• BIST 9954.9
  • Altın 2815.506
  • Dolar 34.0562
  • Euro 38.0071
  • Gümüşhane : 18 °C
  • Trabzon : 24 °C

KÖSE VE SÜRMELİ’DEN TARİHİ DOKUNUŞ

18.09.2024 12:11
KÖSE VE SÜRMELİ’DEN TARİHİ DOKUNUŞ
Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi Sadak Köyü sınırları içinde yer alan Satala Antik Kenti’nde keşfedilen ve dünyada bilinen tek "Lorica Squamata" modeli zırh, titiz bir restorasyon sürecinin ardından Gümüşhane’ye getirilmeye hazırlanıyor.

KÖSE VE SÜRMELİ’DEN TARİHİ DOKUNUŞ

SATALA ANTİK KENTİ’NDEN ÇIKAN LORİCA SQUAMATA ZIRHI GÜMÜŞHANE’YE GETİRİLİYOR

Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi Sadak Köyü sınırları içinde yer alan Satala Antik Kenti’nde keşfedilen ve dünyada bilinen tek "Lorica Squamata" modeli zırh, titiz bir restorasyon sürecinin ardından Gümüşhane’ye getirilmeye hazırlanıyor.

Restorasyon Süreci ve Zırhın Durumu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılında yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan Roma dönemi lejyoner zırhı, büyük bir tarihi değere sahip. Zırh, Erzurum’a gönderilerek Atatürk Üniversitesi’nde röntgen ve tomografi ile incelendi. Röntgen sonuçları, zırhın neredeyse tamamının sağlam olduğunu gösterdi. Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen üç yıllık titiz restorasyon çalışmaları sonucunda zırhın konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlandı. Son aşamada, zırh manken üzerinde yeniden dikilerek orijinal formuna getirildi.

Gümüşhane’ye Getiriliyor

Yapılan restorasyonun ardından, dünyada tek örneği bulunan Lorica Squamata zırhının Gümüşhane’ye getirileceği açıklandı. Zırh, Gümüşhane Müzesinde sergilenecek ve bu sayede bölgenin turizm potansiyelinin artırılması hedefleniyor. AK Parti Gümüşhane Milletvekili Av. Celalettin Köse ve Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Nihal Sürmeli’nin yoğun çabaları sonucunda bu önemli tarihi eser, Gümüşhane halkının beğenisine sunulacak.

Gümüşhane Müzesinde Sergilenecek Diğer Eserler

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Av. Celalettin Köse, geçtiğimiz yıllarda aynı bölgeden çıkarılan ve restore edilen Roma lejyoner zırhının da önümüzdeki günlerde Gümüşhane Müzesinde sergileneceğini müjdeledi. Köse, “Roma lejyonerlerine ait zırh şu anda Erzurum’da sergileniyor. Biz de onu önümüzdeki 1 hafta 10 gün içinde Gümüşhane Müzesine getirip burada sergilenecek hale getireceğiz. Satala Antik Kenti, ilimizin turizm potansiyelini artıracak önemli bir değer taşıyor,” dedi.

Turizm Potansiyelinin Artması

Lorica Squamata zırhının Gümüşhane Müzesinde sergilenmesi, bölgenin tarihi ve kültürel mirasının tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca, bu tür önemli eserlerin Gümüşhane’ye getirilmesi, bölgenin turizm potansiyelinin artırılması ve kültürel mirasın korunması açısından olumlu etkiler yaratacak.

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin daha geniş bir kitleye ulaşması, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam edecek. Bu kapsamda yapılan çalışmalar, Gümüşhane’nin kültürel mirasının korunması ve tanıtılması adına önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Haber: Ebuzer YAPAR

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim