HER MEVSİM BAŞKA GÜZEL
Torul ilçesinde, Abdal Musa Tepesi eteklerinde yer alan, 18 adet buzul ve 7 krater gölü içinde barındıran Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Gümüşhane Artabel Gölleri Tabiat Parkı, doğal güzelliğinin yanı sıra sonbahar ve kışın yüksek rakımın da etkisiyle donan akarsu ve gölleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Alan, 22.12.1998 tarih ve 271 sayılı Bakanlık Makamının olurlarıyla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Gümüşhane ili Torul İlçesi sınırları içerisinde yer almakta olup, 58 bin 590 dekar alana sahiptir. Gelişme Planı 2013 yılında DKMP Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştı. Alan, yörenin en yüksek zirvesine sahip olup Abdal Musa Tepesi 3.331 rakıma sahiptir. Bu tepe Gümüşhane’nin Torul ve Şiran ile Giresun’un Alucra ilçe sınırının kesiştiği noktasıdır.
Tabiat Parkının ana kaynak değerini jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, V tipi vadiler, keskin sırtlar ve 18 adet buzul krater gölü oluşturmaktadır Gülaçar köyü sınırları içerisinde Küçük Göl, Ahtabur, Adalı Göl, Dağdibi köyü sınırları içerisinde Üç göller, Gümüştuğ köyü sınırları içerisinde Buzul göl, Yıldız gölü gibi göller bulunmaktadır. Bunun yanı sıra endemik bitkilerin de bulunduğu Tabiat Parkı alanı, yaban hayatı Anadolu Yaban Keçisi, Ayı, Kurt, Ur Keklik olmak üzere oldukça zengindir.
1998 yılında, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3. maddesine göre Gümüşhane ili Torul ilçesi sınırları içerisinde kalan Artabel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi "Artabel Gölleri Tabiat Parkı' olarak ilan edilmiştir. Gümüşhane İl’inin önemli zirvelerinden biri olan ve “Artabel’in Başı Tepesi” olarak adlandırılan bölge 3331 metre yüksekliğine ulaşmaktadır. Gülaçar Köyü’nden Artabel Göllerine yürüyüş yolunda yaklaşık 3. Kilometreden başlayarak akan dereleri ve zengin flora yapısını görmek olanaklıdır. Özellikle birbirine yürüme yoluyla yaklaşık on dakika uzaklıkta bulunan üç göl, turistik anlamda önemli bir potansiyele işaret etmektedir. Artabel Gölleri Tabiat Parkı ormanları, dağ ekosistemleri, jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, buzul gölleri, yüksek dağ dorukları ve zengin flora ve fauna özellikleriyle önemli bir alandır.
5859 hektarlık alanda yöreye adını veren göllere varana kadar, ilginç jeomorfolojik yapılar, özellikle kayaçlar dikkat çekmektedir. Ana jeomorfolojik birimler ise, V tipi sırtlar, keskin sırtlar ve dağ gölleridir. Dağ gölleri; Artabel’in başı yükseltisinde bulunan Karanlık Göl, Sofrabaşının Tepe batısında Beş göller adıyla anılan 4 göl, Gavurdağı zirve yamacında Karagöller adıyla anılan 3 göl bulunmaktadır. Bölge; peygamber çiçeği, kaplan otu, baylık otu, saman çiçeği, altın çiçeği, bodur mazı gibi çeşitli bitki türleri ile domuz, çakal, geyik, ayı, kartal gibi hayvan türlerini barındırmaktadır. Bölgenin 6 ay boyunca karla kaplı olması kış turizmine yönelik bir potansiyele işaret etmektedir. Bölgeye en yakın yerleşim birimi 5 kilometre uzaklıktadır. Genellikle yazları yaylacılık geleneğiyle gelinen köyde hayvancılık ve tarım konusunda bir etkinlik gözlenmemektedir. İbrahim Özdemir
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim