• BIST 9291.32
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 19 °C

GÖZ SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

31.10.2016 10:24
GÖZ SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
Gümüşhane Devlet Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sercan Çelebi ve Op. Dr. Ekrem Başural göz sağlığı ve göz hastalıkları konusunda gazetemize bilgilendirmelerde bulundu.

Gümüşhane Devlet Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sercan Çelebi ve Op. Dr. Ekrem Başural göz sağlığı ve göz hastalıkları konusunda gazetemize bilgilendirmelerde bulundu.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sercan Çelebi, Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne göz rahatsızlığı ile gelen hastalarda genellikle, halk arasında gözde et büyümesi olarak da bilinen Pterjium’a rastladıklarını söyledi.

Pterjium’u, gözün beyaz tabakası üzerini örten konjonktiva zarının, kalınlaşıp aşırı damarlanarak gözün dış merceği (kornea) üzerine ilerlemesi hali olarak tanımlayan Çelebi, “Güneş ışınına bağlı olarak gözün beyaz kısmındaki et büyümesi.  Özellikle muayene gelen hastalarda kendileri fark etmeseler de sık olarak biz görüyoruz” dedi.

“Güneşe direk maruz kalan kişilerde daha çok görülüyor”

Güneşe direk maruz kalan kişilerde bu hastalığın daha çok görüldüğünü söyleyen Çelebi, “Güneşteki ultraviyole ışınlara bağlı kalmayla genelde oluşuyor. Gözün genellikle beyaz iç tarafında başlayıp, saydam tabakaya doğru ilerleyen bir rahatsızlık. Görmeyi etkileyebilir. Pterjium, sıklıkla açık havada direkt olarak güneş ışınlarına, kuru ve tozlu ortamlara maruz kalan kişilerde görülür. Başlangıçta gözün beyaz kısmında sarı-beyaz bir kabarıklık şeklinde ortaya çıkar ve zamanla gözün saydam kısmına yani korneaya doğru ilerleme gösterir. Bazı kişilerde gözyaşının da azalması ise birlikte gözde sık sık kanlanma, kızarıklık ve iltihaplanma görülebilir. Hastaların çoğu zaten yanma, batma  şikayetleri ile geliyor” diye konuştu.

“Gümüşhane’de bu hastalık yüksek oranda”

Pterjium’un aile bireylerinde varsa diğer bireylerde de görülme şansının arttığını belirten Çelebi, “İkinci sorumlu güneş ışınlarıdır. Özellikle güneş ışığına fazla maruz kalanlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Gümüşhane’de güneş gözlüğü kullanma oranı biraz düşük. Zaten buna bağlı oluyordur büyük olasılıkla.  İşin profesyoneli olan optikçilerden gidip gözlüğün camının özellikle güneşten korumasının ne kadar olduğunu öğrenip, bulunduğu ortamda ne oranda ultraviyole ışığına maruz kalabiliyor, ister numaralı, ister numarasız ona uygun gözlük takması lazım. Çünkü Gümüşhane halkında bayağı yüksek oranda biz bu rahatsızlığı görüyoruz”  ifadelerini kullandı.

Erken tanının, bu konuda oldukça önemli olduğunu dile getiren Çelebi, bu tip vakalarda cerrahi müdahale gerektiğini de söyledi.

Güneş gözlüğü alırken dikkat !

Çelebi, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna da vurgu yaparak şöyle devam etti:

“Güneş gözlükleri günümüzde genellikle güneş ışınlarının göz kamaştırıcı etkisinden korunmak için ya da bir aksesuar olarak kullanılmaktadır. Ancak güneş gözlüklerinin çok daha önemli olan asıl görevi, gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ışınların göze verebileceği hasarlardan korumaktır. Satın alırken sadece güneş gözlüğü olarak değil, gözde herhangi refraksiyon kusuru var mı, hastalığının evresi ne kadar ona da bakılıp, buna göre uygun bir güneş gözlüğünün alınması gerekir. Çocuklarda aynı durum söz konusu. Çocuklara alınan oyuncak gözlükleri aslında biz önermiyoruz. Koruma özelliği olmayan gözlükleri kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Halk arasında pek bilinmiyor ama aslında çocukken güneş gözlüğü kullanmaya başlamak gerekiyor. Çünkü yaşlandıkça oluşabilecek bazı hastalıklar var. Bunu önlemek için çocukluktan itibaren güneş gözlüğü kullanmakta fayda var.”

Gözde Miyop

Gümüşhane Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ekrem Başural’da Miyop ve Hipermetrop hastalıkları ile ilgili bilgi verdi. Miyop’un gözün ön ve arkasındaki yaşla birlikte büyümeye bağlı oluşan hastalık olduğunu ifade eden Başural,  “Miyop gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki cisimleri odaklayamamasıdır. Miyop olanlarda gözün kırıcı bileşenleri, gözün ön ve arka çapına göre daha güçlüdür ya da gözün ön ve arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre daha uzundur. Bazı hastalarda bu iki durum bir arada bulunur. Yakında bulunan nesnelerden gelen ışınların retinada odaklanması için, uzağa bakmaktan daha fazla mercek gücü gerekmektedir. Rahatsızlıkta gözün mercek gücü yani gözün kırıcı bileşenleri fazla olduğundan, yakından gelen ışınlar retinada odaklanabilir. Bu sebepten dolayı miyop olan kişiler yakını net olarak görebilirler. Uzaktan gelen ışınların altı metreden sonra göze paralel geldiği kabul edildiğinden, bu ışınlar retinada odaklanamadığından, uzak net olarak görülemez” dedi.

Gözün ön ve arka bölümünde vücut büyümesiyle birlikte göz büyümesinin de gerçekleştiğini açıklayan Başural,  “Güneş ışınları normalde retinada görme merkezine düşmesi gerekiyorken, bu uzunluktan dolayı görme merkezinin daha önüne düşüyor ve bu şekilde hastalarda görme azlığı düşüyor. Biz de gözlük vererek öne düşen ışını asıl yeri olan görme merkezine odaklıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Gümüşhane’de miyop oranı daha fazla”

Gümüşhane’de miyop oranının daha fazla olduğuna dikkat çeken Başural, “Tabi yaşa bağlı olarak da değişiyor. Hastalığın kalıtımsal olduğu bilinmektedir. Anne ya da babanın miyop olması halinde, çocuklarda miyop gelişme olasılığı fazladır. Yoğun bir şekilde okuma, bilgisayar kullanma ve yakından yapılan işlerle uğraşma nedeniyle stres altında olma halinde miyop olasılığı artmaktadır” açıklamasında bulundu.

Miyop tedavisi nasıl olur?

Başural, Miyop tedavisinin nasıl olduğunu ise “Hastalığın düzeltilebilmesi için kalın kenarlı ve iç bükey merceklerden faydalanılır. Bu merceklerin sayesinde göze gelen ışınlar yayılarak, görüntü retinada net bir şekilde oluşur. Bunu sağlamak için gözlüklerin yanı sıra kontakt lensler de kullanılabilir. Bunlarda kırma kusurunu düzeltebilir” cümleleri ile belirtti.

Hipermetrop nedir ?

Hipermetrop hastalığı hakkında da bilgi veren Başural, Kornea ve mercekte kırılan ışınlarının görme merkezinin arkasında odaklanıyorlarsa, gözün yakını net göremediğini, bu durumun Hipermetrop olarak tanımlandığını dile getirdi.

Başural daha sonra şunları kaydetti:

“Hipermetrop uzaktaki nesnelerin iyi bir şekilde görüldüğü fakat yakındaki nesnelerin görülmesinde bulanıklık yaşandığı yaygın bir görme bozukluğudur. Hipermetropun derecesi sizin odaklanma yeteneğinizin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Şiddetli hipermetropu olan kişiler sadece uzak mesafelerdeki nesneleri net bir şekilde görebilirler, daha hafif hipermetropu olanlar ise daha yakın nesneleri net bir şekilde görebilirler. Hipermetrop genellikle doğum ile birlikte ortaya çıkar ve ailesel yatkınlığı bulunmaktadır. Gözlük ya da kontakt lens kullanma seçenekleri ile bu durum kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Başka bir tedavi seçeneği ise cerrahidir.”

Gözde şaşılık

Gözde şaşılık rahatsızlığına da değinen Başural, “Şaşılık, her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir. Gözde şaşılık her yaşta olabilen ama özellikle çocukluk çağında, hatta bebeklik çağından itibaren başlayabilen önemli bir rahatsızlık. Yaşa bağlı olarak gözün içe ya da dışa kayma durumları olabilir. Eğer tedavi edilmezse çocukluk cağlarında ciddi göz tembelliğine neden olup, belli bir yaşa kadar tedavi edilmezse de ilerisinde kalıcı olarak görme bozukluğuna neden olabilen bir rahatsızlık. Şaşılığın tipine göre değişmekle beraber genelde ilk olarak gözlük tedavisi öneriliyor. Gözde tembellik varsa onun tedavisi. Eğer belli bir derecenin üstünde bu tedavilerle fayda bulmuyorsa, hasta cerrahi tedavide edilebilir” şeklinde konuştu.

“Gümüşhane’de katarakt ameliyatı yapılıyor”

Katarakt hastalığı hakkında da bilgi veren Başural, Kataraktın her göz yapısında bulunan, lens dediğimiz göz merceği yapısının saydamlığının kaybetmesi sonucu oluşan bir rahatsızlık olduğunu, Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde katarakt ameliyatının yapıldığını ifade ederek, “Genelde belli bir yaşın üzerinde gözüken şeker, kas hastalığı ya da başka bir rahatsızlığı varsa daha erken gelişebilen bir rahatsızlık. Gümüşhane halkında tabi ki belli bir yaşın üstünde fazla gözüküyor, görmelerini etkiliyor.   Hastalar bize görmüyorum diye başvuruyorlar, biz ameliyat öneriyoruz ama pek olmak istemiyorlar. Gümüşhane’de hastanemizde katarakt ameliyatı yapılıyor” dedi.

Dikkat edilmesi gerekenler !

Kişilerin yılda bir defa da olsa mutlaka göz muayenesine gelmeleri gerektiğine işaret eden Başural,  şunları tavsiye etti:

 “insanların zaten rutin bir göz muayenesine gelmeleri gerekiyor. Biz her hastaya, özellikle çocuklara herhangi bir sıkıntıda olmasa 6 ayda bir, yılda bir kontrole gelmesini öneriyoruz. Tabi rahatsızlığı varsa daha sık çağırıyoruz. Bunun dışında bilgisayar cep telefonu kullanımları göz kuruluğuna yol açabilir. Görme bozukluna yol açabilir. Yani ekrana bir saat bakıyorsa bir 15 dakika gözün dinlendirilmesi gerekir. En ufak bir rahatsızlık hissetmesi durumunda da doktora başvurmalılar.”

“Vatandaşa sunulan hizmet kalitesi arttırıldı”

Gümüşhane Devlet Hastanesi Göz Kliniğine alınan  Fako cihazı ile de vatandaşlara sunulan hizmet kalitesinin artırıldığını anımsatan Başural, “Yeni alınan cihaz çok güzel. 3-4 ay önce geldi. Şu an piyasada olan en iyi en yeni cihazlardan biri. Bölgede belki bir iki hastanede vardır. Eksiklerimiz vardı, onları tamamladık. Cihazımızı yeniledik. Şu an katarakt ameliyatı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Gümüşhane’de katarakt ameliyatlarında Türkiye ortalaması üzerinde başarı sağlıyor, Yeni cihazla çok rahat katarakt ameliyatı yapabiliyoruz”  diyerek sözlerini noktaladı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim