VEREMSİZ BİR TÜRKİYE
Pehlivan, yaptığı açıklamada Verem Hastalığı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
71. Verem Eğitim ve Propaganda haftasının amacı; Verem hala aramızda olan bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya Nüfusunun 3/1 Verem mikrobu ile efekte durumdadır. Dünya nüfusu 7,6 milyar yaklaşık 2,5 milyar kişi Verem mikrobu taşıyor. Bu hastaların %10 u hayatlarının bir döneminde Verem hastalığı geçirmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 TBC (Tüberküloz) raporuna göre 2016 yılında, 10,4 milyon kişi yeni Verem hastası tespit etmiştir. Yine 2016 yılında 1,7 milyon kişi bu hastalıktan ölmüştür.
Verem (Tüberküloz) Halk arasında ince hastalık olarak bilinir.
Etkeni; (Mycobacterium tuberculosis) denilen bir bakteridir.
Bulaşma; Verem Hastalığı olan tedaviye başlanmamış bir kişinin, öksürme hapşırma yoluyla çevreye yayılan tükürük damlacıklarının diğer kişiler tarafından solunmasıyla olur. En sık akciğerlerde hastalık yapar. Bu organ dışında böbrek, omurga ve beyinde görülür.
Verem Hastalığının Belirtileri;
Tuttuğu organa göre değişmekle birlikte,
- 2-3 hafta süren ve geçmeyen öksürük
- Ateş
- Gece terlemesi
- İştahsızlık, kilo kaybı (Hızlı)
- Halsizlik, yorgunluk
- Kanlı balgam çıkarma
Verem Hastalığının tanısı;
Hastalığın bulguları Akciğer filminden yararlanarak kesin tanısı. Balgamda Tüberküloz bakterisinin görülmesi yada kültür ortamında bakterinin üretilmesiyle konulur.
Verem hastalığının tedavisi;
Özellik arz eder.
Sağlık Bakanlığınca ücretsiz sağlanan ilaçlarla Verem Savaş Dispanserlerinde yapılır. DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi) uygulanır.
Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) ;
DGT Nedir: Verem Hastasının ilaçlarını içtiğinde emin olmak için, sağlık Personeli refakatinde veya Sağlık Personelince eğitimi sağlanan gönüllü kişilerce takibinin yapılmasıdır. Tedavi süresi uzundur(6-9 Ay) arasında değişir. Verem Hastalığında ilaçların düzenli kullanımı önemlidir. Çünkü; Düzensiz ilaç kullanımda hastalığı yapan etken ilaca direnç geliştirir. Tedavi Güçleşir ve tedavi edilmeyen hastalar için ÖLÜM kaçınılmaz olur. Verem Hastalığı en çok aynı ortamı paylaştığı kişilere bulaştırır. Bu kişiler temaslı muayenesine tabi tutulur. TDT (Tüberkülin Deri Testi) pozitif kişilere ilaçları ücretsiz Verem Savaş Dispanserlerince sağlanan koruyu tedavi başlanır.
BCG denilen Verem Hastalığının aşısı vardır. Yeni doğan 2. Ayını doldurmuş çocuklara uygulanır. Bu çocukların Tüberküloz Menenjit (Beyin Zarlarının Veremi) hastalığından korur.
Verem Hastalığından Korunma;
- Toplumu Verem Hastalığından Korumanın en etkili yolu Verem Hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.
- İnsanlara tavsiyemiz, güneş gören rutubet ve nemden uzak ortamlarda ikamet ediniz.
- Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırınız.
- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı bir mendille kapatınız. Mendil yok ise ellerinize değil kollarınızın iç kısmını öksürün ya da hapşırın.
- Verem hastalığı belirtilerini hissettiğinizde doktorunuza başvurunuz.
- Spor yapın, dengeli düzenli beslenin.
- Stresten uzak durun.
- Yeni doğan çocuğunuzun 2 aylık verem aşısını ihmal etmeyiniz.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim