• BIST 9031.82
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 5 °C
  • Trabzon : 20 °C

ÜNİVERSİTELERİN ALAN BAZLI YETKİNLİK ANALİZİNDE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NİN BAŞARISI

05.06.2023 12:19
ÜNİVERSİTELERİN  ALAN BAZLI YETKİNLİK ANALİZİNDE  GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NİN BAŞARISI
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından oluşturulan ve ilki 2016 yılında yayınlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” adlı rapor, yeni dönem verileri ile güncellenerek yayımlandı.

ÜNİVERSİTELERİN

ALAN BAZLI YETKİNLİK ANALİZİNDE

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NİN BAŞARISI

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından oluşturulan ve ilki 2016 yılında yayınlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” adlı rapor, yeni dönem verileri ile güncellenerek yayımlandı.

Gümüşhane Üniversitesi 35 bilim alanında ülke bazında sıralamada kendisine yer buldu. “Madencilik teknolojileri” alanında 200 üniversite arasından 31 üniversitenin yer aldığı araştırmada Gümüşhane Üniversitesi bu alanda 1’inci bölgede 11 üniversite ile birlikte yer aldı.

Gümüşhane Üniversitesi, Hacettepe, ODTÜ, İTÜ, KTÜ gibi köklü üniversitelerin bulunduğu 11 üniversite arasından kalite ortalamasında 4 ve hacim ortalamasında da 5’inci sırada yer aldı.

Söz konusu sıralamaya giren üniversitelere bakıldığında Gümüşhane Üniversitesi’nin yakalamış olduğu başarının ne denli önemli olduğu dikkat çekiyor.

Gümüşhane Üniversitesi’nin Bölgesel Odaklı Misyon Farklılaşmasının özellikle “Madencilik” alanında olması, adı geçen başarının artmasında önemli etken oldu.

Diğer taraftan Gümüşhane Üniversitesi yayınlanan raporda ‘Çevre Bilimleri-Yer Bilimleri’, alanında 98 üniversite içerisinden 1. Bölgede yer alan 39 üniversite arasında yer alarak, hacim ve kalite bakımından ortalamanın üzerinde bir başarı yakaladı.

Gümüşhane Üniversitesi kendi içerisinde bulunan bilim alanları itibarıyla da değerlendirmeye tabi tutularak, 6 alan 1. Bölgede yer alarak hacim ve kalite bakımından ortalamanın üzerinde görüldü. Diğer 6 alan 2. Bölgede, 14 alan 3. Bölgede ve 9 alan ise 4. Bölgede yer aldı.

TÜBİTAK tarafından yapılan analizde kullanılmak üzere 132 alt araştırma alanı için ayrı ayrı olacak şekilde ve 200 üniversite için alt araştırma alanları değerlendirmeleri başlıklar halinde yapıldı.

Bu başlıklar; Dünya yayın sayıları, Dünya yayınlarına ait atıf sayıları, Türkiye yayın sayıları, Türkiye yayınlarına ait atıf sayıları, Üniversite yayın sayıları, Üniversite yayınlarına ait atıf sayıları, Üniversitelerde yayın yapmış olan akademisyen sayıları, Üniversitelerin atıf açısından dünyada en fazla atıf alan ilk %10’luk dilime girmiş yayın sayıları, Türkiye ve üniversitelerin uluslararası işbirlikçi yayın sayısı, Üniversitelerin patentler tarafından atıf yapılmış yayın sayıları ve Üniversite bazında TÜBİTAK projelerinin bütçe ve sayılarına göre 2019-2022 yıllarını kapsayacak şekilde yapılmaktadır.

200 üniversite bazında yapılan çalışmaların kalite ve hacim bakımında analizleri sonucunda 4 bölge değerlendirmeye alındı.

1. bölge; hem kalite hem de hacim bakımından ortalamanın üzerindeki alanlar,

2. bölge; hacim bakımından ortalamanın üzerinde kalite bakımından ortalamanın altındaki alanlar,

3. bölge; hacim ve kalite bakımından ortalamanın altında olan alanlar,

4. bölge; hacim bakımından ortalamanın altında kalite bakımından ortalamanın üzerinde olan alanlar olarak ifade edilmektedir.

Gümüşhane Üniversitesi’nin yakalamış olduğu bu başarı ivmesinin tesadüf değil, aksine özverili çalışmanın bir sonucu olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek yayımlanan rapora ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “TÜBİTAK’ın ‘Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi’ adlı raporu üniversitelerin birbirlerine görece yetkinlik sıralamalarının alan bazlı olarak sunulması amacıyla yapılmaktadır. Üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının birbirlerine karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlamak amacıyla ilki 2016 yılında yayınlanan çalışmanın 2023 yılı raporunda Üniversitemizden büyük başarı geldi. Yayımlanan raporda Üniversitemizde ilk sırada Madencilik bilim alanı yer aldı. Bu alanda alanında öncü üniversiteler olan Hacettepe, ODTÜ, İTÜ ve KTÜ’den sonra biz geliyoruz. Bu bağlamda oldukça önemli bir başarıya imza attığımız ifade etmek mümkün. Elbette bunda Üniversitemizin Madencilik İhtisaslaşma alanında olmamızın da büyük rolü bulunuyor.

Üniversitemiz Madencilik alanı dışında; Gıda İşleme, Yer Bilimleri, Yapay Zekâ, Gıda Güvenliği, Coğrafya, Hukuk, Güneş enerjisi, Modelleme ve Simülasyon, İnşaat ve Akışkanlar dinamiği alanları da yine 1. Bölgede yer aldı.

Benzer şekilde 1. Bölgede bulunan diğer bilim alanları da kuruluş aşaması yeni olmasına rağmen büyük bir ilerleme kaydetmiş olan ‘Sosyal ve Beşerî Bilimler-Coğrafya’ bilim alanıdır. Üniversitemiz ‘Sosyal ve Beşerî Bilimler-Coğrafya’ alanında 89 üniversite içerisinden 1. bölgede yer alan 37 üniversite arasında yer aldı. Diğer bilim alanlarımızda ise; ‘Bilgi ve İletişim Teknolojileri-Yapay Zekâ’, alanında 102 üniversite içerisinden 1. Bölgede yer alan 36 üniversite arasında yer aldı. ‘Çevre Bilimleri-Yer Bilimleri’, alanında 98 üniversite içerisinden 1. Bölgede yer alan 39 üniversite arasında yer aldı. ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık-Gıda Güvenliği’, alanında 77 üniversite içerisinden 1. Bölgede yer alan 20 üniversite arasında yer aldı. ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık-Gıda İşleme’, alanında 105 üniversite içerisinden 1. Bölgede yer alan 36 üniversite arasında yer aldı.

Alınan bu başarı asla tesadüf değildir. Çalışmalarımızın böylesi başarılar getirmesi bizleri sevindirmenin yanında daha fazla çalışmaya teşvik etmektedir. Bu vesileyle de Üniversitemizin başarısında pay sahibi olan akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

İlgili alanların ayrıntılı raporları https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/2023-yetkinlik-rapor.pdf  adlı linkten incelenebilir.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim