GÜMÜŞHANELİ MUCİTTEN DÜNYA ÇAPINDA PROJE
Güvenli sürüş teknolojileri üzerinde çalışan ve büyük bir projeye imza atan İstanbul’da yaşayan Gümüşhaneli mucit Engin Ağaç, maddi yetersizlikler nedeni ile projesini hayata geçiremiyor. Birçok üniversiteden teklif alan ancak “gizlilik protokolü” yapmayı kabul etmedikleri için anlaşamadıklarını ifade eden Ağaç, güvenilir yatırımcıların desteğini bekliyor.
Arkadaşımı Kaybettikten Sonra Projeye Başladım
Yakın bir arkadaşını alkollü araç kullanan bir sürücü nedeni ile kaybettikten sonra güvenli sürüş teknolojileri üzerinde çalışmaya başladığını aktaran Ağaç, arkadaşının yaşadığı bu talihsiz kazadan sonra ‘Güvenli Otomobil Sürüş Teknolojisi’ üzerinde çalışmaya başladığını ve iki seneden beri proje üzerinde çalıştığını söyledi.
Diğer Projelerin Yetersiz Olduğunu Gördüm
Alkollü araç kullanımı sonucunda pek çok kaza meydana geldiğini , bu tür kazaları engellemek için bazı kurumlar ve firmaların projeler yaptığını ancak bu projelerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Ağaç, “Kazaları engellemek için yapılan projeler çalışma prensibinde sürücü aracını çalıştırmak istediğinde her defasında alkol testinden geçmek zorundadır. Araç çalıştırıldıktan sonra sürücünün alkol almasını engellemek için de cihazın belirlediği düzenli aralıklar içinde alkol testinden geçmesi istenmiştir. Böylece bir sürücünün aracını çalıştırdıktan sonra alkol alması engellenmeye çalışılmıştır. Ancak bu sistemlerin hiçbirisinin alkollü araç kullanımını tam olarak önleyemediğini gördüm.
CEO lardan Yeterli Cevap Alamadım
Bu tür projeler yapan firmalardan bir tanesinin CEO’su benimle görüşmek için Kanada’dan İstanbul’a geldi. Bu firmaların ve diğer firmaların yaptıkları tek şey ‘İmmobilizer’ denen motoru ateşleyen ve durduran sisteme alkol metreyi takarak şoförü alkol testinden geçirmek. Eğer şoför alkollü ise araç çalışmıyor. Ancak bu sistemde sürücü her seferinde alkol testinden geçmek zorunda kalıyor ve bu durum sürücüyü rahatsız ediyor. Bu sorunla ilgili görüştüğüm çeşitli firmalardan yeterli bir cevap alamadım” dedi..
Projemde Bu Eksiklikler Bulunmuyor
Kendi projesinde bu konuyla ilgili yapılan diğer çalışmaların aksine farklı sensör özellikleri ile yüz tanıma programını birleştirerek yeni bir yazılım hazırladığını ifade eden Ağaç, “ Hazırladığım proje ile alkol kullanmayan bir sürücü diğer sistemlerde olduğu gibi alkol testinden geçmek zorunda kalmayacak. Ortamdaki alkol kokusunu algılayan MQ3 denilen sensör ile yeni bir elektronik sistem hazırladım. Sadece bu sensör ortamdaki alkol kokusunu algıladığında sürücünün alkol testinden geçmesi gerekecek” şeklinde konuştu.
Asgari 50 Bin Lira Gerekiyor
Projenin prototiplerinin yapılması için asgari 50 bin lira gerektiğini aktaran Ağaç, “Destek için KOSGEB’e başvurdum. Ancak firma kurmam gerektiği ve en az 3 kişi çalıştırıyor olmam ve yine en az 6 ay vergiye tabi olmam gerektiği söylendi. Ben bunları yapabilecek sermayeye sahip olsam zaten projemin prototipini yaparım” ifadesini kullandı.
Projesinin Türkiye’de bir benzerinin bulunmadığını vurgulayan Ağaç, Yazılım şeması hazır olan bu projesi için gizlilik protokolü anlaşması yapmak şartı ile kendisine destek verecek yatırımcılar arıyor.
Alkollü Araç Kullanmayı Yüzde Yüz Engelleyebiliriz
Proje ile alkollü araç kullanımının yüzde yüz engellenebileceğini söyleyen Ağaç,
“ Ayrıca bu proje ile ehliyetsiz araç kullanmayı da kesin olarak engelleyebiliriz. Trafikte arkadan ceza kesildiğinde kesilen ceza, o anda aracı kim kullanıyorsa o sürücüye gelir. Bir araç dünyanın neresinde çalıştırılırsa çalıştırılsın aracı kullanan kişinin kimlik bilgilerine ulaşılabilir” şeklinde bilgi verdi.
Çalışır Durumdaki Araç Dahi Çalınamayacak
Kendi yazılım sistemi ile sadece alkollü araç kullanımın önüne geçmediğini aynı zamanda çalışır durumdaki araçların çalınmasına ve ehliyetsiz araç kullanımına da engel olunabileceğini söyleyen Ağaç, “ Bunu da ehliyet tanımlama ile gerçekleştiriyoruz. Yazılım sistemindeki yüz tanımlama ve ehliyet tanımlama sistemi ile cihaza bir defa tanıtılan ehliyet otomatik olarak algılanıp sürücünün yüz algoritması ile eşlecek . Sürücü ve ehliyet eşleşmediğinde araç hareket etmeyecek” şeklinde bilgi verdi.
Kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin yüz ve ehliyet tanımlama sistemi ile tespit edilebileceğini vurgulayan Ağaç, böylece ihlal yapılan aracın farklı kişi tarafından kullanılması durumunda araç sahibinin değil aracı kullanan kişinin ceza alacağını kaydetti.
Bütün Araçlarda Kullanılabilir Mi?
Bu teknolojinin aracın orijinalliği bozulmadan bütün araçlarda kullanılabilir olduğunu, sürücü alkol testinden geçemediğinde sürücüye öncelikle sistem aracılığı ile görsel ve sesli uyarılar yapılacağını ve bir süre sonra aracın stop edeceğini aktaran Ağaç, “ Bu noktada değinilmesi gereken önemli bir nokta da kullandığımız deodorant ve parfümlerde de belli bir alkol olması. Belli bir oranın altındaki koku değerinde sistem devreye girmeyeceği için bu türlü istenmeyen durumların da önüne geçmiş olacağız. Eğer araç içerisinde sürücü dışındaki kişiler alkol tüketiyorsa koku sensörü nedeniyle alkol ölçer cihaz devreye girecek ve şoför yarım saatte bir cihaza üfleme yolu ile alkol testinden geçecek” dedi.
Gizlilik Protokolü Yapılmadığı İçin Anlaşamadım
Projesi için bir çok akademisyenlerle görüştüğünü, ancak gizlilik protokolü yapılmadığı için projesini detaylı şekilde paylaşmadığını belirten Ağaç, farklı üniversitelerle de gizlilik protokolü konusunda sorun yaşadığı için anlaşamadığını söyledi.
Derneğimizde Tahsili Olmayan Mucitler Var
Kendisinin de üye olduğu Mucitler Derneğinde tahsili olmayan bir çok mucitin bulunduğu 20 mucit arkadaşının olduğuna dikkat çeken Ağaç, “Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi makine bölümünü bıraktıktan sonra yaklaşık 16 sene tekstil sektöründe çalıştım. Şu anda bir lojistik firmasında çalışıyorum. Derneğimizde üniversite mezunu olmayan ancak kendi alanlarında dahi denebilecek arkadaşlarımız var. Hepsinin gerçekten harika projeleri olmasına karşın maddi yetersizlikler nedeni ile projelerini hayata geçirilemiyorlar. Bizim bir konuda sitemimiz var. Devlet neden sadece öğrenci ve akademisyenlere destek veriyor?” diye konuştu.
Zeynep Erdoğdu
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim