• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 13 °C

KÖPRÜLÜ: YEREL BASIN KAMUOYUNUN ÇİMENTOSUDUR

02.12.2022 12:14
KÖPRÜLÜ: YEREL BASIN KAMUOYUNUN ÇİMENTOSUDUR
Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, kamuoyu oluşturmanın çimentosunun yerel basın olduğunu, yerel basının güçlü olmayınca nereye hizmet ettiği belli olmayan kağıt parçasına döneceğini belirterek herkesin yerel basına sahip çıkmasını iste

KÖPRÜLÜ: YEREL BASIN KAMUOYUNUN ÇİMENTOSUDUR

Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, kamuoyu oluşturmanın çimentosunun yerel basın olduğunu, yerel basının güçlü olmayınca nereye hizmet ettiği belli olmayan kağıt parçasına döneceğini belirterek herkesin yerel basına sahip çıkmasını istedi.

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Gümüşhane Şubesi'nin 9 hafta sürecek olan “İletişim ve Medya Seminerleri” programının dördüncüsünde “Kamuoyu Oluşumunda Yerel Basının Rolü” konusu anlatıldı.

Özel İdare İş Merkezindeki TÜRKAV salonunda gerçekleştirilen mesleki ve kişisel gelişim eğitim seminerine “Kamuoyu Oluşturmada Yerel Basının Rolü” konusuyla konuşmacı olarak Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Kuşakkaya Gazetesi Sahibi Sezai Köprülü katıldı.

TÜRKAV Gümüşhane Şube Başkanı Ercan Küçüköner ve davetlilerin katılığı programda konuşan Köprülü, yerel basın çok güçlü olduğunu belirterek uluslararası araştırmalara göre küçülen dünyada yerel haberciliğe yöneliş olduğunu söyledi.

Yerel basının her fikrin filizlendiği nokta ve Anadolu’nun kılcal damarları olduğunu ifade eden Köprülü, “Kamuoyu oluşturmada yerel basının önemi çok büyüktür. Yerel basının kitlesi homojendir, hedef kitlesi bellidir, muhatabıyla çok yakın ilişkiler içindedir. Çeşitli olayların, sorunların, konuların, düşüncelerin, kanaatlerin, tutumların vb. yörede yaşayan halka iletilmesinde ve yöredeki toplumsal, siyasal, kültürel, ekonomik hayatın işleyişinde önemli bir rolü bulunan yerel basın, gazetecilik mesleğinin gerektirdiği ve kitle iletişimine yönelik faaliyetleri bulunduğu yörede ifa etmeye çalışmakta ve böylelikle yöresinin toplumsal iletişim kurumu ile önemli bir kitle iletişim aracı konumundadır. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, yerel basının inanırlığı ulusal basından daha fazladır. Toplum nezdinde inandırıcılık ve güven noktasında ulusal basın yüzde 10 seviyelerine kadar düşmüşken yerel basında bunun tam tersi durumdadır” dedi.

Gazeteciler olarak kamu görevi yaptıklarını dile getiren Köprülü, “4.kuvvet olarak kabul edilen medyanın kamuyu denetleme görevi var. Sosyal, kültürel coğrafyaya katkı koyma misyonumuz da var. Basının, kamusal olarak addedilen görevleri içerisinde son derece önemli olanlardan bir tanesi de “kamuoyunu oluşturma” görevidir. Kitle iletişim araçları, kamuoyu oluşturma görevi doğrultusunda ele aldıkları konular, olaylar ve gelişmeler itibariyle kendi gündemlerini oluştururlarken, bir diğer taraftan ise nitelikleri ve etkinlikleri ölçüsünde hitap ettikleri insanların oluşturduğu kamuoyunun gündemini de düzenleyebilmektedirler. Çünkü yerel gazetenin, bulunduğu yörenin bir kitle iletişim aracı olmasının yanı sıra o yörede yaşayan, o yörenin bir parçası olan ve yöredeki gelişmelerden çeşitli açılardan etkilenebilen yerel halkın da, öncelikle kendi sorunlarına, yöredeki sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel, sanatsal, sportif vb. konulara ve gelişmelere duyarsız kalması düşünülemez. Dolayısıyla yerel gazetelerin, yerel kamuoyunun oluşumunda rol oynama noktasında yerel kamuoyu için yerel gündemi de hazırlıyor olması da çok önemli. Bu noktalardan hareketle, yerel alanlarda ve boyutlarda basın faaliyetinin, kitle iletişiminin ve demokrasinin ortaya koyduğu birtakım görevler ile işlevleri, sahip olduğu kendine özgü nitelikleri doğrultusunda yerine getirmeye çalışan yerel basın, yerel kamuoyunun oluşması noktasında etkinlikte bulunarak önemli katkılar sağlamaya çalışan ve böylelikle yöresinin toplumsal iletişim kurumu olarak gözü, kulağı ve sesi olan son derece önemli bir kitle iletişim aracı olabilmektedir. Bu bağlamda bulunduğu yörede, yerel kamuoyuna yönelik hareket alanı içerisinde etkinlikte bulunan yerel basın; görevlerini ve işlevlerini, bunların kamusal niteliklerinin bilinci ve gazetecilik mesleğinin kendisine yüklediği sorumluluklar çerçevesinde tam ve doğru bir biçimde icra ettiği ölçüde yerel kamuoyunun sağlıklı bir şekilde vücuda gelebilmesine ve aynı zamanda, demokrasinin de yerelden genele doğru yayılmasına, özümsenmesine ve sağlıklı bir şekilde işleyebilmesine önemli katkılar sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Bu kadar önemli görevler üstlenen yerel basının sağlıklı hizmet edebilmesi için kamuoyunun da kendilerini desteklemesi gerektiğini ifade eden Köprülü, “Yerel basın gücünü okuyucusundan alan ve bu gücünü tekrar kamuoyuna kullanan en önemli iletişim aracıdır. Bu gücün en önemli sac ayaklarından birisi de özgürlüktür. Özgür olmak için öncelikle ekonomik özgürlüğe sahip olmak gerek. Anadolu basınının gelirinin yüzde 98’i devletin ilanlarına bağlı. O yüzden hareket alanı geniş değil. Bu yüzdelik dilimin çok daha aşağılarda olması gerekiyor” dedi.

Açıklamasının son bölümünde kamuoyu oluşturmanın çimentosunun yerel basın olduğunu yineleyen Köprülü, “Yerel basının gücünü herkes biliyor. Yerel basın güçlü olmayınca nereye hizmet ettiği belli olmayan kağıt parçasına döner. Gazeteleri cam silmek, soba tutuşturmak için alanlar var. 1,5 TL’ye mal edip 1 TL’ye satıyoruz. Dijitale geçiş önemli ama gelenekseli yaşatmak lazım. Her bir gazetenin aylık ortalama gideri 50 bin lira. Derdi olan herkes kapımızı çalabiliyor ama birçok hemşehrimiz, 2 çay parasına bayiden yerel gazetelerin tamamını alabilecekken bundan imtina ediyor. Her haber toplumun her kesimini memnun edecek diye bir kaide yok. Bu tür şahsi hesaplarla kimse gazetelere mesafe koymasın. Herkesi memnun etmek için gazetecilik olmaz. Bizim üst kimliğimiz Gümüşhane. Güçlü basın güçlü kamuoyu demektir. Birbirimizi desteklememiz gerekiyor” diye konuştu.

Köprülü kamuoyu oluşturmada yerel basının gücüyle ilgili uluslararası araştırma ve dezenformasyon yasasından bahsederek “Sosyal medyada algı yerel medyada kamuoyu oluşturuluyor” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı ve soruları cevaplandırdı. (Ebuzer  Yapar)

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim