• BIST 9298.18
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 20 °C

Tedavi Edilmezse Ölüm Oranı Yüksek

05.01.2016 13:43
Tedavi Edilmezse Ölüm Oranı Yüksek
Her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftada kutlanan Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’nda Gümüşhane’de bir çok kurum ve okulda eğitim ve bilinçlendirme amaçlı programlar düzenlendi .

Gümüşhane Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Latife Özmen , Verem Haftası’nın amacının verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi  olduğunu belirterek,   “ Tüberküloz , halk arasındaki adı ile verem  halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir.  Bu hastalık erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Tüberküloz, enfeksiyon hastalıklarından dolayı ölümlerde HIV’den sonra ikinci en önemli ölüm nedenidir. Tedavi edilmezse ölüm oranı yüksektir ” şeklinde konuştu.

Gümüşhane’de Veremle Mücadele

 Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gümüşhane’de de veremle mücadele için programlar düzenlendiğini  söyleyen Özmen, “ Tüm sağlık kuruluşlarındaki personele hizmet içi eğitim veriliyor ve halk eğitim merkezlerinde topluma yönelik eğitici programlar düzenleniyor. Açılan stantlarda bilgi verici afiş ve broşürler dağıtılmakta. Bunun yanı sıra üniversitelerde, okullarda, fabrikalarda, askeri birliklerde ve  yurtlarda eğitimler veriliyor” ifadelerinde bulundu.

Cezaevinde Cuma Günü Eğitim Verilecek

Özmen, cezaevindeki vatandaşlarımız için de Cuma günü veremle ilgili bilinçlendirici eğitim programı yapılacağını ve Cuma hutbesi olarak tüm camilerde veremle ilgili bilgi verileceğini söyledi.

En Çok Güneydoğu Asya ve Pasifikte Görülüyor

Dünyadaki Tüberküloz vakalarının yarısından fazlasının, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde olduğunu ve hastaların yaklaşık yüzde 43’ü Hindistan, Endonezya  ve   Çin’de bulunmakta olduğunu söyleyen Özmen , “ Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz 2015 Raporu’ na göre dünya genelinde hastalığın görülme oranı düşmektedir. Buna rağmen küresel Tüberküloz yükü halen çok yüksektir” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’de Her Yıl Azalmakta

Türkiye’de verem hastalarının sayısının her yıl azaldığını vurgulayan Özmen, “ Türkiye’de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. 2014 yılında verem savaş dispanserine kayıtlı toplam vaka sayısı 13 bin 378’dir. Bu hastaların yüzde 5’i erkek yüzde 42’si kadındır” dedi.

Hastalığın Belirtileri ve Bulaşma Yolları

Hastalıkla mücadelede erken teşhisin önemli olduğunu belirten Özmen, “Hastalıkla ilgili belirtileri genel yakınmalar ve solunum sistemi yakınmaları olarak ikiye ayırmak mümkün. Genel yakınmalar, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocularda kilo alamama, gece terlemesidir. Solunum sistemi yakınmaları ise öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır” şeklinde bilgi verdi.

Özmen, açıklamasında daha sonra şunları kaydetti:

“Bunlar dışında, gırtlak veremi ses kısıklığı yapabilir ve diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir. İki haftadan uzun süren ve spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir.”

Aşı ve Kontroller Ücretsiz

 Özmen, herkesin toplum sağlığına bağlı veremle savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak verem taraması yaptırabileceklerini hatırlatarak, “ Verem aşısı (BCG) özellikle çocuklarda kanla yayılan ve ağır seyreden verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra  ikinci ayını bitiren bebeklere aile sağlığı merkezleri ve verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı zamanı geçirilirse 6 yaşa kadar yapılabilir” ifadelerinde bulundu.

Zeynep Erdoğdu

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim