• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 23 °C

SATALA ANTİK KENTİ'NDE KAZI ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLIYOR

15.07.2024 13:03
SATALA ANTİK KENTİ'NDE  KAZI ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLIYOR
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki Satala Antik Kenti'nde yeni dönem kazı çalışmaları 16 Temmuz'da başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülecek olan kazı çalışmaları, bölgenin turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor.

SATALA ANTİK KENTİ'NDE

KAZI ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLIYOR

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki Satala Antik Kenti'nde yeni dönem kazı çalışmaları 16 Temmuz'da başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülecek olan kazı çalışmaları, bölgenin turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor.

 Sadak köyü sınırları içerisinde bulunan antik kentte ve çevresindeki mezarlık alanında gerçekleştirilecek kazılar, Gümüşhane Valiliği, Kelkit Kaymakamlığı, Kelkit Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu'nun desteğiyle yapılacak.

Antik kentin lejyon kalesindeki kazılar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur başkanlığında yürütülecek. Kazı alanını ziyaret eden AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu ve beraberindekiler, çalışmalara ilişkin bilgi aldılar.

Milletvekili Av. Celalettin Köse, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tasarruf tedbirlerine rağmen ilk etapta 5 milyon 500 bin TL ödenek çıkarıldığını ve ödeneklerin devam edeceğini söyledi.

Milletvekili Köse, Satala Antik Kenti'nin bölgenin önemli turizm destinasyonları arasına girebilecek tarihi bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Köse, "Amacımız Satala'yı turizme kazandırıp, buradan çıkan ve çıkacak tarihi eserleri Satala Müzesi'nde sergilemek. Ülkemizin dört bir yanından tarih ve arkeoloji tutkunlarını şimdiden Satala'ya bekliyoruz." dedi.

Satala Antik Kenti'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamına alındığını ve bu proje kapsamında kazı için ayrılan bütçenin hazır olduğunu ifade eden Köse, çalışmaların hızla devam edeceğini söyledi. Ayrıca, kazı alanında ziyaretçiler için karşılama merkezi ve çevre düzenlemesi yapılacağını belirtti. Köse, "Bu alan, Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'da bulunan dört büyük lejyonundan biri. Roma'nın Anadolu'da kazı çalışmalarının yapıldığı tek lejyonu burası." diye ekledi.

Kazı çalışmalarının başlamasıyla birlikte Satala Antik Kenti'nin tarihsel önemi daha da gün yüzüne çıkarılacak ve turizm potansiyeli artacaktır. Bu süreçte, bölgeye olan ilginin artması ve ziyaretçi sayısının çoğalması bekleniyor.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim