KOSGEB BAŞKANI AHMET SERDAR İBRAHİMCİOĞLU’NDAN GTSO ZİYARET
KOSGEB BAŞKANI AHMET SERDAR İBRAHİMCİOĞLU’NDAN GTSO ZİYARET
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’nu Gümüşhane iş dünyasının çatı kuruluşu olan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasında ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden GTSO Başkanı İsmail Akçay, Başkan İbrahimcioğluna KOSGEB Gümüşhane il Müdürlüğünün kurulma süreci hakkında Ticaret ve Sanayi Odası Olarak yürütmüş oldukları çalışmaları anlattı.
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasında ve Gümüşhane İş dünyasının değerli temsilcileri birlikte olmaktan onur duyduğunu aktaran KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ise KOSGEB’in en önemli paydaşlarının Ticaret ve Sanayi Odaları olduğunu aktardı.
Türkiye’yi il il dolaşarak iş dünyasının taleplerini önerilerini dinlediğini belirten KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu; ‘’Bugün 71. İl olarak Gümüşhane’yi ziyaret ediyorum. Gümüşhane de siz değerli iş dünyamızın temsilcileri ile bir arada olmak bana ayrı bir mutluluk veriyor. Her zaman sahada olan üretimin merkezinde alın teri ile akıl terini buluşturan, istihdam sağlayan, üreterek bu ülkenin ekonomisinin temel yapı taşlarını oluşturan siz değerli iş dünyası ile bir araya gelmek ve görüşlerini almak beni her zaman mutlu etmiştir.
‘HAFTANIN BİR GÜNÜ İŞLETMELERİ VE GİRİŞİMCİLERİ ZİYARET EDECEĞİZ’
KOSGEB olarak vermiş siz değerli işletmelerimiz için verdiğimiz destekleri sürekli geliştirme ve sizlerin talepleri doğrultusunda revize etme gayreti içerisindeyiz. Bunun içinde sürekli ilgili diğer kurumlarımız ile birlikte koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Ancak sizler ile bir araya gelmek ve KOSGEB tarafından ne tür destek ve teşviklerin hayata geçirilmesini istediğinizi birinci ağızdan dinlemek istiyoruz. KOSGEB olarak artık haftanın bir günü tüm personelimizle birlikte sahada olacak, girişimcilerimizi ve işletmelerimizi yerinde ziyaret edeceğiz. Bu süreçte tabi ki odalarımızın da bizlere çok büyük desteği olacağına inanıyorum.
‘SEKTÖRÜNDE LOKOMOTİF FİRMALAR YARATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’
Gördüğüm kadarıyla ilimizde Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odamız ile KOSGEB Gümüşhane il Müdürlüğü arasında çok iyi bir işbirliği var. Hatta Gümüşhane il Müdürlüğümüzün kurulmasına öncülük eden bir odamız var. Bu çok güzel bir koordinasyon. KOSGEB olarak bizlerde odalarımızla birlikte işletmelerimizi geliştirmek ve güçlü Kobiler inşa etmek istiyoruz. Alanında güçlü olan KOBİ’lerimize özel destek ve teşviklerle onları daha da geliştirip, Sektöründe öncü firmalar haline getirip, diğer firmalarımıza lokomotif olmalarını istiyoruz.
Bunun içinde ilgili bakanlıklarımızla birlikte yeni destek programları çalışıyoruz. Çalışmalarımız bittiğinde bu destek paketlerimizi sizlerle paylaşacağız. Ben bir kez daha bu nazik misafirperverliği için Gümüşhane İş dünyasına teşekkür ediyorum ’dedi.
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğluna değerli ziyaretleri için teşekkür eden GTSO Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane Ticaret ev Sanayi Odası olarak KOSGEB’in kuruluş sürecinden ve firmalarımızın KOSGEB’in sağlamış oldukları desteklerden en üst düzeyde faydalanmaları için her zaman çalıştık. Sizlerin odamızı ziyaret programınızı netleşince hemen üyelerimizle birlikte bir çalışma yaparak üyelerimiz KOSGEB’den beklentilerini tespit ederek, sizlere bu talepleri içeren bir dosya hazırladık. Gümüşhane gibi şehirlerimizde faaliyet gösteren işletmelerimize pozitif ayrımcılık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gümüşhane İş dünyası olarak üyelerimiz den gelen geri dönüşler doğrultusunda oluşturduğumuz bu dosyada yer alan ve çok önemli önemli gördüğümüz bu taleplerimizin çözüme kavuşmasını bizler için çok önemli. Ben değerli ziyaretiniz için ve vermiş olduğunuz güzel bilgiler için bir kez daha Gümüşhane İş dünyası adına sizlere teşekkür ediyorum’ ’ifadelerini kullandı.
Başkan Akçay tarafından KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğluna sunulan dosya;
İşletmelerin Yaşadıkları Sıkıntılar Ve Çözüm Önerileri
- Eski dönemlerde olduğu gibi KOSGEB Geleneksel Girişimcilikten işletmelerini kuran girişimcilere de makine-ekipman desteği eklenmesi faydalı olacaktır. İmalatçı işletmelere sağlanan makine ekipman desteği kadar olmasa da yeterli miktarda makine ekipman desteği sağlanması geleneksel girişimcilikten başvuran işletmelerin önünü açacaktır.
- İşletmelerin makine teçhizat alımlarında yerli malı olması halinde KOSGEB tarafından verilen 15 ek destek puanı güzel bir uygulama. Ancak üretici firmalar yerli malı belgesini çıkartmak için belgenin maliyetini karşılamak istememektedirler. Yerli malı belgesinin 1 yıl geçerliliği olduğundan her yıl çıkarılması gereklidir. Üretici firmalar genellikle bu maliyeti karşılamak istememektedirler. Bunun masrafını makineyi sattıkları işletmeden almak istemektedirler. Bunun çözümü için ilgili maliyetlerin aşağıya çekilmesi ve üretici firmaların da bu belgeleri almalarının zorunlu hale getirilmesi seçeneği getirilebilir. Diğer seçenek ise yerli malı üreten işletmelerin yerli malı belgesi masraflarının KOSGEB Belgelendirme desteklerinden karşılanmasının sağlanması şeklinde düşünülebilir.
- İmalatçı işletmelerin yeni makine alımlarında alacakları makine için KDV’den muafiyet belgesi alma hakları bulunmaktadır. Ancak bütün makinelerin GTİP (Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu) kapsamında olmaması bu makineleri alacak işletmeleri mağdur etmektedir. Gerekli girişimlerin yapılarak bütün makinelerin bu kapsamda değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
Örnek: 10.71.03 Hamur tatlıları imalatı (tatlandırılmış kadayıf, lokma tatlısı, baklava vb.)
- Yeni kurulan imalatçı işletmelerin makine alımlarında KDV’den muaf olmaları ve diğer bazı haklardan faydalanabilmeleri için Sanayi Sicil Belgesine ihtiyaç olmaktadır. Sanayi Sicil Belgesi almak için önce makinelerin işletmede yer alması şartı olduğundan KDV muafiyeti olmadan makine alımı ve makinelerin KDV’li olarak faturalarının kesilmesi işlemi söz konusu olmaktadır. Yeni kurulan işletmelerin de bu muafiyetten yararlanabilmeleri için fatura kesilmesi aşamasından önce KDV’den muafiyet yazısının girişimciye verilmesiyle girişimcinin KDV istisna yazısını alması bu yazı ile birlikte faturalarını KDV’den muaf olarak kestirmesinin sağlanması gerekmektedir.
- İşsizliğin arttığı bu dönemde özellikle Kalkınmada Öncelikli Yörelerde yaşayan ve iş bulamayıp şehir dışına göç eden üniversite mezunlarına da faydası olan KOSGEB Nitelikli eleman desteğinin yerine Sanayide Nitelikli Eleman Desteğinin Orta Yüksek ve Yüksek Sektöre getirilmesinin Kalkınmada Öncelikli İllerde Orta Yüksek ve Yüksek sektörde firma sayısının az olması nedeniyle bu destekten faydalanan firma sayısının az olacağı, İmalatçı Düşük ve Düşük Orta sektörlerinde bunda faydalanması ayrıca Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve mesleki yeterlilik belgesi olan personel için de bu desteğin sağlanması gerektiği önem arz etmektedir. 5. ve 6. Bölge İllerinin kalkınabilmesine fayda sağlayacak bu desteğin yukarıda belirttiğimiz şekilde genişletilerek devam etmesinin uygun olacağı.
- Yeni girişimci veya faal olan işletmeler KOSGEB’ ten hibe desteği aldı diye Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle Halkbank’tan kredi kullanamamaktadır. Hâlbuki 5061 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda belirtildiği üzere aynı işletme aynı konuda kredi faiz desteği alamaz ifadesi yer almaktadır. KOSGEB’in verdiği destekler genellikle aynı konuda olmamasına rağmen Halkbank bu durumdaki işletmelere onay vermemektedir. Bazı Halkbank Müdürlükleri bu ifadeyi olumlu değerlendirmekteler ancak Halkbank Genel Müdürlüğü bünyesinde bu durumun olumlu olarak çözülmesi bütün Halkbank Müdürlüklerini ve kredi kullanacak işletmeleri rahatlatacaktır.
- Yeni girişimcilerin ayakta durabilmeleri için özellikle küçük illerde 5 yıl Vergi ve SGK borçlarından muaf tutulmaları hususunda gerekli çalışmaların yapılması önem arz etmektedir.
- Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığıyla verilen kredilerin vadeleri tekrar 5 yıla çıkarılmalıdır.
- KOBİ-GEL projeleri ile zaman kaybı ve Kurullardaki hocalara verilen paralara gerek olmadan sadece makine almak isteyen Düşük Orta- Orta Yüksek- Yüksek sektörler ayrımı yapılmadan Teminatını getiren firmaların alacağı makinaların paralarının Tedarikçilere ödenmesi ve iki yıl sonra Yararlanıcı firmaların bunu 3’er aylık dilimler halinde 8 taksitte geri ödemeleri.
- Firmalarımıza Yurt içi ve yurt dışı fuar desteği tekrar verilmelidir.
Ziyaret programı GTSO Başkanı İsmail Akçay ve Meclis Başkanı Kamuran Gündüz’ün ziyaret anısına KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğluna günün anısına hazırldığı plaketi sunması ile son buldu.
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu tarafından Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasına gerçekleştirilen ziyaret programına, GTSO Başkanı İsmail Akçay, Meclis Başkanı Kamuran Gündüz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Teyyar Demirel, Yönetim Kurulu Üyeleri Sebahattin Uçar ile Adem Köse, Meclis Üyeleri Hüseyin Köprülü ve Selahattin Atalay, KOSGEB İl Müdür Harun Sakarya ile GTSO Genel Sekreteri Cahit Bal katıldı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim