DOMUZ GRİBİNE DİKKAT!
Neden Domuz Gribi Dendi?
Memiş hastalığa neden domuz gribi dendiğini, “Virüste bağlı ortak özellikler var, zaten grip virüsleri kanatlı hayvan-larda, yarasalarda ve insanlar arasında gelip geçebilen bir virüs. Domuz gribi virüsü adını alması onlarla ortak genetik özelliklerinin saptanmasından kaynaklı ama 2009 yılından beri aslında bizim ta-nıdığımız bir virüs” ifadeleri ile açıkladı.
“Domuz Gribi Olarak
Adlandırılan H1N1 Virüsü”
Şu an grip virüsü olarak en fazla iki üç tane virüsle karşılaştığımızı söyleyen Memiş, “Bir tanesi domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 diğeri, H3N2 ve influenza B virüsü. İnsanlar bu üç virüsten herhangi biriyle grip mevsiminde olduğumuz için grip oluyorlar ama H1N1’den popülerde bir isim olduğu için ekstra korkuluyor. Sanki normal grip bir şey yapmaz ama H1N1 ölümcül gibi bakılıyor. H1N1 virüsü yani domuz gribi 2009 yılından beri tanıdığımız
bir virüs. Geçen yıl oldukça azdı viral enfeksiyonların içerisindeki oranı. Önceki yıllarda yüzde 20’leri bulabiliyordu tüm grip virüsleri içerisindeki domuz gribi virüsü oranı. Ülkemizde geçen yıl bu oran daha da azdı. Bu sene net bir şey konuşmak için erken. Çünkü vakalar yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Fakat grip virüsleri içerisinde şu an pozitiflikleri yüzde 10-15’leri bulabilen oranda H1N1 karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
“8 Kişi Domuz
Gribinden Öldü"
n Geçtiğimiz günlerde Sağlık Ba-kanlığı’nın yaptığı açıklamayı anım-satan Memiş, “Sağlık Bakanlığı’mızın yaptığı açıklamaya göre Adana, Van, Çankırı ve Niğde illerinde 8 kişi kesin olarak domuz gribinden vefat etti. Bunların altısı 65 yaş üstende ve kronik hastalığı olan hastalar, bir tanesi hamile bir bayan, diğeri ise genç, sağlıklı, yetişkin ama grip virü-sü zaten tüm dünyada her sene 200 bin ila 500 bin arasında ölüme neden olabilen bir virüs. Sağlık Bakanlığı bu konuda taramalara özel ihtimam gösteriyor. Hastalardan örnekler alınıyor. H1, N1’e veya diğer grip vi-rüslerine bağlı olan grip tabloları her gün sağlık bakanlığına veri olarak aktarılıyor hastanelerimizden” dedi.
“Ölüme Neden OlabilenBir Hastalık Grip”
Domuz gribinin 2009 yılından beri ortaya çıkan grip virüslerinden bir tanesi olduğunu yineleyen Memiş, “Diğer grip virüslerinden farkı yok. Hastalığın normal grip seyrinden çok farkı yok. Hatta bazen çok hafif atlatılabiliyor. Domuz gribinin de bulaşıcılığı aynı. İlk çıktığında daha hızlı bulaşmasının nedeni, insanların bu virüsle karşılaşmamış olması, ilk defa karşılaşıyor olmasındandı. Fakat gribin kendisi zaten insanları oldukça etkileyebi-len bir hastalık. Özellikle kronik hastalığı olanları, bağışıklık sistemi bağışıksızlanmış olanları, yaşlıları etkileyebilen ve her sene insanların ölümüne neden olabilen bir hastalık grip” ifadelerini kullandı.
Ne semptomlarla
kendini gösteriyor?
Gribin genelde ateş, genel vücut eklem ağrıları, halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürük gibi sıkıntılarla kendini gösterdiğine ve istirahat gerektiren bir hastalık olduğuna dikkat çeken Memiş, “Gribi nezleden, soğuk algınlığından ayırmak lazım. Soğuk algınlığı daha hafif geçebilen, ayakta atlatılabilen, ağız burun akıntısıyla kendini gösteren bir hastalık ama grip gerçekten halk arasında paçavra hastalığı da denilen bir hastalık” açıklamasında bulundu.
Gribin Tedavi Yöntemi
Gribe yakalanıldığı zaman ne gibi tedavi yöntemleri alınması gerektiğinden de bahseden Memiş, “Gribin en önemli tedavilerinden biri istirahat. Hastalığa karşı alınması gereken tedbirler içinde, hijyen çok önemli. El yıkamaya özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Toplu ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak kalınması gerekmekte. Taze meyve, sebze ve
bol sıvı tüketimini bu dönemlerde arttırmayı öneriyorum. Bol sıvı tüketimi ve vitaminle bağışıklık sistemini dengelemeye çalışmak yeterli oluyor. İlaçlar açısından bakarsak, bu hastalar antibiyotik tedavisi gerektirmemektedir. Antiviral yani virüse karşı elimizde bazı ilaçlar var. Özellikle yaşlı hastalarda ve hamilelerde solunum ile ilgili problemleri olduğunu düşündüğümüz hastalarda bu ilaç tedavisine başlıyoruz. Erken başlanan bu virüse karşı etkili ilaç tedavisi de hastalığın daha rahat atlatıl-masını sağlıyor” şeklinde devam etti.
Hastalık için karantina gerekiyor mu?
“Bu hastalık solunum yoluyla bulaşan bir hastalık. Hastanın öksürmesi, hapşırmasıyla, etrafa saçılan damlacıkların teneffüsüyle ya da direk temas ile bulaşan bir hastalık. Bu nedenle hastaneye yatırdı-ğımız hastalarda, hastanın ayrı bir odada yatırılması önlemlerini alıyoruz. Hastanın yanına giriş çıkışlarda, ellerin yıkanması gibi önlemler alıyoruz. Tabi ki bulaşmayı engellemek amacıyla izolasyon yapıyor ve diğer hastalarımızdan ayırıyoruz.”
Aşı çok önemli
Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan hastalarda aşının koruyuculuğunun yüzde 70’lere ulaştığının altını çizen Memiş, “Diyabet, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan hastalarımızda aşı çok önemli. Hamilelerde ise annenin bağışıklık sistemi normale göre daha zayıf olması nedeniyle hastalık daha ağır seyirli atlatılıyor. Bu sebeple hamilelerin de aşı vurulması çok önemli” dedi.
Grip Tanısı
Grip tanısının klinikle konulabildiğine işaret eden Memiş şöyle devam attı:
“Ama daha ileri tanılar için, yani bu virüsleri tanımlayabilmek için has-tadan örnek alıyoruz. Bazı testler yapıyoruz. Bu testler Ankara Hıfzıssıhha ya da İstanbul Tıp Fakültesi gibi merkezlerde sonuçlanıyor. Bunun dışında hastanın akciğer semptomları olup olmaması bizim için çok önemli. Çünkü hastaların ölüm nedeni akciğer ilti-haplanması, zatüre olması, solunum güçlüğü ile maki-neye bağlanma ihtiyacının ortaya çıkması oluyor. Normal grip geçiren birin-de bu solunum yetmezliği ile ilgili bulguların varlığı önemli. Hastaneye yatırma kriteri içinde önemli
olan bu. Onun dışında halsizlik, ateş, eklem ve baş ağrısı gibi görmeyi beklediğimiz şikayetler mevcutsa hastaya istirahat ve kalabalık ortamdan uzaklaşmayı öneriyoruz.”
“Şimdi tam grip
mevsimindeyiz”
n Memiş, şu
anda mevsimsel griple karşılaşılabileceğini, son 10 gündür grip vakalarında ciddi bir artış olduğunu dile getirerek, vatandaş-ların gribe karşı dikkatli olmalarını söyledi.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim