YABAN KEÇİLERİ GÜMÜŞHANE DAĞLARINI SEVDİ
YABAN KEÇİLERİ GÜMÜŞHANE DAĞLARINI SEVDİ
Coğrafyasının yüzde 60’ını oluşturan dağlarında günden günde yaban hayvanı çeşitliğini artıran Gümüşhane’de sarp ve yüksek kayalıklarda yaşamlarını sürdüren ve kayaların usta tırmanıcısı olarak adlandırılan yaban keçilerinin sayısı bini aştı.
600 metreden 3 bin 331 metreye kadar oluşan rakım farkı, Türkiye’de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal iklim ve Karadeniz ikliminin görüldüğü ve uzmanların enteresan ve sıradışı coğrafya olarak nitelendirdiği Gümüşhane’de son yıllarda yaban keçilerinin sayısı hızla artıyor.
‘Gümüşhane dağlarının süsü’ olarak adlandırılan ve koruma altında olan Yaban Keçilerinin son yıllarda ikiz doğurması, koruma ve gözlem çalışmalarının sürekli yapılması, vatandaşların da bu konuda hassas olması nedeniyle kaçak avlanma oranı en az olan hayvanlar arasında yer alması sonucu sayıları hızla artarak bini aştı.
Kentte bazı yerleşim yerlerine yakın noktalarda yaşayan yaban keçileri kalabalık sürüler halinde gezerken, çoğu zaman köy yollarına inerek su ihtiyacının ardından tuz ihtiyacını gidermek için beton ve kayaları yalıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekipleri tarafından sürekli kontrol edilen yaban keçileri önceki gün vatandaşların aracının önünde görüntülendi. 15’ten fazla bireyin bulunduğu sürüyü cep telefonuyla kaydeden vatandaşlar asaleti ve masumiyetiyle gören herkesi etkileyen hayvanları bir süre kayıt altına aldı.
Beton yolda bir süre birbirleriyle oynayan genç ve yaşlı bireylerin bulunduğu sürü daha sonra aracı fark edince hızla kayalara tırmanarak alandan uzaklaştı.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede “Savunmasız” kategorisinde yer alan ve koruma altındaki bir tür olan “Capra aegagrus” bilimsel adlı Yaban Keçileri Gümüşhane’de 20 farklı lokasyonda gözlenebiliyor.
Yaban keçileri:
Boyları 130-180 santimetre, kuyrukları 15-18 santimetre ve omuz yükseklikleri 80-100 santimetre olan yaban keçilerinin ağırlıkları ise erkeklerde 50-85 kilogram, dişilerde 35-60 kilogram arasında. Ergin tekelerde çene altında sert kıllı, siyah ve uzun bir sakal bulunan yaban keçilerinin erkeklerinin boynuzları uzun ve geriye hançer gibi kıvrık halde. İyi gelişmiş bir erkek yaban keçisinde 150 santimetreye kadar uzunlukta boynuza rastlanabildiği literatürde yer alırken, dişilerinde de 25-28 santimetre uzunlukta kısa ve küt boynuzlar bulunuyor.
Çok başarılı bir tırmanıcı ve çok ürkek bir canlı olan yaban keçilerinin renklerinin kırmızı-kahverengi-gri, kışın soluk sarımsı gri olduğu, dişilerinin renklerinin daha açık olduğu, erkeklerde omuz başından ön ayaklara, sırta ve enseye uzanan siyah kolonun dişilerde bulunmadığı biliniyor.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim