BU EYLEM BAŞKA EYLEM
Bulut, gazetemize yaptığı açıklamada, turizmin yalnızca yerel ekonomi ile doğru şekilde bütünleştirildiği takdirde beklentileri karşılayabileceği ve yöre halkı ile diğer ilgi gruplarına fayda sağlayacağının unutulmaması gerektiğini ifade etti.
TURİZM ODAKLI YAPILANMA
Doğu Karadeniz Bölgesi ve bu bölgede yer alan Gümüşhane’nin, biyolojik çeşitlilik bakımından zengin coğrafyası ve doğal kaynaklarının çeşitliliği nedeniyle tabiat turizmi odaklı bir yapılanma için ülkemizin en uygun bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Bulut, “Tabiat Turizmi, seyahat edilen tabii alanların, çevrenin korunması ve yöre halkının ekonomik standartlarının gelişmesini sağlayan bir turizm anlayışıdır” dedi.
SÜRDÜREBİLİR TURİZM
Sürdürülebilir turizm ve tabiat turizmi tanımlarında, tabii ve kültürel kaynakların geleceğin düşünülerek kullanılması, turizm sermayesinin, mevcut ziyaretçilerin ve yöre halkının amaçlarının maksimum düzeyde karşılanmasını öne çıkardığını kaydeden Bulut, şunları söyledi:
“Ülkemizde ve bölgemizde tabiat turizmi faaliyetleri dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi korunan alanlarda gelişme göstermektedir. Alternatif turizm faaliyetleri olarak yaylalarda geliştirilmesi planlanan özellikle tabiat ve macera sporlarına yönelik yapılanmanın detaylandırılması gerekmektedir.”
EYLEM PLANININ AMACI
2013 yılında hazırlanan ve 2016 yılında güncellenen Tabiat Turizmi Mastar Planlarının ve bu planın uygulamasına yönelik olan Tabiat Turizmi Eylem Planlarının amacının, tabii güzellikleri, tarihi ve turistik yapısı ile zengin bir tabiata turizmi potansiyeline sahip olan illerimizde, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak tabii kaynak değerlerin, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak tabiat turizminin geliştirilmesini sağlamak olduğunun altını çizen Müdür Bulut, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Tabiatı korumanın geleceği, kırsal alanların geleceğine, kırsal hayatın korunmasına ve sağlıklı yürüyen bir kırsal ekonomiye bağlıdır. Sürdürülebilir tabiat turizmi ve eko turizm tabiatın korunması için bir umut olarak ortaya çıkmıştır. Algılamadaki bu değişiklik, tabii alanlar, korunan alanlar ve çevresinin bölgesel planlamasında turizme ilişkin proje ve çalışmaların giderek artmasına yol açmıştır. Bu sayede turizm, zaman içinde kırsal alanların kalkınmasında, yoksulluğun azaltılması ve yöresel kültürel zenginliğin korunmasında anahtar bir rol haline gelmiştir.”
YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRİLMESİ
Sürdürülebilir tabiat turizminin, kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi, kırsal nüfus için yeni bir bakış açısı meydana getirilmesi, yoksulluğun ve kırsal göçün azaltılmasında önemli seçeneklerden biri olarak görüldüğünü ifade eden Bulut, “Ancak, turizmin yalnızca yerel ekonomi ile doğru şekilde bütünleştirildiği takdirde beklentileri karşılayabileceği ve yöre halkı ile diğer ilgi gruplarına fayda sağlayacağı unutulmamalıdır. Tabiat turizmi konusunda bilinç oluşturmak ve korunan alanlarımızda Tabiat turizmi aktiviteleri potansiyelinin ortaya konması ve buna uygun projelerin desteklenmesi maksadıyla 2016 yılı içinde 12. Bölge Müdürlüğümüzce İlgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının katkıları da alınarak tabiat turizmi çalıştayları bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanındaki 4 ilimizde gerçekleştirilmiş olup Gümüşhane ilimizde de bu çalıştayımızı yaparak olumlu sonuçlar alacağımızı umuyorum. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Rize, Artvin, Trabzon, Rize illerimizde Tabiat turizmine konu olabilecek yeni alanların belirlenmesi süreci devam etmekte olup, bu alanlar da eklenerek Tabiat Turizmi Çalıştayları yapılacaktır” diye konuştu.
GÜMÜŞHANE ÇOK ZENGİN YAPIYA SAHİP
Gümüşhane’nin doğal güzellikler açısından çok zengin bir il olduğunun altını da çizen 12. Bölge Müdürü Bulut, “Limni Gölü Tabiat Parkı, Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, Köse Tabiat Parkı ile yapılması planlanan Karşıyaka Tabiat Parkı gibi zenginlikler vardır. Ayrıca Örümcek Ormanları Tabiat Koruma Alanı gibi çok önemli koruma alanı da bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim