YÖRESEL LEZZETLER KÜÇÜK EV'DE
Açıldığı günden bugüne sıcak mekanı ve ortamı farkındalık oluşturan Küçük Ev, yaptığı yeniliklerle Gümüşhane'nin yöresel ürünlerini yaşatma mücadelesi veriyor. Gümüşhane’nin yöresel lezzetlerini menüsüne alan Küçük Ev, şehrin lezzetlerini tanıtmada büyük bir görev üstleniyor.
Bağlarbaşı mahallesinde bulunan, eşi ve çocuklarıyla birlikte Küçük Ev adındaki kafeyi işleten işletme sahibi Sebahattin Saraç, sıradan kafe formatından çıkarak yöresel ürünlere de ayrı bir önem veriyor. Yöresel ürünlerle bulunduğu bölgede farkındalık yaratan Küçük Ev, şimdi de çay ve kahvenin yanında köme ikram ederek şehrin yöresel lezzetini müşterilerinin beğenisine sunuyor.
Farklı Bir Anlayış
Gümüşhane’ye gelen özellikle öğrencilerin doğal olarak kafeleri tercih ettiğini, üniversiteye yakın olmaları sebebiyle öğrenciyle yakın temas kurduklarını söyleyen işletme sahibi Sebahattin Saraç, "Biz burada üniversiteye gelen öğrenciyi karşılıyoruz. Bu öğrencinin büyük bir bölümü iş dışından gelen öğrenciler. Gümüşhane mutfağı nasıldır bilmiyorlar. Biz de farkındalık oluşturmak adına çay ve kahvenin yanına birer adet köme koyarak ikram ediyoruz. Köme bizim yöresel ürünümüz. Başka tatlı çeşitleri kullanmak yerine onu kullanarak bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken fiyat farkı da almıyoruz, ikram olarak yapıyoruz. Bunu yaşadığımız şehre bir borç olarak görüyoruz. Değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.
Yemekler Bile Yöresel
Sadece köme ile değil mutfak kültürü ile de Gümüşhane’yi tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Saraç “Süt yüzünden yapılan kuymağı da burada müşterilerimize sunuyoruz. Bunu genelde mısır unundan yaparlar ama bunun orijinali bozulmasın diye biz böyle yapıyoruz. Kullandığımız ürünlerin tamamına yakını kendi üretimimiz. Tatlı çeşitlerinden diğer yöresel yemeklere kadar hizmet veriyoruz. Haftanın belli günleri yöresel ürün günü yapıyoruz. Turşu kavurması, ziron(siron), gendime çorbası, hurma gibi lezzetlerimizle burada Gümüşhane mutfağının ufak bir kısmının üniversiteye açılan kapısı durumundayız” diye konuştu.
Öğrenciler Mutlu
Öğrencilerin sundukları hizmetlerden memnun olduğunu dile getiren Saraç, “Tepkiler olumlu. Belki de birçok öğrenci köme ve diğer yöresel lezzetleri ilk olarak burada tadıyorlar. Buradan giderken tattıkları bu lezzeti almak istiyorlar. Ben aynı zamanda pestil-köme üreticisiyim. Bu konuda da yardımcı oluyoruz. Böylece pestil ve kömeye bir de pazar oluşturmuş oluyoruz" dedi.
Pestil-Köme Sektörü Geri Gidiyor
Sektörün içinden gelen biri olarak Gümüşhane’deki pestil-köme üreticilerinin reklam konusunda eksiklikleri olduğunu kaydeden Saraç, “Gümüşhane’de sektörün en büyük sıkıntısı bu. Bu sektör bir emekle bu noktaya geldi ve şuan durmuş durumda. Bunu zaman zaman dile getiriyorum. Yetkililer ile istişare ediyoruz. Ancak bu sektör geriye doğru gitmeye başladı. Bu geriye gidiş ürün üretimi noktasında değil ütün kalitesi noktasında geriye gidiyoruz. Ürün kalitesini artırma konusunda bir gayret yok. Mevcut bir piyasa oluşmuş, ürün üretimi de var o yüzden çok da kaliteye önem verilmiyor. Ürünün marka değeri için bir şey yapılmıyor” sözleriyle pestil-köme sektöründeki sıkıntıları dile getirdi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim