CANLI: “MİLLETİN İRADESİNE SAYGI GÖSTERMEK ESASTIR”

CANLI: “MİLLETİN İRADESİNE SAYGI GÖSTERMEK ESASTIR”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması, sıyaset ve hukuk dünyasında, partili-partisiz, genç-yaşlı fark etmeksizin büyük yankı uyandırdı. Konuyla ilgili olarak İYİ Parti Gümüşhane Merkez İlçe Başkanı Bayram Canlı, yazılı bir açıklama yaparak gelişmeleri değerlendirdi.
Canlı, İmamoğlu’nun tutuklanmasının sadece hukuki bir karar olmadığını, aynı zamanda siyasal bir hamle olarak algılandığını belirterek, “Bu karar, yargının siyasallaştığının ve iktidarın muhalefeti susturma çabasının açık bir göstergesidir. Halk, bu durumu bir yolsuzluk meselesinden ziyade, muhalefet adayının önünün kesilmesi olarak görmekte ve vicdanlarda kabul edilmemektedir,” dedi.
Siyasilerden Tepkiler Geliyor
Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması, sadece muhalefet partilerinden değil, eski AK Parti yöneticileri ve tarafsız isimlerden de tepkiler aldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuyla ilgili olarak geçmişte kendilerine yapılanlarla İmamoğlu'nun durumu arasında benzerlik kurarak, "Bu tür çalkantılar, Türkiye'de ne iktidara ne de muhalefete hayır getirmemiştir. Hukuk ve hakkaniyet korunmazsa, kaybeden Türkiye olur" ifadelerini kullandı.
Benzer bir tepki eski AKP milletvekili Hüseyin Kocabıyık'tan geldi. Kocabıyık, sosyal medya hesabından "Recep Tayyip Erdoğan... Geleceğin yer burası mıydı? Bunun için mi yıllarca mücadele ettik?" ifadeleriyle eleştirisini dile getirdi. Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de İmamoğlu'nun tutuklanması ve diplomasının iptal edilmesini kabul edilemez bulduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Siyasetteki Yetki Dengesi Tartışmalara Yol Açtı
Bayram Canlı, ülkede hukuk sistemine olan güvenin zedelendiğini belirterek, “Aslında sorun, Cumhurbaşkanlığı sistemi ve siyasi partiler yasasından kaynaklanmaktadır. Liderlere verilen aşırı yetkiler, gücün devredilmesini zorlaştırmaktadır. İmamoğlu’nun tutuklanması da bu gücün korunmasına yönelik bir adım olarak görülmektedir. Oysa çözüm, yasama, yargı ve yürütme arasında kuvvetler ayrılığını yeniden tesis etmek ve medyanın şeffaflığını sağlamaktır,” dedi.
Ekonomik Etkiler ve Halkın Tepkisi
Canlı, bu tür siyasi gerilimlerin ekonomik etkilerinin de ağır olacağını belirterek, “Hazine borçlanma oranı yüzde 7.5 artmıştır. İktidar ve muhalefet, bu süreçte daha dikkatli olmalı, kamu kaynaklarını israf etmemelidir. Seçimle gelen bir belediye başkanının sabah erken saatlerde polis eşliğinde evinden alınması, toplumda büyük bir tepkiye neden olmuştur. Oysa ki davet edilerek ifadesinin alınması yeterli olurdu,” dedi.
Ekonomist İbrahim Kahveci'nin köşe yazısından alıntı yapan Canlı, "Ülkede yolsuzluk ciddi bir mesele mi? Yoksa bu durum sadece muhalefete mi uygulanıyor? AK Parti döneminde hiçbir belediye başkanı yolsuzluk nedeniyle bağımsız yargı tarafından tutuklanmadı. Ancak muhalefet başkanlarına gelince yargı hemen harekete geçiyor," ifadelerini kullandı.
Adaletin Tarafsızlığı ve Gelecek Kaygısı
Canlı, Türkiye’de hukukun tarafsızlığının sorgulandığını belirterek, “Adalet terazisine herkes çıkmalıdır. Sadece muhaliflere uygulanmamalıdır. Ülkemizde bir an önce siyasi ahlak yasası çıkarılmalı, siyaset zenginleşme aracı olmaktan çıkarılmalıdır,” dedi.
Türkiye'nin ekonomik durumuna da dikkat çeken Canlı, "Dünyanın 196 ülkesi arasında hayat pahalılığında 5. sırada olmamız bize yakışmıyor. AK Parti döneminde şeffaflık endeksinde 40-50. sıralardan 115. sıraya geriledik. Bu vahim tablo karşısında herkesin sorumluluk alması gerekmektedir" diye konuştu.
Bayram Canlı, sözlerini “Türk milleti adına alınan kararlar, milletin vicdanına aykırı olmamalıdır” diyerek tamamladı.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.






Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim