ÖZEL ÖĞRENCİLERDEN, ÖZEL GÖSTERİ
Gümüşhane’de 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle özel gereksinimli bireyler ve öğretmenleri tarafından program düzenlendi. Özel öğrencilerin çeşitli gösterilerle sahne aldığı program katılımcılar tarafından beğeniyle karşılandı.
Gümüş İlgi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından, Gümüşhane Kültür Merkezinde gerçekleştirilen program, fuaye Salonu’nda engelli öğrenciler tarafından hazırlanan serginin gezilmesi ve kokteyl ile başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, herkesin birer engelli adayı olduğunu belirterek, bu konuda farkındalık olabilmesi için 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin almış olduğu bir kararla 3 Aralık’ın Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaya başlandığını anımsattı.
“Son 14 yılda çok özel hizmetler var”
Bu konuda ülkemizde de çok önemli çalışmalar olduğunu ama özellikle son 14 yılda çok özel hizmetler yapıldığını ifade eden Vali Memiş, “Özellikle son 14 yılda beni bile zaman zaman memnuniyetten şaşkınlığa düşüren çok özel hizmetler var. Gümüşhane’de yaklaşık bin 500 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Yıllık 14 milyon TL kadar bir bütçe Gümüşhane’de ki bu özel kardeşlerimize harcanıyor. Çok önemli ve kıymetli. Eskiden hiç yoktu. Çok önemli çok değerli hizmetler var. İnsanlar eskiden engelli bireylerinden dolayı çekinir, utanırlardı, evin bir köşesinde olurlardı, hayatın içerisinde olmazlardı. Ama artık bütün kentlerimizde, bütün resmi binalarımızda engellilere özel çok güzel çalışmalar var” diye konuştu.
“İslam dininin özel hükümleri var”
İslam dininin toplumdaki dezavantajlı gruplara yönelik özel hükümleri olduğunu dile getiren Vali Memiş, “Tamamıyla toplumdaki engelli ve dezavantajlı gruplara yönelik, yüce dinimizin çok özel hükümleri var. Kuranı Kerimde çok ayetler var, Peygamber Efendimizin çok değerli hadisleri var. Peygamber Efendimize İslam dinini tebliğe başladığında dezavantajlı gruplar İslamiyet’i önce kabul etti. Varlıklı, zengin, her türlü gücü elinde olan insanlar direndiler önce. Engelli vatandaşlar ve köleler İslamiyet’i önce kabul ettiler. Bu da bizim için son derece önemli bir husustur” ifadelerini kullandı.
Vali Memiş, Gümüşhane’nin coğrafya olarak engelli vatandaşlar için biraz dezavantajları olduğunu, belediyeye o anlamda çok iş düştüğünü ancak belediye başkanının da bu anlamda güzel çalışmaları bulunduğunu kaydetti.
“Herkes birer engelli adayı”
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise, herkesin birer engelli adayı olması nedeniyle, şehrin belediye başkanı olarak bu engelleri ortadan kaldırmayı, bu noktada engelsiz şehirler kurmaları gerektiğini söyleyerek, “Son 10-15 yıldır bunun mücadelesini sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan veriyor. Kendisine bu hakkı teslim etmek gerekir” dedi.
“Engelsiz yaşam merkezi kurulacak”
Gümüşhane’ye yeni engelsiz yaşam merkezi kurulacağını dile getiren Çimen, “Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehrimizin fiziki şartları ortada. Belediye olarak engelli vatandaşlarımıza her türlü desteği veriyoruz. Engellilerimiz için elimizden ne geliyorsa onu yapıyoruz. Çalışmalarımız bu şekilde sürecek. Şehrimiz engelli bir şehir ama biz yapacağımız çalışmalarla tüm bu engelleri kaldıracağız, engelli kardeşlerimizle birlikte güzel bir hayat yaşayacağız” şeklinde konuştu.
“Son yıllarda çok ciddi atılımlar yapıldı”
Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan’da, hayatın doğal akışı içerisinde ve doğuştan engelli bir şekilde dünyaya gelen çocuklar için, hayatı daha kolay kılmak ve velileri bu noktada rahatlatmak amacıyla son yıllarda çok ciddi atılımlar yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Yaklaşık 20 bin öğrencimizin 230 tanesi kaynaştırma öğrencisi. Bunlar emsalleriyle aynı sınıfta. Bireyselleştirilmiş eğitim planlarıyla beraber normal müfredatı takip etmektedirler. Ayrıca özel eğitim uygulama okulunda, rehberlik araştırma merkezi tarafından bireysel tanımlamaları yapılmış olan 30 öğrencimiz ve özel eğitim sınıflarımızda ise hafif, orta görme engelli öğrencilerimizden oluşan 50 öğrencimize özel ortamlarında eğitim vermekteyiz. Özel rehabilitasyon merkezimizin de yaklaşık 220 öğrencisi bulunmakta ve bu noktada bu öğrencilerimizde destek eğitimi almaktadırlar. Hayatın doğal akışı içerisinde ve doğuştan engelli bir şekilde dünyaya gelen çocuklarımız için hayatı daha kolay kılmak ve velilerimizi bu noktada bu sorumlulukları alanında yaptıkları konularda rahatlatmak amacıyla son yıllarda çok ciddi atılımlar yapıldı. Özellikle devletimizin son 10-15 yılda geldiği nokta itibariyle kazanımlarının önemli bir kısmı da engellilerimize yönelik çabaya yansıtılmış durumda. Son 10 yıl öncesine göre şu anda öğrencilerimiz istedikleri eğitimleri istedikleri oranda alma şansına sahipler.”
Gösteriler beğeniyle izlendi
Konuşmaların ardından katılımcılara özel eğitim merkeziyle ilgili tanıtım filmi izlettirildi. Daha sonra çocuğu engelli olan bir baba evladının isteğiyle sahneye çıkarak “Ben engelliyim” adlı şiirini seslendirdi. Programda daha sonra kurumdaki öğrenci ve öğretmenler tarafından düzenlenen gösteriler beğeniyle izlendi.
Programın sonunda FETÖ terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminde şehit edilen Ömer Halisdemir’in canlandırılması ve ardından tüm özel öğrenci ve öğretmenlerin elinde “Asla unutulmayacaklar” adlı pankartla çıkmaları ayakta alkışlandı.
Etkinliğin sona ermesinin ardından özel öğrenci ve öğretmenlerini sahnede tebrik eden Vali Memiş ve beraberindekiler birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Programa Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, eşi İlke Danışan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, GTSO Başkanı İsmail Akçay, Gümüş İlgi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sibel Kandaz Olgun, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim