• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 22 °C

GÜMÜŞHANE’DE SERACILIK

12.06.2015 13:21
GÜMÜŞHANE’DE SERACILIK
Gümüşhane Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de Seracılık konusunda vatandaşların dikkat etmesi ve yapması gereken hususlar hakkında uyarılar yaparak açıklamada bulundu.

“Kürtün ve Torul ilçelerinde DOKAP-TARIM projesi”

 Seracılığın ülkemizde ve ilimizde tarımsal faaliyet haline geldiğini söyleyen Birşen, “ Birim alandan yüksek verim alınmasını sağlamak amacıyla küçük tarım alanlarının marjinal olarak değerlendirilmesine olanak veren örtü altı yetiştiriciliği dediğimiz seracılık, aynı zamanda yıl içerisinde düzenli bir işgücü kullanımı sağlaması nedeniyle gözde meslek haline de gelmiştir. İlimizin Kürtün ve Torul ilçelerinde “DOKAP-TARIM” projesi kapsamında 2010 yılından itibaren yapılan hibe destekleri ile 31 adet sera kurduk. 2015 yılında tarıma tahsis edilen İl Özel İdaresi katkıları ile 29 adet daha sera ise kurulum aşamasında. Bu destekler ile son 5 yılda ilimizde 60 adet sera kurulmuş olup seralarda yoğun olarak ilk ürün olarak domates, salatalık ve biber ekilişi yapıldı. İkincil ürün olarak ta yeşil soğan ve marul gibi ürünler çiftçilerimiz tarafından üretilmektedir. Ayrıca verilen bu destekler ile kurulan seralar haricinde özellikle Gümüşhane Merkez, Torul ve Kürütün ilçelerimizde ticari ve evsel tüketim amaçlı çok sayıda sera kuruldu. Ayrıca üretilen ürünler ilimizde ve Trabzon ilinde tüketici ile buluşturan vatandaşlarımız da var” diye konuştu.

 Birşen, ilimizde örtü altı yetiştiriciliğinin mevcut ekolojik koşullarından olabildiğince yararlanarak oldukça basit koşullar ve yapılar altında gerçekleştiğini söyledi. Birşen, “Koşulların önemli verim ve kalite kayıplarına yol açıyor” dedi.

 Birşen, sektörü daha iyi bir yere getirmek için dikkate alınması gereken hususları ise şu şekilde kaydetti.

“Sera içi sıcaklığının ve oransal neminin düzenlenmesinde havalandırma büyük önem taşıyor. Özellikle çatı havalandırması gerek plastik, gerekse cam seralarda üretimin başarısını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle seralarda havalandırma oranlarına çok dikkat edilmelidir. Sera kurulumu esnasında özellikle yandan havalandırma yapılan bölgemiz seralarında hakim rüzgar yönüne dikkat edilmeli ve seraların yan kısımlarında havalandırmayı olumsuz etkileyecek unsurların bulunmamasına dikkat edilmelidir.”

“Kireç Paspası Konulmalı”

“Serada yabancı ot ile mücadelede en etken yöntem sertifikalı fide kullanımının yanında toprağın dikim öncesi tekniğine uygun işlenerek alt üst edilmesi gelmektedir. Dikim öncesi yapılan bu uygulama sonunda yabancı otlar seradan uzaklaştırılmalıdır. Dikim yapılacak masuralar oluşturulduktan sonra malç naylonu ile kaplanması üretim takviminde yabancı ot oluşumunu engelleyecektir. Hava sıcaklığının arttığı dönemlerde özellikle domateste domates güvesi oluşumuna karşı izleme faaliyetlerinin feromon tuzaklar ile izlenmesi gereklidir. 3-4 adet güvenin tuzakta görülmesi mevcut hastalığın habercisi olup ilaçlama yapılması gereklidir. Seraya günlük kıyafetlerle girilmemeli ve üretici haricinde diğer kişilerin seraya girmesi engellenmelidir. Serada sigara içilmemelidir. Mümkünse seranın girişine kireç paspası konulmalı ve girişlerde kireç’e basılarak seraya girilmelidir. Unutulmamalıdır ki seracılıkta en önemli üretim şartı uygun havalandırmadır. Hastalık etmenlerinin önlenmesinde birincil yöntem uygun havalandırmanın oluşturulmasıdır.”

 

“Sertifikalı Tohum ve Fide Kullanımı”

“Seralarda tarımın sürdürülebilir hale gelmesi sağlanmak için gübreleme, toprak ve bitki analizlerine göre yapılmalı, hastalık ve zararlılara karşı entegre savaş programları uygulanmalı, sebzelerde meyve tutumunu sağlamak amacıyla bitki büyüme maddelerinin kullanımı en aza indirilmelidir.             Toprak dezenfeksiyonunda kimyasal maddelerin kullanımından kaçınılmalı ve solarizasyon yaygınlaştırılmalıdır. Damla sulama sistemi ile sıvı gübreleme, yetiştirilen tür ve toprak özellikleri dikkate alınarak yapılmalı. Ayrıca seralarda organik üretim teşvik edilmeli. Mono kültür nedeni ile ortaya çıkan sorunları azaltmak ve karlılığı arttırmak üzere seralarda tür çeşitlendirmesi olanakları araştırılmalıdır. Üretimde sertifikalı tohum ve fide kullanımı konusunda çiftçiler bilinçlendirilmelidir. Ayrıca yetiştirilen ürünler için pazar olanakları belirlenmelidir.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NİN 2021 YILI BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ16 Aralık 2020 Çarşamba 11:06
  • Yaban Keçisi Avlayanlar Suçüstü Yakalandı09 Ekim 2020 Cuma 12:36
  • Yöresel Çantalar Da Tarih Oluyor07 Ekim 2020 Çarşamba 10:54
  • Tarihi Köy Odalarına Yürüdüler06 Ekim 2020 Salı 11:09
  • Köylerde Kış Hazırlıkları Başladı24 Eylül 2020 Perşembe 11:20
  • DÜĞÜNE DAVET İÇİN ÜRETİLİRDİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU26 Ağustos 2020 Çarşamba 16:44
  • Kamu Şoförlerine Trafik Eğitimi22 Ocak 2020 Çarşamba 14:43
  • Balık Üretimiyle Ekonomiye Katkı22 Ocak 2020 Çarşamba 14:39
  • YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN14 Mart 2019 Perşembe 11:43
  • DOĞADA KARAVANLI YAŞAM07 Şubat 2019 Perşembe 11:39
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim