• BIST 9751.45
  • Altın 2818.586
  • Dolar 34.0293
  • Euro 37.9164
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 25 °C

DEMİR: KÖYLERİMİZ YAZLIKÇILARA KALDI, TARIM VE HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA

13.09.2024 12:33
DEMİR: KÖYLERİMİZ YAZLIKÇILARA KALDI, TARIM VE HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA
Saadet Partisi Gümüşhane İl Başkanı Av. Akın Demir, şehrin ekonomik durumu ve kırsal alanlardaki gerileme üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Demir, şehirdeki ekonomik sıkıntıların giderek derinleştiğini, köylerin terk edildiğini ve tarım ile hayv

DEMİR: KÖYLERİMİZ YAZLIKÇILARA KALDI, TARIM VE HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA

Saadet Partisi Gümüşhane İl Başkanı Av. Akın Demir, şehrin ekonomik durumu ve kırsal alanlardaki gerileme üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Demir, şehirdeki ekonomik sıkıntıların giderek derinleştiğini, köylerin terk edildiğini ve tarım ile hayvancılığın neredeyse tamamen bittiğini belirtti.

Av. Akın Demir, yaptığı açıklamada şehrin ekonomik anlamda zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, “kiralık” ve “kapatıyoruz” ilanlarının her geçen gün arttığını söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Gümüşhane’nin en fakir illerden biri olduğunu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinde ise işten çıkarmaların artış gösterdiğini belirten Demir, Gümüşhane’nin yaşanabilir il kategorisinde en az tercih edilen şehirlerden biri haline geldiklerini söyledi.

“Köyler boşalıyor, tarım ve hayvancılık bitiyor”

Demir, özellikle köylerde yaşanan nüfus kaybına dikkat çekerek, kış aylarında köylerde neredeyse hiç kimsenin kalmadığını ve köylerin yazlıkçılara terk edildiğini ifade ederek, “Köylerimizde ne tarım ne de hayvancılık yapılıyor. Kısa vadeli iş programlarıyla köy nüfusu şehirlere çekilmiş, artık kimse köyüne dönmek istemiyor” diye konuştu.

“Tersine göç ve kırsal kalkınma için modern tarım”

Çözüm olarak köylerde modern tarım ve hayvancılığın yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Demir, tersine göçü sağlamak adına modern kooperatifleşme yöntemlerinin uygulanması gerektiğini savundu. “Geleneksel tarıma dönüş yapılması ile köylerimizi canlandırmamız mümkün değildir. Bu saatten sonra yapılması gereken şey modern ve kooperatifleşme şekli ile tarımı ve hayvancılığı canlandırmak ve tersine göçü sağlamak zorundayız. Büyükşehirlerde yaşanmaz hale gelen konut sıkıntısı ve fahiş kiralar nedeniyle insanlar memleketlerine dönmek istiyor” diyen Demir, köylerin modern tarım ve hayvancılık teknikleri ile tekrar canlandırılabileceğini vurguladı.

“Her gün köy gezisi yapan vekillerimize çok büyük görev düşmektedir”

Saadet Partisi İl Başkanı Demir, milletvekillerin köy gezilerinin sorunları çözmek adına daha verimli hale getirilmesi gerektiğini belirterek “Sayın vekillerimiz iyi hoş hemen hemen hergün birkaç köye gezi düzenlemektedirler. Amaç gezi yapmaksa diyeceğimiz bir laf yok lakin amaç sorunları yerinde tespit edip tersine göçü kazandırabilmekse işte bu manada vekillerimize çok büyük görev düşmektedir” dedi.

“Geçmişte yapılmış ise bugün de yapılabilir”

Esnaf ve ticaret odalarını da bu konuda göreve davet eden Demir, tersine göçü sağlayabilmek için öncelikle köylerden işe başlanması, modern tarım ve hayvancılıkla yeni istihdam alanlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, “Ülke ekonomisine baktığımızda hızlı bir şekilde et fiyatlarının yükseldiğine ve hatta et ihtiyacını karşılayabilmek için Uruguay’dan canlı hayvan ithalinde gidildiğine şahit oluyoruz. Köylerimizin bu anlamda bakir alanları vardır. Akıllıca programlar ile köylerimizi canlandırmamız mümkündür. Geçmişte yapılmış ise bugün de yapılabilir. Lakin uygulamada modern tarım tekniklerinden ve kooperatifleşmeden faydalanarak bu vesile ile başta vekillerimiz olmak üzere esnaf ve ticaret odalarımızı göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim