• BIST 9305.07
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 19 °C

Hemofiliye Dikkat!

20.04.2016 15:51
Hemofiliye Dikkat!
Hemofiliye Dikkat!

 

Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, kanın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durumda nadir olarak görülen hastalıklarından bir diğerinin de hemofili olduğunu söyledi.

Ağar, yaptığı açıklamada, bir insanda hemofili var ise bir yaralanma sonrasında başkalarına göre kanamanın daha uzun sürdüğünü, özellikle diz, ayak bileği ve dirsek olmak üzere içeriye de kanamanın olacağını belirtti.

Bu kanama organ ya da dokularınıza zarar verebileceğini ve yaşamı tehdit edebileceğini vurgulayan Ağar, şunları kaydetti:

“Hemofili genellikle kalıtsaldır. Kalıtsallık, bozukluğun anne babadan çocuklara gen ile taşındığını ifade eder.Hemofili ile doğmuş kişilerin pıhtılaşma faktörü yoktur ya da az miktardadır. Pıhtılaşma faktörü, normal kan pıhtılaşması için gerekli bir proteindir. Birkaç tip pıhtılaşma faktörü vardır. Bu proteinler kan pıhtılaşmasına yardım etmek üzere trombositlerle birlikte çalışır. Trombositler, kemik iliğinde (kemiklerdeki süngerimsi doku) yapılan küçük kan hücresi parçacıklarıdır. Trombositler, kan pıhtılaşmasında temel bir rol oynar. Kan damarları yaralandığında pıhtılaşma faktörleri, trombositlerin yaralanma bölgesinde kesik ve çizikleri kapatmak için bir araya gelmesi ve kanamayı durdurmasına yardımcı olur. Pıhtılaşma faktörleri olmadan normal kan pıhtılaşması sağlanamaz. Hemofilisi olan bazı kişiler kanamanın durdurulması için, pıhtılaşma faktörü ya da faktörlerinin enjeksiyonuna gereksinim duyar.”

Ömür Boyu Devam Eder

Var olan bu durumun ömür boyu devam edebileceğine işaret eden Ağar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu hastalıkta kadınlar taşıyıcıdır. Taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğuna yüzde 50 oranında hemofili hastalığını geçirme olasılığı vardır. Hemofili hastalığı asla bulaşıcı değildir. Hemofili hastalığı sadece bir kişiyi ve ondan olacak erkek ve kız çocukları ilgilendiren bir durumdur.”

Gümüşhane Sağlık Müdürü Ağar, açıklamasının ana başlıkları ise şöyle:

 Hemofili hastalarında görülen kanamalar nelerdir?

“Hemofilinin temel belirti ve semptomları aşırı kanama ve kolay berelenmedir. Şiddetli Kanamalar: Kafa Travmaları, Boyun ve Boğaz Kanamaları, Karın İçi Kanamalar. Orta Şiddetli Kanamalar: Eklem İçi Kanamalar, Kas İçi Kanamalar, Eziklikler ve Morarmalar. Hafif Şiddette Kanamalar: Ağız İçi Kanamalar, Burun Kanamaları, Hafif Kesikler.”

Hemofili ile Yaşamak

“Hemofili hastasıysanız ya da çocuğunuz hemofili hastası ise, kanama sorunlarını önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz. Tedavideki gelişmeler sayesinde, günümüzde hemofilisi olan bir çocuğun normal bir yaşam süresine sahip olması mümkündür.”

Sürekli Bakım

“Hemofiliniz varsa, istenmeyen durumlardan kaçınmak için aşağıdaki türden önlemler alabilirsiniz: tedavi planınızı tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde sürdürünüz. Önerildiği gibi düzenli kontrollerinizi ve aşılarınızı yaptırınız. Doktor, diş hekimi ve eczacı gibi size sağlık hizmeti veren  kişilerin tümüne hemofiliniz olduğunu söyleyiniz. İşyeri hemşiresi, spor salonu eğitmeni, spor antrenörü gibi kişilere de durumunuz hakkında bilgi vermelisiniz. Düzenli diş bakımı yaptırınız. HTC diş hekimleri hemofilisi olan kişilere diş sağlığı hizmeti verme konusunda uzmandır. Başka bir diş hekimine giderseniz, hemofiliniz olduğunu söyleyiniz. Diş hekimi, diş bakımı sırasında kanamayı azaltacak ilaç verebilir. Eklemlerde ve vücudunuzun diğer bölümlerinde kanamaya ilişkin belirtiler hakkında bilgi edininiz. Ne zaman doktoru arayacağınızı ya da Acil Servise gideceğinizi öğreniniz. Örneğin, aşağıdaki durumlarda doktorunuzu aramalı ya da acil servise gitmelisiniz. Durdurulamayan ağır kanama ya da kan sızması devam eden bir yara. Beyin kanamasına ait herhangi bir belirti. Bu kanamalar yaşamı tehdit edicidir ve hemen acil bakım uygulanması gerekir. Herhangi bir ekleminizde hareket kısıtlılığı, ağrı ya da şişlik. Önceki tedavilerinize ilişkin bir kayıt tutulması iyi bir düşüncedir. Bu bilgiyi doktor randevusuna, hastaneye ya da acil servise giderken yanınıza aldığınızdan emin olunuz.”

Çocuğunuza Hemofili Tanısı Konulduysa

“Çocuğunuz büyüdükçe ve daha aktif hale geldikçe güçlükler ortaya çıkacaktır. Tedavi ve düzenli sağlık ve diş bakımına ek olarak, çocuğunuz hemofili hakkında anlayabileceği biçimde bilgiye gereksinim duyar. Hemofilisi olan küçük çocukların evde ve başka yerlerde yaralanma ve kanamaya neden olabilecek şeylere karşı aşırı korunması gerekir: Yeni yürümeye başlayan çocukları dizlik, dirseklik ve kask ile koruyun. Tüm çocuklar iki ya da üç tekerlekli bisiklete binerken kask takmalıdır.     Çocuğunuzu düşmelerden korumak için yemek sandalyesi, araba koltuğu ve bebek arabasında emniyet kemeri kullandığınızdan emin olun. ·         Çocuğunuz yürümeye başladığında, sivri kenarlı mobilyaları kaldırın ya da koruyuculu hale getirin. Küçük ve keskin nesneleri ve kanamaya ya da zarar vermeye neden olabilecek diğer maddeleri erişemeyeceği yerde ya da kilitli tutun. Olası tehlikeler için oyuncaklarını ve dışarıdaki oyun alanlarını kontrol edin. Ayrıca çocuğunuzu nasıl muayene edeceğinizi ve kanama belirtilerini tanımayı öğrenmelisiniz. Kanama atağı ortaya çıktığında hazırlıklı olmayı öğrenin. Çarpma ve berelenmeleri tedavi etmek için, önerildiği gibi kullanmak üzere dondurucuda soğuk uygulama materyalini hazır tutun ya da yanınıza alın. Ağızda ufak kanamalar olduğunda buzlu şeker işe yaramaktadır. Çocuğunuzdan sorumlu herhangi bir kişinin çocuğunuzun hemofilisi olduğunu bildiğinden emin olun. Çocuk bakıcısı, gündüz bakıcısı, öğretmenler, okuldaki diğer personel, okul sonrası aktivitelerdeki spor eğitmeni ya da liderleri ile ne zaman sizi ya da Acil Servisi (112) aramaları gerektiği konusunda konuşun. Çocuğunuza tıbbi kimliğini içeren bir bilezik ya da kolye takmayı düşünün. Çocuğunuz yaralandığında bu kimlik ona bakacak kimseyi çocuğunuzun durumu hakkında uyaracaktır.”

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim