REKTÖR ZEYBEK VE EKİBİNDEN DEPREM BÖLGESİNE TAZİYE ZİYARETİ
REKTÖR ZEYBEK VE EKİBİNDEN
DEPREM BÖLGESİNE TAZİYE ZİYARETİ
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Üniversite heyeti, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinin ailelerine taziye ziyaretleri gerçekleştirdiler.
11 ili etkisi altına alan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karmaşık ve en fazla kayıp yaşanan depremleri olarak tarihe geçen depremlerde Gümüşhane Üniversitesi’nin 20 öğrencisi de hayatını kaybetti.
Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek önderliğinde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Serhat Dağ’ın katılımıyla oluşturulan heyet, vefat eden öğrencilerin halen deprem bölgesinde ikamet eden ailelerine ve yakınlarına bir dizi taziye ziyaretinde bulundular.
İlk gün Sivas üzerinden Malatya, Gölbaşı ve Adıyaman yörelerinde ziyaretlerde bulunan Üniversite heyeti, gece Kahramanmaraş’a geçti. Ertesi gün Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü, Türkoğlu İlçesi, Kahramanmaraş 12 Şubat ve Dulkadiroğlu Belediyeleri ile Gaziantep’te bir dizi ziyaretler gerçekleştirildi. Ziyaretlerin 3’üncü günü ise depremin yıkıcı etkilerinin oldukça fazla olduğu Kahramanmaraş Elbistan İlçesi, köyleri ve AFAD çadır kente ziyaretler gerçekleştiren Üniversite heyeti, deprem bölgesindeki ziyaretlerini tamamlamış oldu.
REKTÖR ZEYBEK ZİYARETİ DEĞERLENDİRDİ
Depremde hayatını kaybeden öğrencilerin ailelerine yönelik yapılan taziye ziyaretleri hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Ülkemizi derinden yıkan büyük bir felaket sonrasında yaraları sarmaya devam ediyoruz. Aynı zaman diliminde meydana gelen iki büyük deprem sonrası 11 il için bütün hazırlıklarımızı bölgeye seferber ettik. Her iki depremde de yaklaşık 15 milyon insanımızın yaşadığı Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Hatay, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa ve Elâzığ illerimiz etkilendi. Depremlerde yaklaşık rakamlara göre 50.096 insanımız hayatını kaybederken, 107.204 insanımız da yaralı olarak kurtuldu. Adı geçen depremlerde 227 bin 27 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Depremin ardından bölgede bilim insanları tarafından gerçekleştirilen gerek arazi gözlem ve yüzey kırıklarına yönelik çalışmalar, gerek uydu görüntü verilerinden elde edilen bilgiler Doğu Anadolu Fay zonunun farklı bölümlerinde aynı anda birden fazla kırılma gerçekleştiğini gösteriyor. Bu da depremin hasar verici etkisini önemli derecede artırdı. Depremin yıkıcı etkisi sadece hayatını kaybeden insanlarımız ve hasar gören/yıkılan binalarımızın sayısı ile kalmadı. Yaşanan depremler sosyal, psikolojik, ekonomik, toplumsal ve kültürel hayatımızı belli bir süre daha olumsuz şekilde etkileyecektir. 20.000’in üzerinde öğrenciye sahip olan Üniversitemizde depremden etkilenen 11 ilimiz nüfusuna kayıtlı ve o bölgede ikamet eden 4586 öğrencimiz mevcut. Bu rakam toplam öğrenci sayımızın yaklaşık %25’ine karşılık gelmekte olup, önemli bir oranı temsil etmektedir. Gümüşhane Üniversitesi olarak 20 öğrencimiz hayatını kaybetti. Üniversitemizden daha önceki dönemlerde mezun olup kayıtlarına erişilemeyenlerle bu sayının daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Hayatını kaybeden öğrencilerimizin aileleri veya yakınlarıyla irtibata geçip taziye ziyaretlerini gerçekleştirdik. Evlatlarımızı kaybetmenin acısını derinden yaşıyoruz. Ailelerin acılarını hafifletmeye yetmeyeceğini biliyoruz; ama yine de Üniversitemiz personelinin katkılarıyla toplanan nakdi gelirlerden gittiğimiz ailelere biraz da olsa yardım desteğinde bulunmaya çalıştık. Çorbada bizim de tuzumuz olsun istedik. Üniversite olarak bölgeye yardımlarımız ara vermeden devam edecektir. Bu vesileyle yaşanan felakette hayatını kaybeden başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.”
İLK ANDAN İTİBAREN ÜNİVERSİTE TEYAKKUZ HALİNDE İDİ
Gümüşhane Üniversitesi, depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren gerek arama kurtarma faaliyetleri gerekse hasar tespit çalışmaları için bölgeye ekipler gönderdi. Ayrıca Üniversitenin misafirhanesinde çok sayıda depremzede aile misafir ediliyor.
Sosyal sorumluluk kapsamında Gümüşhane Üniversitesi personelleri tarafından yardım kampanyası ile Üniversitenin de destekleri kapsamında bölgeye prefabrik ahşap konutlar hazırlanarak götürüldü. Ayrıca geliri depremzede ailelere iletilmek üzere karma resim ve fotoğraf sergisi açıldı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim