• BIST 9291.76
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 20 °C

SAĞLIKTA DEV REFORM

11.10.2015 18:57
SAĞLIKTA DEV REFORM
Hastaların rehin tutulduğu, acil servislerden çevrildiği, ambulans hizmeti sırasında ücret talep edildiği günler, yıllar geride bırakıldı.

. Yalnızca şehirlerde değil, köylerde de “112 Acil Sağlık” hizmetinin sunulabildiği, kırsal alanlarda gezici hizmetlerle vatandaşın kapısına kadar ulaşıldığı, hastaların evinden alınarak hizmet verilebildiği bir dönem yaşıyoruz.

Artık vatandaş istediği sağlık tesisine rahatlıkla gidebiliyor, ilacını istediği hastaneden eksik ilaç bahanesiyle geri dönmeden rahatlıkla alabiliyor, kuyruklarda saatlerce beklemiyor.

Sağlıkta milat

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Özgür Çelebi, 2002 yılının sağlıkta milat olduğunu söyledi. Çelebi, gazetemize yaptığı açıklamada, 2002 yılı öncesinde hastane kapılarında hastane ücretini ödeyemediği için hastaların rehin tutulduğunu, hasta sahiplerinin ise hastalarını alamadığını belirtti.

“Bugün helikopter ambulans gönderiyoruz”

“Bir yerde bir vatandaş hastalandığı zaman maddiyattan dolayı ambulans gönderme sıkıntısı yaşanırken, bugün helikopter ambulans gönderiyoruz” ifadesini kullanan Çelebi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “2002 yılından itibaren Bakanlığımızca hayata geçirilen 8, 9 basamaklı ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile bu günlere geldik. Bunun en güzel örneği ise Gümüşhane’dir. 190 bin nüfuslu ilimizde 26 uzman hekim var iken, bugün bu rakam 74 olmuştur. Kaldı ki, nüfusun 140 binlere düşmesine rağmen bugün Gümüşhane’de 74 uzman hekim bulunmaktadır. Şu an sadece Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde 54 uzman hekimimiz var.”

Hekim Dışı Sağlık Hizmetleri

Gümüşhane’de 2002 yılında, il genelinde hekim dışı sağlık hizmetlerinde çalışan personel sayısının 364 olduğunu belirten Çelebi, “Şuan 836 tane sağlık çalışanımız var. 2 olan acil sağlık istasyon sayımız 13’e ulaştı. 5 olan ambülans sayımız ise 30 oldu. 2002 yılında bin 600 ameliyat yapılırken, geçen yıl ilimizde yapılan ameliyat sayısı 14 bin 895 oldu. 2 olan ultrason cihazı 13, bilgisayarlı tomografimiz veya görüntüleme MR yokken şimdi 1 tane MR cihazımız, 2 tane tomografi cihazımız var” dedi.

174 nitelikli yatak var

Gümüşhane genelinde 26 olan nitelikli yatak sayısının 174’e ulaştığını anlatan Çelebi, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yeni hastanemizde iki üç ay içinde teslim edilecek. Orada da 130 tane nitelikli oda, 200 tane nitelikli yatağımız olacak. Yeni hastanemizin yapılmasıyla beraber mevcut hastanemizde karşılaştığımız sorunlar da ortadan kalkacak. Bunun yanı sıra ilimize yeni ağız diş sağlığı merkezi binası yapılmasını planlıyoruz. İl genelinde 25 tane diş hekimimiz var ama ancak 24 saat hizmet veremiyoruz. Yeni binamızla birlikte iyi hizmet veren ağız ve diş sağlığı merkezimiz olacak. Genel sağlık personelimiz kalacak yer  bakımından lojman ve apart anlamında sıkıntılar yaşıyorlar, bu noktada da projelerimiz var.”

Eski Devlet Hastanesi

Hizmete girecek olan yeni devlet hastanesinden sonra, halen kullanılmakta olan hastane binasını sağlık kampusu haline getirmeyi planladıklarını kaydeden Çelebi, “Toplum Destekli Sağlık Merkezi, Ruh Sağlığı Merkezi, fizik tedavi, rehabilitasyon servisi, 112 acil sağlık istasyonu, çocuk sağlığı hizmetleri gibi bazı sağlık kurumlarımızı da eski hastanemizde yapılacak çalışma sonrası taşımayı planlıyoruz. Ancak, önceliğimiz fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezidir” diye konuştu.

Sağlık alanında ki gelişmeler ve ilerlemeler vatandaş tarafından beğeni ve taktirle karşılanıyor.

“Eskiden hastane kapılarında, bekliyorduk”

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde yatan göğüs hastası İshak Yenilmez, eskiden hastane kapılarında daha çok beklediklerini söyleyerek, “Hastanelerimiz, eskiye göre daha iyi, daha temiz, çalışanlar daha da hürmet ediyorlar hastalara. Odalar çok iyi, temiz. Yemekler aynı şekilde. Hastanın hastalığına göre tuzsuzu, tuzlusu her şeyiyle ayrıştırılmış. Yanımızda gelen refakatçiye bile  ayrı geliyor. Biz hastaneye gelip, yatalı bir saat oldu. Yemeklerin ikisini de ayrı ayrı verdiler.  Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

“Randevu sistemi çok iyi”

Yenilmez, özellikle randevu sisteminin sağlıktaki ilerleme açısından çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, “Eskiden randevulu sistem yoktu, şu anda yaş kriteri var. Herşey öncelik sırasına göre. Hastaneler, hemşireler, doktorlar gayet iyi. 112’ler arandığı zaman geliyor. Her istediğimiz zaman hastaneye rahatça geliyoruz. Benim nefes problemim olduğu için gidip gelmemiz biraz güç oluyordu. Ama 112’ler hemen arayınca geliyor. Önceden öyle bir şeyler yoktu. Kendi imkanlarımızla geliyorduk. Şimdi devletimiz sağolsun her şey iyi.  Şimdi şartlar eskiye göre çok çok iyi. Eskiden hastane kapılarında polikliniklerde bekliyorduk. İsim yazılıyordu, öyle giriliyordu, yaşlı diye filan bir ayrım yoktu. Herkes kendi sırasını bekliyordu. Şimdi 65 yaş üstü filan çok iyi. En azından bekleme yok. Daha çabuk oluyor her şey. Randevulu sistem çok iyi. Sıra alıp geliyorsun gününü saatini biliyorsun” cümleleri ile geçmişte aldıkları sağlık hizmetleri ile günümüzde aldıkları hizmetin çok farklı olduğunu dile getirdi.

“Eskiden, ‘Bugün git, yarın gel’ derlerdi”                 

5 gündür hastanede yattığını belirten Nuri Ceylan, “Bugün daha üstün, çok iyi. Ben geçmişte de hastaneye geldim. Göğüs hastasıyım çoğu zaman geliyorum hastaneye.  Bana göre ve benim gördüğüm kadarıyla en önemli hizmet,  bütün görevli arkadaşlar doktorundan, hemşiresine kadar çok iyi bakıyorlar, gelip soruyorlar her zaman. Şikayetiniz, isteğiniz var mı diye. Devamlı ilgileniyorlar. Ondan özellikle çok memnunum.Şu an ki hastanemiz biraz eski ama buna rağmen temizlik noktasında da düzenli, iyi. Yeni hastanemiz yapılıyor, orası daha da iyi olacaktır. Geçmişte poliklinik kapılarında çok sıra beklerdik. Belki saatlerce, günlerce muayene olamazdık. Olsak bile bir gün iki güne muayene oluyorduk,  bugün git yarın geldi. Tabi ki bir takım eksiklikler, sıkıntılar olacaktır ama o gün ki şartlarla bugünkü çok farklı. Hastaneye rahat gidip geliyorsunuz ” şeklinde düşüncelerini aktardı.

“Telefon açmadan 112 kapıya geliyor”

Hasta yakını Emine Ceylan ise, eski ile bu günü kıyaslanmaya bile gerek olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Çok memnunuz şu an da. Telefon açmadan 112 kapıya geliyor, Allah razı olsun. Eskiden böyle bir hizmeti nerede görüyorduk, imkansızdı. Biz her gün hastanedeyiz. 10-12 yıl öncesine göre şimdi çok iyi.  Ozamanla, bu zaman bir olur mu?  O zaman gelsek, hemen muayene olamıyorduk, git bir daha gel, paran var mı ki gidip de gelesin bir daha. O zamanda köyde oturuyorduk. Şimdi hemen muayene olup, ilacımızı alıyoruz. Bir günde işimizi halledip evimize dönüyoruz. Ben de şeker- tansiyon hastasıyım. 15 günde bir buradayız.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim