DÜNYA KALP GÜNÜ
Pehlivan, yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarından uzak durmanın başlıca yolunun sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemek olduğunu belirterek, “ Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evimizde yapacağımız birkaç yaşam tarzı değişikliği kalp hastalıkları riskini azaltacak, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmenize katkı yapacaktır” dedi.
Riskleri Önleme Fırsatı Var
Söylemenin yapmaktan çok daha kolay olduğunu, hastalığı önlemede verilen ipuçları ile bir başlangıç yapılması her şeyi kolaylaştıracağını ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti:
“Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir.”
Hastalıktan Korunmak
Hastalıktan korunmak için hareket etmenin, kalp sağlığına iyi gelen besinlerin tüketilmesi ve en önemlisi “sigaraya hayır” denilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan, şunları söyledi:
“Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur. Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Evinizde sigara içilmesini yasaklamanız, ailenizin geleceği açısından çok önemlidir. Çocuklarınıza sigara kullanmanın tehlikelerini anlatın, sigaraya başlamamaları için onlara yardımcı olun. Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız, tavsiyeler almak üzere hekime başvurun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek destek hizmetlerinden faydalanın.”
Stresten Uzak Durun
Pehlivan, kan değerlerini ve kilonun sürekli ölçülmesi gerektiğine işaret ederek, “Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir. Kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kitle indeksinizi ( VKİ ) ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin. Her ne kadar stres, kalp hastalıkları ve felç için direkt bir risk faktörü olarak gösterilmese de; kalp hastalıkları için risk faktörleri olan sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ilişkilidir.” İbrahim Özdemir
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim