HAVALAR SERİN GİDİNCE
Gül, gazetemize yaptığı açıklamada, normal mevsimlerde arıların 15 Mayıs ile 15 Haziran tarihleri arasında oğul verdiğini anımsatarak, “Bu yıl havaların nedeniyle mevsim normallerinin altında seyretmesi Temmuz ayı içerisinde oğul vermeyi sürdürüyorlar” dedi.
Gül, Mayıs ayında oğul alınabilmesi için arının güçlü olması gerektiğini belirterek, “İyi bakımlı ve 10 çerçeveyi doldurmuş kolonilerde arının oğul verme oranı da yüksek oluyor. İyi bir arıcı oğul veren arıyı pek sevmiyor. Sağlam arının vermiş olduğu oğuldan arıcı bal alamıyor ve bu nedenle oğul veren arıyı arıcı pek sevmiyor. Bu da bal oranını düşürüyor. Fakat arısını kolonisini artırmak isteyen bir arıcı için sağlam arılarından illaki oğul almak isteyecektir” diye konuştu.
Oğul alma işleminde arıcıların teknolojiyi kullanarak da oğul alabileceğini ifade eden Gül, “Arıcı, arıya oğul verdirtmeden yapay bir şekilde arıdan oğul almaya çalışıyor. Arıcılar suni tohumlama yaparak oğul ya da ana üretmeye çalışıyorlar. İşlemler arıcılar için biraz daha iyi oluyor. Bal sezonunda balını almış oluyor ve zamanında üretmiş olduğu ana arıları oğullara vererek arısını da çoğaltmış oluyor” ifadelerini kullandı.
Gümüşhane’de mayıs ayında oğul alma sezonunun başladığını ve Gümüşhane’de oğul vermeye devam eden arıların bulunduğunu hatırlatan Gül, “Temmuz ayı ile arı oğul sezonunun sonuna yaklaşıyoruz ve bu ayın ilk başlarında oğul alınabiliyor. Bu da iklimin taze olduğu yüksek kesimlerde arıların oğul verme olayı olur. Fakat bu ayın sonuna doğru çıkan arılar halk dilinde zırdık denilen arılardır. Bu oğul içinde mutlaka takviye yapılması ve güçlü arılardan yumurtalı çerçeve alınarak güçsüz arıya mutlaka erilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Arılarınıza oğul verdirmeyin
Arıcılara, oğul verdirmemeleri konusunda çağrıda bulunan Gül, “Arıcılardan isteğimiz oğul verdirmemeleri, eğer oğul verdirmek ve koloni sayısını artırmak istiyorlarsa kendi güçlü arılarından yapay oğullar ve analar üreterek arısını çoğaltmasını işitiyoruz. Çünkü bu şekilde yapılırsa verim daha çok olur ve kalitede artmış olur” dedi.
Gül, yapay arıcılık konusunda ise şunları söyledi:
“Güçlü arı içerisinden 3 ya da beş çerçeve ayırarak arıyı bölüyorsun ama anasız bir şekilde güçlü arıdan alıyorsun. Daha önceden üretmiş olduğun anayla birlikte güçlü arıdan almış olduğun arılarla birlikte birleştirerek vermiş olduğun anayı kabul ettirmiş oluyorsun. Başka bir şekilde ise arıyı böldükten sonra yumurtalı çerçeve koyarak kendi anasını kendisi yapmasını bekliyorsun. Yaklaşık bir aylık bir süreç içerisinde oluyor. Bu da arıcının verimini düşürmüş oluyor. Yapay arıcılık ise arının en çok oğul verdiği mayıs-haziran aylarında yapılması gerekiyor.”
Ramazan Yetim
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim