi üretiyoruz. Ürettiğiniz yem ne kadar kaliteli olursa ürettiğiniz yumurta da o kadar kaliteli oluyor. Tüketicimizin tercihi ve takdiri hep daha iyisini üretmemiz yönünde bizleri motive ediyor.

OLAY GAZETESİ: Pek çok iş adamı, büyükşehirlerden uzak diyerek Gümüşhane’ye yatırım yapmak istemiyor. Bu durum sizin sektör için geçerli değil mi?  Siz de büyük şehirlerden uzak olmanın sorunlarını yaşıyor musunuz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Evet, elbette ki büyük şehirlere uzak olmamız bizi de olumsuz etkiliyor. Bu coğrafyada yatırım ve üretim yapmak çok zor. Örnek verecek olursak hammadde teminini Konya, Adana, Mersin, Niğde, Mardin, Diyarbakır gibi illerden sağlıyoruz, bu illerdeki üreticilerle bizim aramızda ciddi manada maliyet farlılığı oluyor. Oradaki üreticiler cüzi miktarlarla nakliye ödeyerek hammadde temini yaparken biz yıllık bazda yüzbinlerce TL nakliye bedeli ödemek zorunda kalıyoruz. Bu da bizim maliyetimizin yükselmesine, kar marjımızın düşmesine sebep oluyor. Diğer bir konu iş gücü.  İlimizde çalışacak insan bulmamız neredeyse imkânsız gibi, hepimiz patron olmak istiyoruz. Bu işletmeyi Gümüşhane de değil de hammaddeye ve iş gücüne kolay ulaşacağımız illerde kuracak olsaydık bugün yüz bin değil, beş yüz bin, bir milyon kapasitelere ulaşmış olabilirdik. Biz bu memlekete sevdalıyız, bu coğrafya bizim kaderimizdir deyip bütün zorlukların üstesinden gelerek ilimiz ve bölgemiz ekonomisine katkı sunmaya çalışıyoruz. Yatırımcı için zor bir coğrafya fakat imkânsız değil. Fedakârlık ve özveriyle çalışma bütün bu zorlukların üstesinden gelebilmektedir.

OLAY GAZETESİ: Gelecekte yeni açılım ve yatırım düşünüyor musunuz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Evet içinde bulunduğumuz ekonomik şartların düzelmesi ve imkân tanınması halinde yeni açılım ve yatırımlar düşünüyoruz.

OLAY GAZETESİ: Et tavukçuluğu işine girmeyi düşünmüyor musunuz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Et tavukçuluğuna girmeyi düşündük ama yaptığımız araştırmalarda et ve yumurta üretiminin bir arada olmayacağını gördük. Ayrıca, et tesisleri için ilimiz coğrafyası ve koşullarının uygun olmadığı kanaatine vardık.

OLAY GAZETESİ: Gezen tavuk yumurtası üretiyor musunuz? Kafes tavuk yumurtaları ile gezen tavuk yumurtaları arasında ne fark var?

KAMURAN GÜNDÜZ: Evet, tüketicimizden gelen talep doğrultusunda gezen tavuk yumurtası üretiyoruz. Kafes tavukçuluğuyla gezen tavuk arasındaki fark birisinin kafeste diğerinin ise geziyor olmasıdır.

OLAY GAZETESİ: Gelelim beyaz - kırmızı – sarı renkli yumurtalara. Siz tüketici olarak hangi renk yumurtayı alıyorsunuz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Yumurta renklerine gelecek olursak besin değeri açısından aralarında hiçbir fark yoktur. Yumurta rengi, tamamen tavukların rengi ve ırkıyla alakalıdır. Her ırkın kendine has bir kabuk rengi vardır. Esasen yumurtayı kaliteli yapan kabuk rengi değil tavukların tükettiği yem rasyonu dur. Kaliteli yem verilirse kaliteli yumurta elde edilir.

OLAY GAZETESİ: Tüketicilerin en çok sorduğu soru; yemler ve ilaçlar. Siz tesislerinizde suni yem ya da ilaçlı yem kullanıyor musunuz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Öncelikle suni yem konusuna bir açıklık getirecek olursak suni kelimesi yapay, yapmacık ve eğreti anlamına geliyor. Bir düşünelim biz canlı besliyoruz, metabolizması ve bağışıklık sistemi olan o canlıdan günde bir yumurta alacaksınız. Suni yemle bunu başarmanız mümkün değil. Ben bunlara ticari yem diyorum. Yem bayilerinde satılan yemler halk dilinde suni yem olarak tabir edilir. Yemlerin tamamı tahıl ve yem bitkilerinin karışımından üretilmektedir. Enerji ve proteini düşük olan yem bitkilerinden yem yaparak istediğimiz randımanı yakalayamayız, verim alamayız, dolayısı ile enerji ve protein değeri yüksek olan kaliteli hammadde kullanmak zorundayız. İlaç konusuna değinecek olursak nasıl ki sağlıklı bir insan ilaç kullanma ihtiyacı duymuyorsa sağlıklı hayvanlarda da ilaç kullanma ihtiyacı olmaz.

OLAY GAZETESİ: Tüketiciler yumurta alırken neye dikkat etmelidirler?

KAMURAN GÜNDÜZ: Yumurta kolayca bozulabilen riskli bir besin maddesidir. Tüketicilerimize önerimiz menşei ve markası belli olan güvenilir firmaları tercih etsinler. Son kullanma tarihlerine dikkat etsinler, çatlak kırık ve kirli olmamasına, kabuğun temiz olmasına dikkat etsinler. Yumurtaları buzdolabına koyarken kesinlikle yıkamasınlar, kullanacakları esnada yıkasınlar. Bayat olduğundan şüphelendikleri yumurtayı bir bardak tuzlu su yaparak içerisine bıraksınlar yumurta suyun yüzeyine çıkarsa bu bayat olduğu anlamına gelir. Her zaman markayı ve kaliteyi tercih etsinler çünkü sağlığın değeri parayla ölçülmez.

OLAY GAZETESİ: Tavukçuluk sektöründe mutlaka çok anınız vardır. Birini bizimle paylaşır mısınız?

KAMURAN GÜNDÜZ: 2006 yılında medyada estirilen kuş gribi haberlerinin ardından yumurta satışlarının tamamen durması neticesinde hayvanlarımıza yem alamaz duruma geldik bunun üzerine hayvanların aç kalmaması için tüm hayvanları bedelsiz olarak halka dağıtma kararı aldık. Dağıtım esnasında Tarım İl Müdürlüğü’nün dağıtımı durdurması sebebi ile sağlıklı olan hayvanlarımızı canlı olarak gömmek zorunda kaldık bu bende acı bir hatıra olarak iz bırakmıştır.  

OLAY GAZETESİ: Tavukçuluk ve yumurta üretiminde dünyayı takip edebiliyor musunuz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Evet ediyoruz.

OLAY GAZETESİ: Bir iş adamı ve yatırımcı olarak Gümüşhane’de gelecekte neler yapılmalıdır? Düşünceniz nedir?

KAMURAN GÜNDÜZ: İçerisinde bulunduğumuz koşullar dikkate alınırsa insanların doğaya olan özlemini gidermek adına Gümüşhane’nin kırsal potansiyeli düşünüldüğünde doğa turizmi alanında adımlar atılabilir.

OLAY GAZETESİ: Gümüşhane’nin en yüksek, en nezih, oksijeni, çiçeği bol köylerimizden biri olan Sarıçiçek köyündensiniz. Köy ile bağınız devam ediyor mu?

KAMURAN GÜNDÜZ: Evet köyümle bağım devam ediyor.

OLAY GAZETESİ: Siz de yorulduğunuzda dinlenmek için köyü tercih eder misiniz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Evet.

OLAY GAZETESİ: İş sahanızın dışında özel meşgul olduğunuz hobileriniz var mıdır? Müzik dinlemek, kitap okumak, spor yapmak v.b.

KAMURAN GÜNDÜZ: İşimizin yoğunluğu dolayısı ile hobilere zaman ayıramıyorum. Ancak toprakla uğraşmayı seviyorum

OLAY GAZETESİ: Kamuran Bey, işiniz gereği yurt dışı ve yurt içi seyahatleriniz oluyordur? En çok hangi şehirleri beğeniyorsunuz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Daha önce değişik ülkelere de gittim, ülkemizde de birçok şehre gittim ve şunu gördüm ülkemizde her şehrin kendine özgü bir güzelliği var, o nedenle gittiğim bütün şehirleri beğendim. Şunu da belirteyim ki ülke olarak ülkemizden daha güzelini görmedim.

OLAY GAZETESİ: Gezdiğiniz şehirlerde “keşke benim Gümüşhanemde de bunlar olsaydı” dediğiniz neleri gördünüz gezilerinizde?

KAMURAN GÜNDÜZ: Bir işletmeci olarak diğer şehirlerle kıyasladığımızda şehrimizde yedek parça temini ve teknik destek elemanı alanlarında eksikliklerin olduğu ve bütün hizmet alımlarının diğer şehirlerden temin edilmesi sebebi ile Gümüşhanemizde de  yedek parça temini ve teknik destek sağlayacak işletmelerin olmasını isterdim.

OLAY GAZETESİ :Bir iş adamı olarak Gümüşhaneli gençlerimize Gümüşhane’de yatırım tavsiye eder misiniz, hangi yatırımları tavsiye edersiniz?

KAMURAN GÜNDÜZ: Ne acıdır ki yatırım tavsiye edecek bir gençlik göremiyorum. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki gençlerimizin büyük çoğunluğunun dünyası telefonları olmuş, vakitlerinin büyük bir kısmını sosyal medyayla meşgul olmakla geçiriyorlar, geleceğe dair bir planları, hedefleri, vizyonları yok. Gelecek için bir kaygıları da yok. Telefon bağımlılığı o kadar ileri safhadaki  çalışanlarımıza mesai saatleri içerisinde telefonları sorumluya teslim edeceksiniz dediğiniz de o zaman ben çalışmıyorum diyor, işi değil telefonu tercih ediyor. Böyle bir gençliğe ne tavsiye edebiliriz ki. Hamallığını yapmadığın işin hiçbir zaman patronu olamazsın. Bizim gençlerimizin hayal dünyaları o kadar geniş ki yapacakları işe direk patron olarak başlamak istiyorlar. Bu ülkede mekanikçiye, kaynakçıya, tornacıya, her türlü inşaat işçisine ihtiyaç var. Patron olmanın yolu da zaten buralardan geçer. Gençlere tavsiyem bu hayatta en kıymetli şey zamandır. Sanal dünyada kaybettikleri zaman onlara hiçbir kazanç sağlamayacağı gibi çok şeyler kaybettirecektir. Yapacakları işe çıraklıktan başlayıp özveriyle çalıştıkları takdirde başarıyı yakalamaları zor olmayacaktır.

OLAY GAZETESİ: Sayın Gündüz; son olarak Gümüşhanelilere mesajınız ne olur?

KAMURAN GÜNDÜZ:  Pandemi dolayısıyla dünyanın, ülkemizin ve tüm insanlığın zor bir süreçten geçtiği bu günlerde Gümüşhaneli hemşerilerimizden benim istirhamım “maske mesafe ve hijyen” kurallarına azami şekilde dikkat etmeleridir. Sağlıklı ve güzel günlerin bizlere çok daha yakın olması temennisiyle, bize bu imkânı tanıyan Olay Gazetesi camiasına teşekkür eder, yayın hayatında başarılar dilerim.

OLAY GAZETESİ: Sayın Gündüz, biz de size teşekkür ediyoruz.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim