• BIST 9305.07
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 19 °C

“YAVRU YABAN HAYVANLARINI DOĞADAN AYIRMAYIN"

04.09.2015 20:23
“YAVRU YABAN HAYVANLARINI DOĞADAN AYIRMAYIN"
Başıboş bulunan yavru yaban hayvanlarının yakalanıp koruma altına alınması yerine rahatsız edilmeden doğal ortamında bırakılması

 ve bölgeden uzaklaşılması gerektiği bildirildi Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut: "Yaban hayvanları çok hassas bir yapıya sahip olup strese girdiklerinde ölümle karşı karşıya kalmaktalar.”

Çok hassas yapıya sahip olan yaban hayvanlarının strese girdiklerinde ölümle karşı karşıya kalabildikleri, bu nedenle asla evlerde beslenmemesi gerektiği bildirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, yaptığı açıklamada, başıboş karaca, ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, ceylan, geyik, vaşak türü memeli yaban hayvanı yavrusu görüldüğünde ilk akla gelenin onları yakalayarak korumak olduğunu belirterek, "Bu, yavru yaban hayvanına faydadan çok zarar getirir. Çünkü yavrunun annesi, büyük ihtimalle yakın bir yerde besleniyor veya avlanıyor olabilir. Bundan dolayı da sizi görür ve yavrusuna yaklaşmaktan korkar" dedi.

Anne yaban hayvanı beslenirken sıklıkla yavrunun yuvada hareketsiz şekilde annesinin gelmesini beklediğini ifade eden Bulut, "Bu davranış onu yırtıcı ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelerden korur. Yavrusu alınan yaban hayvanları o bölgeyi terk etmemekte, 3 gün içinde yavrularını bulurlarsa onları tekrar sahiplenmektedir. Bu nedenle yavru yaban hayvanı görüldüğünde yapılacak en doğru iş, onu rahatsız etmeden bölgeden uzaklaşmaktır" diye konuştu.

- "Yaban hayvanı evde beslemek uygun değil"

Bulut, yaban hayvanlarını evde beslemenin uygun olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"İnsanlara alışabilmelerine rağmen her zaman yabanıl içgüdülerini korurlar. Bu nedenle yavru yaban hayvanları büyüdüklerinde insanlar için zararlı olabilmektedir. Aynı zamanda insanlarla yakın temasta bulunan yaban hayvanlarının tekrar doğaya dönmeleri ve doğal yaşama uyum sağlamaları güçleşmektedir. Bunlara ek olarak yabani ortamda bulunan bazı hastalık ve parazitler bu hayvanlar ile yakın temasa geçilmesi durumunda insanlara da bulaşmaktadır."

Bölge müdürlüklerinin sorumluluk alanındaki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon'da karaca, ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, vaşak, kızılgeyik olmak üzere birçok memeli yaban hayvanı yaşadığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

"Bölgemizde çoğunlukla karaca vakalarına rastlıyoruz. Bu hayvanların yavrularını bulan vatandaşlarımız, iyi niyetle hayvanı bulunduğu ortamdan almakta, evde bir süre bakmakta ve sonra müdürlüğümüze teslim edilmektedir. Bu iyi niyetli bir davranış olmakla birlikte yaban hayvanı yavrusu açısından uygun değildir. Çünkü yaban hayvanları çok hassas bir yapıya sahip olup strese girdiklerinde ölümle karşı karşıya kalmaktadır. Onun için bu yavruların yeri doğadır, annesinin yanıdır."

Yaralı ya da terk edilmiş yavru yaban hayvanı görülmesi halinde mutlaka Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüklerine haber verilmesi gerektiğini vurgulayan Bulut, "Şube Müdürlüklerine teslim edilen yaralı veya güçten düşmüş yaban hayvanları, veteriner hekimler kontrolünde gerekli tedavileri yapıldıktan sonra habitatına uygun doğal yaşam alanlarına bırakılmakta, doğaya bırakılamayacak olanlar ise rehabilitasyon merkezlerine, hayvanat bahçelerine ve üreme istasyonlarına yerleştirilmektedir" ifadesini kullandı.

247 yaban hayvanı tedavi edildi

Bulut, bölge müdürlüğü olarak 2014 yılında 247 yaban hayvanını tedavi ettiklerini belirterek, "Bu yılın ilk altı ayında ise 70 kanatlı, 58 memeli olmak üzere 128 yaban hayvanını tedavi ederek doğaya, hayvanat bahçesine ve rehabiltasyon merkezlerine gönderdik. Çalışmalarımızın geniş kitlelere duyurulması amacı ile 2 bin 500 poster, 10 bin broşür bastırarak köylere, yaylalara, sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına dağıttık. Bunun yanında bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantılarımız devam ediyor" dedi.

Bulut, yaban hayvanlarının doğada izinsiz olarak yakalanmaları ve bulundurulmalarının, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümlerine ve Merkez Av Komisyonu kararlarına göre yasak olduğunu belirterek, yasağa uymayanlar hakkında 60 bin liraya varan para cezaları uygulandığını kaydetti.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NİN 2021 YILI BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ16 Aralık 2020 Çarşamba 11:06
  • Yaban Keçisi Avlayanlar Suçüstü Yakalandı09 Ekim 2020 Cuma 12:36
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim