• BIST 9751.45
  • Altın 2818.586
  • Dolar 34.0293
  • Euro 37.9164
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 25 °C

UZM. DR. KURT’TAN SEPSİS UYARISI: ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

13.09.2024 12:39
UZM. DR. KURT’TAN SEPSİS UYARISI: ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Gümüşhane Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Furkan Kurt, sepsisin ciddiyetine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Kurt, “Sepsis veya halk arasında bilinen adıyla kan zehirlenmesi, vücudun herhangi bir enfeksiyona

UZM. DR. KURT’TAN SEPSİS UYARISI: ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Gümüşhane Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Furkan Kurt, sepsisin ciddiyetine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Kurt, “Sepsis veya halk arasında bilinen adıyla kan zehirlenmesi, vücudun herhangi bir enfeksiyona (zatürre, ishal, idrar yolu enfeksiyonu gibi) karşı verdiği yanıtın kendi doku ve organlarına zarar vermesiyle ortaya çıkar. Erken tanı konulmaz ve tedavi hemen başlanmaz ise tüm vücudu etkileyen şok, çoklu organ yetmezliği, sakatlık ve ölümlere yol açabilen bir klinik durumdur” ifadelerini kullandı.

Dr. Ahmet Furkan Kurt, sepsisin küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, “Dünya genelindeki ölümlerin yaklaşık %20’si sepsisle ilişkilidir. Her yıl dünya genelinde 47-50 milyon sepsis vakası görülmekte ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanmaktadır. Sepsis vakalarında ölüm oranlarının ülkelerin koşullarına göre %15 ila %50 arasında değiştiği bilinmektedir. Sepsis, hastanelerdeki ölüm nedenlerinin, hastaneye yeniden yatışların ve sağlık hizmeti maliyetlerinin birinci nedenidir” dedi.

Dr. Kurt, Dünya Sağlık Örgütü’nün hayati risk taşıyan ve hastanelerde ölümlerin en önemli sebebi olan sepsise karşı farkındalığı artırmak amacıyla 13 Eylül’ü Dünya Sepsis Günü olarak kabul ettiğini belirtti.

Sepsisin herkeste görülebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Kurt, “Ancak immün sistemi baskılanmış olan kişiler özellikle risk altındadır. 60 yaş üstü yetişkinler, 1 yaş altı çocuklar, gebeler, kronik akciğer, karaciğer, kalp hastalığı olanlar, diyabet ya da AIDS hastalığı bulunanlar, dalağı alınmış kişiler sepsis için riskli gruplar içerisinde kabul edilmektedir” dedi.

Sepsis belirtilerinin ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Kurt, “Sepsis tıbbi bir acil durum olup her saat hasta için önemlidir. Hastane ve hastane dışında sepsis belirtileri gösteren (aşırı titreme, kas ağrısı, anlaşılmaz konuşma, bilinç bulanıklığı, gün boyu idrar yapmama, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, ateş düşüklüğü veya yüksekliği, ölecek gibi hissetme, ciltte aşırı solukluk veya benekli cilt, tansiyon düşüklüğü gibi) kişilerin derhal tıbbi yardım alması sağlanmalıdır” diye konuştu.

Dr. Kurt, bir enfeksiyon tablosunun sepsise doğru ilerlemesi halinde, en kısa sürede tanı konulması ve uygun antibiyotiklerle tedavi edilmesinin sepsisi kontrol altına alabileceğini belirterek, “Erken tanı ve tedavi ile sepsise bağlı ölümlerin yaklaşık yarısı önlenebilmektedir” dedi.

Sepsisin önlenebilir olduğuna dikkat çeken Dr. Ahmet Furkan Kurt, “Sepsis, ‘sepsis farkındalığının’ artırılması öncelikli olmak üzere; sanitasyon önlemlerine uyumun arttırılması, gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi, aşılamaların etkin yürütülmesi, immün sistemi baskılayan hastalıkların kontrol altında tutulması, hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemleri ve el hijyeni uygulamalarının etkin yürütülmesi ile önlenebilir” ifadelerini kullandı.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim