• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 25 °C

Sağlıklı ve Umutlu gelecek İçin

15.04.2016 18:12
Sağlıklı ve Umutlu gelecek İçin
Sağlıklı ve Umutlu gelecek İçin

 

Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı yürütüldüğünü, program kapsamında her yıl 15 Nisan’ın “Büyümenin İzlenmesi Günü” olarak kutlandığını bildirdi.

Ağar, yaptığı açıklamada, bu günde çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlenmesinin sağlıkları açısından ne kadar önemli olduğu vurgulandığını, çocuğun sağlık ve beslenme durumunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini ölçmek olduğunu belirtti.

Büyüme ve Gelişme

Büyüme ve gelişmenin genellikle bir arada kullanılan kelimeler olduğunu ifade eden Ağar, şunları kaydetti:

“Büyüme, vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamını taşımakta ve boy, ağırlık, baş çevresi gibi vücut ölçümleriyle belirlenmektedir. Bu ölçümler, sağlıklı çocuklar ölçülerek hazırlanmış standart büyüme eğrileri ile karşılaştırılması ile yapılır. Normalden sapmalar erken tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Pek çok hastalığın ilk belirtisi büyüme ve gelişmenin duraklamasıdır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı “Erken Çocukluk Gelişimi ve Büyümenin İzlenmesi Programı” yürütmektedir. “Büyümenin İzlenmesi Programının amacı sağlam, hasta çocuk ayrımı yapmadan tüm çocukların hangi ortamlarda, nasıl bir beslenme uygulanarak büyüdüklerini, kilolarını, boylarını ölçerek sağlıklı bir gelişim gösterip göstermediklerinin saptanması ve erken tanı konularak girişimlerde bulunulmasıdır. Çocukların boy ve ağırlık ölçümlerinin, büyüme ve gelişmenin, beslenme durumunun belirlenmesinde önemli birer ölçüm olduğu , özellikle protein-enerji malnütrisyonunun erken tanısında en fazla kullanılan ölçümlerin başında geldiği bilinmektedir. Gelişme ise hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda meydana gelen olgunlaşmaya denir. Büyüme ve gelişme anne karnında başlar ve ergenlik dönemi sonuna kadar devam eder.”

Büyümenin İzlenmesi

Bebeğin iyi beslendiğinin en iyi göstergesi, standartlara uygun büyüme ve gelişmesi olduğunu vurgulayan Ağar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yeni doğan bebek iyi büyüyorsa yeterli ve dengeli besleniyor demektir. İyi büyümeyen bebeğin ya bir hastalığı vardır, ya da iyi beslenemiyordur.  O halde çocuğun, sağlık ve beslenme durumunu anlamanın en iyi yolu onun büyümesini izlemektir. Büyümenin izlenmesi ise çeşitli ölçütlerle yapılmaktadır. Buna göre; büyümenin değerlendirilmesi için;  vücut ağırlığı ve artış hızı, boy uzama ve artış hızı, baş çevresi ve artış hızıdır. Gelişmenin değerlendirilmesi için de kemik gelişimi, diş gelişimi, duyu organlarının gelişimi, zihinsel ve sosyal gelişim, cinsel gelişim krfiterleri takip edilmektedir.”

0-4 Yaş Arası Çok Hızlıdır

Açıklamasında, anne ve babalara da seslenen Sağlık Müdürü Ağar, şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili anne ve babalar, çocuğunuz her dönemde büyür ve gelişir. Çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi 0-4 yaş arası oldukça hızlıdır. Bu dönemde ağırlık ve boy artışını gösteren büyüme kartları ya da standart değerlerle bu yaş gruplarının izlenmesi daha önemlidir. Büyüme ve gelişme dönemlerinin izlenmesi yaşlara göre kazanılan bedensel yetenekler ve zihinsel gelişim özelliklerini ana hatlarıyla belirtmekte fayda vardır.”

Mucize karışım: Anne sütü

Anne sütünün mucize bir karışım olduğunu dile getiren Ağar, şöyle devam etti:

“Bir annenin bebeğine verebileceği en muhteşem armağan şüphesiz anne sütüdür. Minik bebeğiniz sağlıkla doğduktan sonra, onun sağlıklı yaşam kazanımı bir bebeğin en doğal hakkıdır. Bebeğin tüm biyolojik gereksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin anne sütüdür. Bebeğin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini ve hastalıklardan korunmasını sağlar. Doğumdan sonraki ilk günler bebeğiniz, günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Emme ve yutma reflekslerine sahiptir. Lohusalık döneminin ilk yarım saatinde bebekle annenin tensel teması sağlanarak, mutlaka ilk ağız sütü verilmelidir. Bebeğe 6. ayın bitimine kadar anne sütünden başka hiçbir gıda, su dahil verilmeden emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir. Unutmayın! Bebeğinizin bağışıklık sistemini ( hastalıklarla mücadele eden sistem) en iyi geliştiren tek besin, anne sütüdür.

Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, açıklamasında daha sonra şu ifadeleri kullandı:

“Birkaç damla kan, belki de binlerce damla gözyaşınıza engel olabilir”

“Doğumun 3. ve 5.günlerinde bebeğinizin topuğundan özel filtre kağıtlarına alınacak 5 damla kan ile kalıtsal metabolik hastalıklar olan Fenilketonüri, Hipotiroidi ve Biotinidaz eksikliğine bağlı hastalıklar taranmaktadır. Böylece bebeklerin büyüme gelişmesinde zekâ gelişimini etkileyen bu hastalıklar, erken dönemde teşhis edilerek tedaviye başlanmaktadır. Erken tedavi ile büyüme ve gelişme normal yaşıtları ile aynı olmaktadır.”

Tarama testi ücretsiz

“Yeni doğan işitme tarama testi ücretsiz olarak doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde yapılmaktadır. Erken dönemde işitme kaybı tanısının konulması ile uygun tedaviye başlanarak bebeğinizin gelişiminin normal düzeyde seyretmesi sağlanmaktadır.”

“Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı”

“Doğumdan itibaren bebeğinizin aşılarını mutlaka yaptırınız. Bebeklerde sık görülen bazı hastalıklardan korunmanın en güvenilir, en kolay ve en ucuz yolu onları düzenli aralıklarla ve aşı takvimine uygun aşılatmaktır.”

“Güçlü ve Demir Gibi Çocuklar İçin” D Vitamini ve Demir desteği

“Bebeğinize 15. günden itibaren D vitamini profilaksisine başlanılmalı ve 11. aya kadar günde 3 damla D vitamini kullanılmalıdır. Bebeğiniz yine 4-12 aylık döneminde bebek demiri profilaksisi ile anemiden korunmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü almış ve demir profilaksisine uygun zamanda ve dozda başlanmış bebeklerde zekâ puanının 10-15 puan arttığı bilimsel gerçektir. Nedenini bilmediğiniz iştahsızlığın sebebi demir eksikliği olabilir!

İzlemenin asıl amacı

“İzlenmenin asıl amacı, sağlıklı büyüme sürecinde sürekliliğin sağlanmasıdır. Bebeğinizin ve çocuğunuzun özellikle Aile Sağlığı Merkezinizde, Aile Hekiminiz tarafından büyüme ve gelişmeleri kriterler doğrultusunda düzenli aralıklarla izlenmesi, sağlığı için oldukça önemlidir. Aile Hekiminiz, sorumlu olduğu nüfus içerisinde bulunan bebek ve çocukların izlemlerini belirli periyotlarla yapmaktadır. Bir bebek, ilk 6 ay; ayda en az 1 kez, 6-24 ay; 3 ayda en az 1 kez, 2.ve 3. Yaş; 6 ayda en az 1 kez, 4 ve yaş ve üzeri yılda 1 kez izlenmelidir.

Sağlıklı ve Umutlu gelecek İçin

“Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin başında ise, cinsiyet, genetik faktörler, hormonlar, beslenme ve metabolik hastalıklar, doğum öncesi faktörler, kronik hastalıklar, ilaç ve kimyasal faktörler, doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir. Çocuklarınızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, bulaşıcı hastalılardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması hedefimizdir. Sağlık kuruluşlarımız, her konuda olduğu gibi, büyümenin izlenmesi konusunda da ücretsiz hizmetinizdedir. Siz kıymetli anne babaların, bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip ederek sağlık personelimizle işbirliği içinde olmanız, oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Sağlıklı nesiller, umutlu geleceğimizdir.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim