DOKTORLAR DA HAK ARAMAK İÇİN İŞ BIRAKTILAR
DOKTORLAR DA HAK ARAMAK İÇİN İŞ BIRAKTILAR
Ülke genelinde artan iş yükü, azalan gelirler ve kendilerine yönelik şiddete karşı seslerinin duyulmasını isteyen doktorlar Gümüşhane'de de iş bırakma eylemi yaptı.
Gümüşhane Devlet Hastanesinde görevli doktorlar da iş bırakarak hastane bahçesinde basın açıklaması yaptı.
Doktorlar adına basın açıklamasını yapan Op.Dr. İsmail Karasoy, son günlerde gündemde olan sağlık çalışanları hekimlerin özlük haklarında yapılması planlanan değişiklikler hakkında görüşlerini bildirmek üzere bu eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Gündemde doktorların çok zam aldıkları şeklinde bir algı oluşturulduğunu, bir zam oldu gibi gösterip sonra geri çekildiğini ifade eden Karasoy, “Son 20 ayda 9 bin hekim istifa etti. Üstelik bu 20 ayın büyük bir bölümünde istifa yasağı vardı. Hekimler art arda istifa ediyor. Çoğunluğu özel hastanelere geçmekte, bir kısmı da yurt dışına çıkmaktadır. İstifalar nedeniyle oluşan iş yükü poliklinik muayene sürelerinin kısalması hekimin daha fazla hasta bakmaya zorlanması, uygun olmayan mesai saatleri nedeniyle hekim ve hasta arasındaki iletişim bozulmaktadır. Buna mukabil sağlıkta şiddet vakaları giderek artmaktadır. Bunda da en önemli kısım hekim ve hasta arasındaki ilişki ve güvenin bozumasındır. 2020 yılında 12 bine yakın beyaz kod verilmiştir. Biz hekimler olarak emeğimizin bu denli yok sayıldığı, değersizleştiği bir ortamda çalışamıyoruz” dedi.
Tükenmiş, mesleği değersizleştirilmiş, emeği görmezden gelinen, çalışma şartları sağlıksız olan sağlık emekçilerinden iyi bir sağlık hizmeti vermesinin beklenemeyeceğini ifade eden Karasoy, “Aklımızla alay edercesine hızla getirilen ve aynı hızla çekilen yasa tasarılarına itirazımız var. Hekimlerin düzgün çalışma şartlarını sağlanması bir halk sağlığı meselesidir. Toplumun sağlığı ancak sağlık emekçilerinin sağlığıyla mümkün olabilir. Emeğimizin değersizleştirilmesi, şiddete maruz kalma kabul edilemez. Kayıplar ve yanlış idari uygulamalar nedeniyle grev yapmaktayız” diye konuştu.
Konuşmasında taleplerini sıralayan Karasoy, şunları söyledi: “Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan bir sağlık hizmet sisteminin olması, emekliliğe de yansıyacak temel ücret, hangi sosyal güvenlik statüsünde emekli olursa olsun insanca yaşam standartlarına yükseltilen emekli aylığı, şiddete karşı etkili yasa, güvenli iş yerleri ve sağlıklı çalışma ortamları, Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası, ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm iş kolu 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi.”
Amaçlarının grev yaparken sağlık hizmetini aksatarak kendilerine bir pay ve menfaat çıkarmak olmadığını vurgulayan Karasoy, amaçlarının hızla özelleşen, hızla kalitesini yitiren sağlık hizmetine karşı doktorların verdiği tepkiyi dile getirmek olduğunu sözlerine ekledi. İHA
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim