KELKİT’TEN TÜM TÜRKİYE’YE ORGANİK BAL
Türkiye’nin organik tarım merkezlerinden birisi olan Kelkit ilçesine bağlı Deredolu Beldesi Kuş Yuvaları mevkiinde arıcılık yapan Osman Özlü, 2 yıl önce öğretmen olan oğlunun telkinleriyle organik arıcılığa geçti.
İlk olarak kovanlarını değiştirerek işe başlayan Özlü, oğlu Engin Özlü’nün de yardımıyla kısa süre 350 kovana ulaştı. Bu yıl yaklaşık 2,5 ton organik bal hasadı yapan Özlü, bu balları ise Mersin, Adana, Diyarbakır, Trabzon, Bursa gibi ülkenin dört bir tarafında bulunan müşterilerine özel talep ile satıyor.
Bilimsel araştırma ve tespitlere göre 137 endemik bitki türü bulunan Kelkit yaylalarında yaptıkları arıcılık faaliyetinin organik olması nedeniyle kovanda en fazla 6-7 kilogram arası bal üretebildiklerini kaydeden Özlü, bu balı da “özlübal” markası ile vatandaşlara sunduklarını belirtti.
Bal üretimi yaptıkları bölgede hiçbir tarımsal faaliyet bulunmadığını hatırlatan Özlü, tarımda makineleşme, yeryüzü şekillerinin elverişsiz oluşu ve göç nedenleriyle boşalan dağların “organik arıcılık” için fırsata döndüğünü söyledi.
Bal sektörünün özelikle son yıllarda suistimale varan yanlış bilgilendirmeler nedeniyle ciddi bir güven kaybına uğradığını dile getiren Özlü, tamamen boyasız doğal kovanlar, sanayi tesislerine, yollara, yerleşim yerlerine uzak konaklama ve arılara organik ilaçlar dışında ilaç kullanmadıklarını ifade etti.
KELKİT FLORASI FRANSA'DAN DAHA ZENGİN
Önceki yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda Kelkit havzasında 137 endemik bitki türü olduğunun tespit edildiğini hatırlatan Özlü, Kelkit'in endemik bitki çeşidinin Fransa'daki endemik bitki çeşidinden daha fazla olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.
Yine aynı araştırmada Kelkit bölgesinde 427 çeşit ballı bitki tespit edildiğini de vurgulayan Özlü, bu kadar olumlu etmenin bir araya geldiği bir noktada böyle bir çalışma yapmanın kaçınılmaz olduğunu da sözlerine ekledi.
Haber: Sinan Demir
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim