KARACA MAĞARASINDA FİYATLAR SABİT KALDI
İl Özel İdaresi tarafından işletilen Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde 150 milyon yıl yaşındaki dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasına giriş fiyatları İl Encümeninde görüşüldü.
Vali Okay Memiş başkanlığında yapılan toplantıda son 4 yıldır olduğu gibi bu yılda mağaraya giriş ücretlerinin sivil için 8 TL, öğrenci için 3 TL olarak belirlendi.
Ülke genelindeki benzer tesislerin fiyatlarının da kıyaslandığı toplantıda konuşan Vali Memiş, İl Özel İdaresi tarafından işletilen ve erime sonucu oluşan mağaraların en büyük ve en güzel örneklerinden birisi olarak kabul edilen doğa harikası Karaca Mağarasını bu yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlattı.
Denizden bin 550 metre yükseklikte bulunan Karaca Mağarasına ulaşımı sağlayan yolda çok ciddi çalışmalar yaparak uluslararası standartlarda yola kavuştuklarını ifade eden Vali Memiş, ılık ve nemli havası nedeniyle astım hastalarına iyi geldiği bilinen Karaca Mağarasına giriş ücretlerini bu yıl da değiştirmemeyi kararlaştırdıklarını dile getirdi.
Yaklaşık 150 milyon yıllık dolomitik kireçtaşlarının zengin yeraltı suları tarafından aşındırılmasıyla oluşan ve pasif karakterli bir mağara olan Karaca Mağarasının yatay yönde gelişim gösteren ve 6 ayrı salonun birleşmesinden bir araya geldiğini dile getiren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ise benzer mağaralar arasında farklı olan, damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip, görenlerin tekrar görmek istedikleri Karaca Mağarasını koruyarak, sürdürülebilir bir şekilde uzun yıllar ilin turizmine hizmet vermesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.
KARACA MAĞARASI
İlin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içindedir. Denizden 1550 metre yükseklikte bulunan mağaranın damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları eşine az rastlanır güzelliklerdendir.
Yaklaşık 105 metre uzunluğunda, 18 metre tavan yüksekliğine sahip mağaranın toplam iç alanının bin 500 metrekaredir. Yatay olarak gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan, ikisi çatlak sistemlerden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşları oluşumları bakımından hem çok zengin renk ve şekilleri arz eder. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları görmek mümkündür.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim