MÜZE VAR, YÖNETİCİ YOK
2007 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla idari yönden Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, müzecilik ve mali yönden de Trabzon Müze Müdürlüğüne bağlı olarak açılan Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesi, 4 Haziran tarihinde Gümüşhane Müzesi adıyla kurulması kentte olumlu bir adım olarak değerlendirilmişti.
Yönetim Yok
Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi başta olmak üzere Satala, Sadak, İmera gibi çevre illerle dahi kıyaslanmayacak kadar tariksel zenginliğe sahip olan Gümüşhane’de yapılacak araştırmalar sonrası bulunacak olan tarihi açıdan paha biçilmez eserlerin sergileneceği bir müzenin olması hiç kuşkusuz o ilin başta gelen beklentileri arasında yer almaktadır. Bu konuda beklentilerin çok olduğu Gümüşhane’de Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan müzeye bir an önce yönetim kadrosunun atanması gerekiyor.
Gümüş Sikkeler Trabzon Müzesi’nde
Osmanlı döneminde basılan ve Türkiye’nin çeşitli illerindeki müzelerde sergilenen Gümüş Sikkelerin halen Trabzon Müzesi’nde sergilenmesi ise işin en acı yönünü oluşturuyor. Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesi’nin müzecilik ve mali yönden Trabzon Müze Müdürlüğüne bağlı olması, Türkiye sathında 65 müze ve müzelere bağlı kolleksiyonerlerden alınan 436 adet, 5 padişah dönemine ait gümüş sikkelerin Trabzon Müzesi’nde sergilenmesi tepkilere neden oluyor.
İkizevler Etnografya Müzesi
Gümüşhane’de Özcan Mahallesi'nde Erol Karabiber ve İbrahim Ömürdağ'a ait yan yana iki konağın 1998 yılında kamulaştırılarak İkizevler Etnografya Müzesi olarak açılan müzede arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra yörenin gelenek - göreneklerini yansıtan materyaller, güvenlik açısından ise Gümüş Sikkeler, Trabzon Müzesi’nde sergileniyor.
Akgül ve Pektaş’a önemli görev düşüyor
Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 ay önce kurulan Gümüşhane Müzesine yönetici kadrosu ve personel atanması için AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’a önemli görevler düştüğünü belirten vatandaşlar, “Karayolları, Devlet Su İşleri, Koruma Kurulu gibi birçok kurumda Trabzon’a bağlıyız. Tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Gümüşhane’nin, Müze Müdürlüğü açısından da Trabzon’a bağlı olmasını kabul etmiyoruz. Bakanlar Kurulu Kararı ile altı ay önce kurulan Gümüşhane Müzesi’ne yönetici ve personel atamasının yapılarak hayata geçirilmesinde Milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’ın zaman geçirmeden girişimde bulunmaları gerekiyor” dedi.
Müze Öncü Olacak
Gümüşhane’de antik kent olarak bilinen ve çok sayıda tarihi kalıntıları ile kentin gündeminden düşmeyen Satala Antik Kenti’nde, tarihçiler ve arkeologlar tarafından belirlenen Roma ve Erken Bizans döneminden kalma motifli tuğlalar, prezeler, sütun başlıkları, hayvan heykelcikleri, mühürler, sikkeler, yüzükler, pişmiş topraktan yazıtların yapılacak biz kazı sonrası sergileneceği müzenin bulunmaması nedeniyle Trabzon Müzesi’ne gönderilebileceği kuşkusu taşınıyor. Edindiğimiz bilgiye göre ünlü Yunan heykeltıraşı Fidyes tarafından yapılan ve şu anda Londra Brithis Museum ‘da güzellik tanrıçası Afrodit' in heykeli bulunuyor. Kurulacak olan müze ile çeşitli illerde bulunan bu gibi tarihsel özelliğe sahip eserler kendi müzemizde sergilenme imkanı bulacaktır.
Müze
Kültürel ya da tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlere müze adı verilir. Müzeler toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacıyla oluşturulmuş kurumlardır. Yüzyıllar boyunca toprak altında saklı kalmış tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılarak sergilenmesi toplumu oluşturan bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Ayrıca müzeler toplumu aydınlatmak amacıyla insan soyunun gelişimi doğa olaylarının oluşumu ve teknolojinin geçirdiği değişim gibi konularda araştırmalar yapan bilimsel merkezlerdir.
Müzeler eğitim kurumudur
Müzeler tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan kurumlardır. Müzelerde bulunan nesnelerin anlam ve önemi müze içinde ve dışında yazılı ve sözlü olarak ayrıca rehber eşliğinde yapılan gezilerle açıklanır. Böylece ziyaretçilerin müzede yer alan eserler hakkında ayrıntılı bilgi edinmeleri sağlanır. Sergiledikleri geçmişe ait eserlerle ülkelerin ulusal değerlerinin oluşmasına önemli katkılarda bulunan müzeler aynı zamanda etkin katılım ve kalıcı öğrenmeyi sağlayan eğitim kurumlarıdır.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim