• BIST 9289.89
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 20 °C

DÜNYA ZATÜRRE GÜNÜ

14.11.2016 15:54
DÜNYA ZATÜRRE GÜNÜ
Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), dünya genelinde zatürree hastalığıyla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla 12 Kasım gününü Dünya Zatürree Günü olarak kabul ettiğini söyledi.

Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), dünya genelinde zatürree hastalığıyla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla 12 Kasım gününü Dünya Zatürree Günü olarak kabul ettiğini söyledi.

Ağar, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 5 yaş altındaki çocuk ölümlerine neden olan hastalıkların en başında zatürree geldiğini, zatürre hastalığının Türkiye’de ölüme sebep olan hastalıklar arasında beşinci sırada, enfeksiyona bağlı ölümler arasında ise birinci sırada yer aldığını belirtti.

ZATÜRRE NEDİR ?

Zatürrenin, akciğerleri etkileyen solunum sistemi enfeksiyonu olduğunu vurgulayan Ağar, şunları kaydetti:

“Kış mevsiminde artış gösteren zatürre, bir veya birkaç akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan, daha çok küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyreden ve bazen ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş fonksiyonu bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır.”

ZATÜRRE BELİRTİLERİ

Zatürrenin işaret ve belirtileri ile ilgili olarak da bilgi veren Sağlık Müdürü Ağar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hastalığa sebep veren organizmaların (bakteri, virüs, mantar) çeşitlerine, yaşa ve genel sağlık durumuna bağlı, orta ve şiddetli olmak üzere değişmektedir. Bunların başında soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıkların bir türlü iyileşmemesi gelir. Zatürrenin diğer belirtileri ise öksürük, yüksek ateş,  üşümeye bağlı titreme, merdiven çıkarken oluşan nefes darlığı, derin nefes alırken veya öksürürken oluşan bıçak gibi keskin göğüs ağrıları, baş ağrısı, aşırı terleme, ıslak ve yapışkan deri, iştah kaybı, halsizlik ve yorgunluk, sersemlik hissi gibi belirtiler sayılabilir. Bebeklerde ise çoğunlukla, kusma, ateş, öksürük, huzursuzluk, yorgunluk, halsizlik ya da nefes alma ve yeme zorluğu olarak görülmektedir.”

ZATÜRRE BULAŞICI MIDIR?

Zatürrenin bulaşıcı bir hastalık olduğuna ve bu mikrobu alan herkesin zatürre olamayacağına da dikkat çeken Ağar, şöyle devam etti:

“Kimi bünyelerde hafif öksürük ve ateşle atlatılabilir. Hastalık sağlıklı kişilere bir iki metrelik mesafelerden öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla bulaşmaktadır. Son derece ciddi sonuçlar doğurabilen bu hastalık, ilgili virüsün vücuda girmesiyle başlar. Bu bakteri ve virüsler, sıcağın etkisiyle bozulan yiyeceklerden, kirli sudan, egzoz gazı gibi çevreyi kirleten gazları solumaktan bulaşabilir. Zatürre mikrobu taşıyan kişilerle yakın temasta bulunmak ve aynı çatal ve kaşığı kullanmakla hastalık, kişiden kişiye de geçebilir. Ayrıca vaktinde tedavi edilmeyen bronşit de zatürreye dönüşebilir.”

HASTALIĞIN TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Zatürrede temel belirtilen varsa doktora başvurulması gerektiğinin altını çizen Ağar, Tanı koymada en önemli veri, akciğerin dinlenmesiyle kontrol edilen solunum fonksiyonundaki bozukluklardır. Akciğer filmi ve kan testleri de tanı koymada destekleyici yöntemler arasında sayılabilir. Zatürre erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastaların bir kısmı ayaktan ilaçla tedavi edilebilirken, daha ağır vakalar  hastaneye yatırılarak tedavi edilebilmektedir” dedi.

ZATÜRREDEN KORUNMA

Zatürreden korunmanın yolları ile ilgili de açıklamada bulunan Sağlık Müdürü Ağar, şöyle konuştu:

“Zatürreye sebep olan mikropların hastalığa karşı geliştirilen bazı ilaçlara direnç göstermesi ve hastalığın tedavisini zorlaştırması, hastalık meydana gelmeden önce korunmanın önemini daha da artırmıştır. Korunmak için yapılabilecekler ise bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için stresten uzak durun. Bol su içip, sağlıklı beslenin. Sigara dumanına maruz kalmayın. Virüs ve bakterilerin bolca yer aldığı ellerinizi sık sık yıkayın. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerle yakın temas kurmayın.       Ortak kullanılan buzdolabı, kapı kolları, merdiven kenarlıkları ve telefon gibi yer ve malzemeleri sık sık temizleyin. Başkalarının kullandığı bardak, tabak, çatal, kaşık gibi gereçleri kullanmayın. Uykusuzluk ve düzensiz uyku direnci düşürüyor. Uykuda ise beden kendini yeniliyor. Düzenli olarak günde 8 saat uyumaya özen gösterin. Virüs ve bakterilerin ortamdan uzaklaşmasına katkı sağlamak için evinizi her gün 30 dakika temiz hava ile havalandırın. Kalp hastaları, kronik akciğer rahatsızlığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kronik böbrek hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri yaşlılar; doktor kontrolü ve tavsiyesiyle Pnömokok aşısının koruyucu etkisinden faydalanabilirler. 65 yaş üzeri kişiler 5 yılda bir zatürree, her yıl grip aşısı yaptırmalı. Çocuklarınızı zamanında aşılatarak, yeterli besleyerek ve temiz bir yaşam çevresi sağlayarak zatürreden koruyabilirsiniz. Sağlık Bakanlığımızın mevcut aşı takviminde yer alan pnömokok aşısı hastalığın önlenmesinde çok önemlidir. Ailelerin çocuklarının aşılarını tam yaptırmaları zatürre hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur. Aile Sağlığı Merkezlerimizde bu aşılar ÜCRETSİZ olarak yapılmakta olup, risk grubundaki yetişkinlerin de aşı olması hastalıktan korunmada önemlidir.”

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim