“HEDEFİMİZ İLK 10”
Şahinkaya, gazetemize yaptığı açıklamada, 2014-2015 eğitim öğretim yılının organizasyon açısından beklenenin üzerinde olduğunu belirterek, “Her organizasyonumuzda bir önceki yıla göre yüzde 100 fark attık. Bilim fuarı açtık. TÜBİTAK, 2013-2014’te altı okulumuzun projesini kabul etti ve karşılığını aldık. Bu sene 48 okul katıldı, 48 okul 5 biner liralık yardım aldı” dedi.
“Tavan hedef 450”
“Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalarda 62 olan eser sayısını bu sene 182’ye çıkarttık. Bizim tavan hedefimiz 450. Sosyal ve kültürel faaliyetlerin tümüne katıldık, halk oyunlarının tamamını kurdurduk. Spor faaliyetlerine katılan takım sayısını yüzde 100 artırdık.”
“Sıkıntılar kısmen oluyor”
“Eğitim öğretimdeki sıkıntılar kısmen oluyor. Öğretmen sirkülasyonu bize sorun yaşatıyor. Kırsalda öğretmen bulmak ve kırsala gönderecek öğretmeni bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Giden oradan kaçmak istiyor. Bu tarzda sıkıntılarımız kırsalda oluyor. Buna rağmen geçen yıl yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ile bu yıl yapılan TEOG arasında yüzde 30’luk bir başarı farklılığı var. Özellikle birinci TEOG ve ikinci TEOG sınav arasında çok yüksek bir oranda yükselme var. Ortamalar da sadece iki okulda düşme var. İl genelinde ortalama soru yapma sayısında yükseliş var.”
“Mesleki eğitim oranı”
“Gümüşhane’de mesleki eğitim oranımız yüksek. YGS sınavında meslek lisesi öğrencilerimizin sayısının fazlalığından dolayı başarısında düşme gibi algılanıyor bu doğal bir sonuçtur. Meslek Lisesindeki öğrenci sayısı fazla. Meslek liselerinde okuyan çocukların müfredatları akademik liselerde okuyan çocukların müfredatlarıyla aynı değil. Yani çocuk sadece 9. ve 10.sınıfta matematik görüyor, 11. ve 12. sınıfta görmüyor ama üniversite sınavına giriyor.”
“En iyi biziz”
“Türkiye sıralamasında Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) damgamızı vuruyoruz. Bu sene de iyi bir beklentimiz var, bizim hedefimiz ilk 10’un içerisinde olmak. Muhtemelen TEOG’da ilk beşin içinde olmayı başardık. Benim de katıldığım birçok toplantıda Doğu Karadeniz illeri değerlendirildi. Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane’nin olduğu ilde birinciydik. En iyi sonuçlar bizimkiler hem liselerde hem ilköğretimlerde TEOG’da en iyi bizdik. Türkiye bişrincisi şu anda Kırşehir ama bizim de iki branşta Kırşehir’den iyi olduğumuzu söylediler, diğerlerinde de yakınız. TEOG’da ki yükselişle Kırşehir’i geri bırakmışızdır. Bakanlık o şekilde bir rakam paylaşmıyor ama bizim rakamlarımız birinci olmasa bile zirvedeyiz.”
“Çok iyi sonuçlar”
“Çok iyi sonuçlar alıyoruz. Rakamlarımız onu söylüyor. Türkiye’de matematikten soru çözme ortalaması ikidir. Bizdeki soru ortalaması 8.42’dir. Türkiye’nin 4 kat üzerindeyiz. Net soru çözme ortalamamız 13.28, bu oran çok yüksek bir oran. Bütün çocuklar 20 sorudan 13.28’ini ortalamada çözebiliyor. Yüzlük üzerinden de 65-70 puana yakın bir sonuç çıkıyor ortaya, bunlar çok iyi sonuçlar. Türkiye’nin ve bildiğim illerin çok üzerinde sonuçlar.”
“Dershanelerin kapanması”
“Dershanelerin kapanmasıyla beraber üzerimizde yoğun bir talep olacak. Haklı olarak mezunlar gelecek, onların çalışmalarını tamamladık. Halk Eğitim kanalıyla onlara kurs açacağız, öğrencilerimizi orada karşılayacağız. Halk Eğitim taleplerini alacak ama kurslar yine okullarda olacak. Bir yarış içerisindeyiz ve bu yarışı da önde bitirmek istiyoruz.”
“Dershaneler müracaat etmedi”
“İlimizde üç dershanemiz var. Kapanan dershaneler dönüşüme müracaat etmediler. Bize şu ana kadar müracaat yok. İki tanesinin inceleme ve soruşturma geçirme durumu bulunmasından dolayı dershaneler dönüşüme müracaat edemiyor. Bir dershanemiz de doğal olarak dönüşüme müracaat etmiyor. Bunların personellerinin Milli Eğitim Bakanlığına geçiş müracaatları var. Bu müracaatlar bize de yapıldı. Mevzuat gereği biz bunları eleyeceğiz, şartı tutanları sistemde tutacağız, bakanlığa göndereceğiz. Bakanlık arkadaşlarımızı bölgede net olmamakla birlikte, bölgede mülakata alacaklar.”
“Tablet bilgisayarlar”
“Bakanlığın planladığı orta öğretim okullarımızın tamamında hedeflenen bütün 9. ve 10. sınıflara tabletleri dağıtıldı. Ortaokullardaki altyapı çalışmalarının yüzde 90’nı bitti. Okulların Fatih Projesi altyapı çalışması tamamlandı. Tesisatları çekildi, akıllı tahtaları geldi, kurulumları yapılacak. Şubat tatiline kadar bunların da tamamen aktif olarak kullanımını hedefleniyor. Hızlı internet erişimi noktasında sıkıntımız oluyor. Fiber optik olmayan kırsallarımızda bazen internette erişmek istenilen hız olmuyor, diğerlerinde bir sorunumuz yok. Bu projenin çok önemli bir ayağı da EBA dediğimiz Eğitimde Bilişim Altyapısı burada kullanacağımız materyallerin hazırlanması konusunda bakanlığımız müthiş bir çalışma sergiledi. Öğretmen artık herhangi bir internet sitesinden değil de direkt bilgiyi, soruyu, kaynağı, örneği buradan alabilecek.”
“Elektronik devleri”
“Bütün elektronik devleri, eğitimde önde olan ülkeler Fatih Projesini birebir takip ediyor. Türkiye bu projeyi başarırsa buna Finlandiya da, Almanya da, İngiltere de, Amerika da, Japonya da hemen geçecekler. Bu gün Avrupa Birliğinin tamamında birçok ziyaret ettiğim ülkelerde Fransa’nın merkezinde akıllı tahta bulamazsınız, okullarda akıllı tahta yok. Finlandiya’ da gitmediğim okul neredeyse kalmadı, okullarında akıllı tahta yok. Macaristan’da da öyle bir şey yok.”
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim