• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Gümüşhane : -1 °C
  • Trabzon : 11 °C

"EKMEĞİMİZİ İSRAF ETMEYELİM"

09.08.2015 11:42
"EKMEĞİMİZİ İSRAF ETMEYELİM"
Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen İsrafın ekonomik ve çevresel boyutu, ekmek israfının önlenmesi için alınabilecek tedbirler ve ekmek nasıl saklanmalıdır konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Birşen, Türkiye’nin dünyada en fazla buğday üreten 10 ülkeden birisi olduğunu söyleyerek, ülkemizin kişi başı ekmek tüketimiyle en çok ekmek tüketen ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti. Birşen, Bu tüketimle beraber Türkiye’de ekmek israfının da ciddi boyutlara ulaştığını belirterek ekmek israfı hakkında şunları ifade etti.

İsrafın ekonomik ve çevresel boyutu

“Araştırmalara göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gramdır. Yılda yaklaşık 7,3 kilogramdır. Bu miktar az gibi gözükse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu yaklaşık 860 milyon dolardır. Ekmek israfının sağlık ve çevreyi ilgilendiren olumsuz sonuçları da bulunmaktadır. Ekmek israfıyla birlikte su, toprak, gübre, tohum, enerji, işgücü, emek, zaman da israf edilmektedir. İsraf edilen ekmek küresel ısınmaya neden olan sera gazı salınımının artmasına ve her yıl milyarlarca litre suyun boşa harcanmasına neden olmaktadır. Tarladan sofraya gelene kadar yaklaşık 1,608 litre su harcanmaktadır.”

Ekmek israfının önlenmesi için alınabilecek tedbirler

“Fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretilmemeli ve çalışanlar eğitilmelidir. Evlere ve kurumlara ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı ve ekmek tüketilecek kadar dilimlenmelidir. Toplu yemek yenen yerlerde ekmekler ince dilimler halinde sunulmalı, ekmek tüketilmesi halinde ise üstü kapalı veya ambalajlı olmalıdır. Tüketicilerde tüketebileceklerinden fazla ekmeği almamalıdır. Ekmek doğru yöntemlerle muhafaza edilmeli, bayatlaması halinde uygun yöntemlerle değerlendirilmelidir, bayatlamış ve kurutulmuş ekmekler fırında ekmek kızartma makinasında kızartılarak tüketilmelidir. Bayat ekmekler uygun yemek çeşitlerinde kullanılabilir.”

Ekmek nasıl saklanmalıdır

“Taze ve yumuşak kalabilmesi için kapalı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde serin karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Birkaç gün içerisinde tüketilemeyecek ekmek buzdolabının soğutucu kısmında veya derin dondurucuda kilitli buzdolabı poşetleriyle saklanmalıdır. Ekmeğin soğutucu kısmında saklanması tercih edilebilir. Bu işlem bayatlama hızını artırır fakat ekmeğin küflenmesini önler. Kısa sürede tüketilemeyecek ekmeğin derin dondurucuda saklanması ekmeğin bayatlamaması, küflenmemesi ve lezzetini kaybetmemesi için en doğru yöntemdir. Donmuş ekmekler lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içeresinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur. Bu yüzden sıcak ekmek soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Ekmeğin muhafaza edildiği kutunun veya gıda dolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim