“HAYDEN KADIRGA’YA”
Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, dünyada eşi benzeri olmayan, geçmişi asırlar öncesine dayanan, Gümüşhane’nin Kadırga Yaylası’ndaki şenliklerin ülke sınırlarının dışına da taştığını söyledi.
Yalçın, Fatih Sultan Mehmet tarafından Temmuz ayının üçüncü Cuma günü, arkadaşı Kadır Ağa’nın mezarını ziyaret ettiğini ve açık bir alanda askerine taşlarla çevirttiği bu alanda Cuma namazı kıldığını belirterek, “Fatih Sultan Mehmet, Rumlarla yapılan savaşın ardından arkadaşı olan Kadir Ağa’yı soruyor. Padişaha Kadir Ağa’nın düşmanla savaşırken şehit olduğunu söylüyorlar. Fatih Sultan Mehmet bunun üzerine arkadaşının mezarını ziyaret için gece geç saatlerde erkanını ve askerlerini toplayarak arkadaşının mezarını ziyaret etmek için yola çıkmıştır. Sabahın erken saatlerinde Kadırga’ya varan Fatih Sultan Mehmet cuma günü olması sebebiyle cuma namazı kılmak istemiştir ancak etrafta ibadeti yapacak cami bulunmadığı için müsait bir yer kendisi seçmiştir. Padişah’ın seçtiği alanda namaz kılınması için alanın etrafı taşlarla çevrilmiş ve açık cami haline getirilmiştir. Padişah burada erkanı ve askerleri ile birlikte Cuma namazını kılmıştır. Namaz kılınan gün temmuz ayının üçüncü Cuma günü olması vesilesiyle insanlar bu camide o yıllardan bu zamana kadar hep birlikte namaz kılmışlar, ibadet etmişler ve halada ediyorlar. Yayla ismini ise adını Kadir Ağa’dan almıştır” dedi.
İnsanların asırlardır Kadırga’da Temmuz ayının üçüncü haftasında Cuma namazı kılmak için başta Gümüşhane olmak üzere, Trabzon, Rize, Giresun gibi doğu Karadeniz illeri başta olmak üzere Türkiye’nin her ilinden ve yurt dışından insanların bir araya geldiğini kaydeden Yalçın, şöyle devam etti:
“On binlerce insanın bir araya geldiği Kadırga Yaylası’nda kılınan Cuma namazının ardından yöresel sanatçılar eşliğinde kol kola saatlerce horonlar oynanır. Caminin cemaat sıkıntısı olmaz. Özellikle temmuz ayının üçüncü Cuma gününde camimizin içinde yaklaşık 5 bin kişi, dışında da bir o kadar kişi hep birlikte namaz kılarlar. Namazın ardından şenliklere katılırlar. Adeta insanlarımızın akınına uğrayan bu yaylamızdaki görüntüyü başka bir yaylada bulmak mümkün değildir. Hem Cuma namazı kılmak için hem de şenliklere katılmak için gerek Trabzon ve Gümüşhane’den olsun gerekse bu şehirlerin dışından gelen insanlar olsun, buna özellikle yurt dışından gelen insanları da katarsak 30-40 bin kişi yaylamıza gelir.”
İbrahim Özdemir
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim