• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Gümüşhane : 14 °C
  • Trabzon : 22 °C

ÖĞRETMEN YAPAR, MENTAL ARİTMETİKLE KARADENİZ’DE BİR İLKİ BAŞARDI

05.06.2023 12:25
ÖĞRETMEN YAPAR, MENTAL ARİTMETİKLE KARADENİZ’DE BİR İLKİ BAŞARDI
Gümüşhane Fevzipaşa İlkokulunda rübik küp ve abaküsle mental aritmetik eğitimi alan 4. Sınıfı öğrencileri sınıf öğretmeni Zafer Yapar eşliğinde düzenledikleri gösteriyle Karadeniz Bölgesinde bir ilki gerçekleştirdiler.

ÖĞRETMEN YAPAR, MENTAL ARİTMETİKLE KARADENİZ’DE BİR İLKİ BAŞARDI

Gümüşhane Fevzipaşa İlkokulunda rübik küp ve abaküsle mental aritmetik eğitimi alan 4. Sınıfı öğrencileri sınıf öğretmeni Zafer Yapar eşliğinde düzenledikleri gösteriyle Karadeniz Bölgesinde bir ilki gerçekleştirdiler.

Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi Konferans salonunda düzenlenen programa İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Okul Müdürü Köksal Ceylan, okul yöneticileri, öğretmenler, veliler, öğrenciler ve Trabzon’dan gelen bir grup misafir katıldı.

Sınıf öğretmeni Zafer Yapar tarafından ilkokul 1. sınıftan itibaren 24 öğrencisine verdiği eğitimin ardından kendilerine Şampiyon Nesiller adını veren 4-A (Şampiyon Nesiller) sınıfı öğrencileri hünerlerini sergilemek için sahneye çıktı.

Gösterinin başında ikili, üçlü, dörtlü, beşli ve yılan rübik küp gösterileri yapan öğrenciler daha sonra hesap makinasına karşı yarıştılar.

4-A sınıfı Şampiyon Nesiller sınıfı öğrencileri ekrandan geçen sayıların dört işlemini yapmayı başardılar.

Gösterinin son bölümünde ise tahtaya yansıtılan sürekli sayı geçişi olan iki farklı işlemi aynı anda yaparak şaşkınlık oluşturdu.

Öğrencilerin gösterileri katılımcılar tarafından büyük beğeni toplarken gösteriler ayakta alkışlandı.

Çinlilerin 3 bin yıldır kullandığı ve hesap makinesinin atası olarak kabul edilen abaküsle eğitim verdiğini söyleyen proje yürütücüsü Zafer Yapar, konuşmasında eğitimle çocukların beyinlerini daha aktif, daha fonksiyonel kullanma becerisi kazandırdıklarını söyledi.

Abaküsle Mental Aritmetik Eğitimine ilk defa 2011 yılının kasım ayında Köse’de görev yaparken başladıklarını kaydeden Yapar, “İlk eğitimi 3.sınıfa giden öğrencilerle yapmıştık. Öğrenciler üzerindeki başarılı değişimi görünce bu eğitimin devamına karar verdik. Bugün Merkez Fevzipaşa İlkokulunda bu eğitime devam ediyoruz. Bu eğitimi alan öğrencilerimiz şu anda zihinden 3 basamaklı sayı ile 3 basamaklı bir sayının çarpımını saniyeler içerisinde cevap verebiliyorlar. 4 basamaklı bir sayı ile 4 basamaklı bir sayıyı dahi zihinden çarpabiliyorlar. Birden fazla 3 basamaklı, 4 basamaklı sayıların toplamını zihinden rahatlıkla yapabiliyorlar. Bu eğitimi alan öğrencilerin yabancı dil öğrenmede de başarıları gözden kaçmıyor. Normal 4.sınıf matematik müfredatının çok çok ötesinde işlem yeteneğine sahip oluyorlar. Amacımız tüm öğrencilerin bu eğitimi alarak ilerleyen dönemlerde başarılara imza atmalarıdır” dedi.

İnsan beyni ve abaküsle alakalı bilgi veren Yapar, şunları kaydetti: “Beynin sol ve sağ loblarının eş zamanlı ve birlikte çalışmasını sağlayan zihinsel işlem eğitimi, 4-14 yaş arasındaki çocukları kapsayan bir eğitim sistemidir.  Abaküs sistemi dünyanın en eski hesap makinesi olarak kabul edilir. Ancak günümüzde Japon abaküsünün kullanımı daha kolay olduğundan tüm dünyada tercih edilmeye başlanmıştır. Japon abaküsü 5 (4+1) boncuk kullanılarak oluşturulmuştur. Abaküs eğitimi alan çocuklar, 4 işlemi hesap makinesine ihtiyaç duymadan rahatlıkla zihinden saniyeler içinde yapabiliyorlar. Bu eğitim çocuklara; gelişmiş hesaplama yetenekleri sağlarken aynı zamanda yüksek düzeyde odaklanma ve dikkat yeteneği de kazandırır. Beynin her iki lobunu koordineli kullandıklarından aynı anda birden fazla zihinsel etkinlik yapabilirler. Böylece çocuklar daha gelişmiş bir sol ve sağ beyine, daha güçlü bir hafızaya, daha hızlı karar verebilme yetisine, daha hızlı bir reflekse sahip olurlar. Bu sayede çocukların yaratıcılıkları artar ve her çocukta var olan potansiyel liderlik özelliklerinin gelişip ortaya çıkmasına büyük oranda katkı sağlar. Beyninin her iki yanını etkili kullanan bir birey ilerleyen yaşlarda unutkanlık hastalığına da yakalanmaz. İlköğretim çağındaki çocuklar; (mevcut eğitim programları düşünüldüğünde) 4-14 yaş arası çocukların içinde bulundukları somut zekâ döneminde, okullarda öğretilen soyut matematik temellerine dayanan öğrenim yöntemi nedeni ile matematiksel işlemleri kavramakta zorlanmaktadır. Hatta matematiksel işlemler çocukların korkulu rüyası haline gelmektedir. Abaküs ile işlemleri zihinden yapan çocukların kendilerine olan güvenlerini yeniden kazanmanın yanında, matematiksel kavramları boncuklar ile somutlaştırarak işlemleri daha kolay ve hızlı kavramakta ve eğlenerek öğrendiği için kalıcılık sağlanmakta ve unutkanlık kavramı tamamen yok olmaktadır.”

İnsan zekâsının gelişimi 7 yaşına kadar yüzde 75 oranında tamamlandığını belirten Zafer Yapar, “7-14 yaş arasında ise bu oran %95’e kadar yükselmekte, kalan %5’lik oran ise yaşantımızın geri kalan kısmında iş ve aile yaşantımıza yön vererek ilk atılan temele bağlı olarak inşa edilmektedir. Bu nedenle çocuklarımız için yapacağımız eğitim planını bu orana göre düzenleyerek onların gelişimine büyük katkı sağlamak biz anne babalar için en önemli ve büyük görev olacaktır” dedi.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim