• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 25 °C

BU ALAN HATA GÖTÜRMEZ

21.12.2016 15:51
BU ALAN HATA GÖTÜRMEZ
Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Dairesi Başkanı Opr. Dr. Yavuz Çakıroğlu, sağlık alanının çok önemli bir alan olduğunu, sağlığın hata götürmeyen bir alan olduğunu söyledi.

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda, “İlk Yardım”, “Akılcı İlaç Kullanımı” ve “Merkezi Hasta Randevu Sistemi” ile ilgili imamlar ve muhtarlara yönelik eğitim düzenlendi.

Opr. Dr. Çakıroğlu, burada yaptığı konuşmada, ülkemizin ve dünyanın çok ciddi bir sağlık problemi olan antibiyotiklere karşı direncin geliştirilmesi ile ilgili sağlık problemiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu konuda bakanlığımız çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. İlimiz için de çok ciddi çalışmalarda bulunmaktayız. Bu nedenle ilimize bağlı imam ve muhtar arkadaşlarımıza bir bilgilendirme toplantısı düzenledik” dedi.

15 YILDIR YENİ BİR ANTİBİYOTK GELİŞTİRİLEMİYOR

Çakıroğlu, antibiyotik direnci konusunda bilinçsiz ilaç kullanımının, ülkemiz için çok ciddi bir problem olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Özellikle yurtdışında ve yurtiçinde yapılan çalışmalarda antibiyotiklerin büyük bir kısmına karşı direnç gelişmiş olduğu ortaya çıkmakta ve maalesef 15 yıldır da yeni bir antibiyotik geliştirilemiyor. Mars’a insan göndermeyi planlayan insanoğlu, bu teknolojide yaklaşık 15 yıldır yeni bir antibiyotik geliştirecek durumda değil. Mevcut eski ilaçları kullanmaktayız. Bu kullandığımız ilaçlar da artık etki etmemeye başladı. Bunun da sebebi bilinçsiz bir şeklide antibiyotik kullanarak antibiyotiklere karşı mikroplar tarafından direnç oluşması. Bu konuda bizler ve bakanlığımız çok ciddi çalışmalar içindeyiz. Toplumumuzu bilinçlendirmek ve ilacı akılcı bir şeklide kullanmak için çeşitli faaliyetler yapmaktayız. Bugün de bu faaliyetlerden birini gerçekleştirmiş olarak burada bulunmaktayız.”

İLK YARDIM ÇOK CİDDİ BİR KONU

Konuşmasında, ilk yardımın çok ciddi bir konu olduğunu vurgulayan Çakıroğlu,”Özellikle halkla iç içe olan imam ve muhtarlarımız gibi sürekli halkla diyalog içinde olan insanların bu konuda bilinçlenmesi çok önemli. Çünkü ilk yardım çok önemli. Özellikle olay anında iki dakika içinde hayat kurtarıcı olmaktadır. Bu nedenle Gümüşhane Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olarak böyle bir program başlattık. Vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, acil durumlarda ihtiyacı olan insanlara bir nebze daha yardımcı olmak için bu bilgilendirme toplantılarını yapıyoruz. Bunun sonucunda da imam ve muhtarlarımız bilinçlenecek ve olay anında 112’nin gelmesini beklemekten ziyade acil müdahaleye başlayarak yaralı ya da hasta vatandaşlarımıza daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Özellikle sağlık çalışanlarına ilk yardım yasal sorumluluktur. Bir kaza anında müdahalede bulunmak benim için yasal zorunluluktur. İlk yardım eğitimi almış insanlar için de bu yasal zorunluluktur” diye konuştu.

SAĞLIK HİZMETLERİNE ULAŞMAK ÇOK KOLAY

img_9953-copy.jpg

Gümüşhane’de sağlık hizmetlerine ulaşmanın kolay olması nedeniyle vatandaşların hastane merkez randevu sistemine pek talepte bulunmadıklarını da dile getiren Opr. Dr. Çakıroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Gerekli kapasiteyi açıyoruz ama yapmış olduğumuz kontrollerde kapasiteler dolmamakta. Örneğin 1000 kapasite açıyorsak 700 kapasite doluyor. Biz merkezi hastane sisteminin konforlu olduğunu insanlarımızın sağlığa erişiminde daha rahat olacağını düşünüyoruz. Hastanede gereksiz yığılmaları gereksiz vakit kayıplarını engelleyeceğini düşünüyoruz. Sağlık çalışanları açısından da daha konforlu olduğunu düşünüyoruz. Almış olduğunuz randevu saatinde, almış olduğunuz polikliniğe giderek muayenenizi oluyorsunuz. O kalabalıkta fazla durmuyorsunuz. Randevular Alo 182’den, internetten veya hastane içindeki merkezi randevu istasyonlarımızdan istediğiniz saat ve günde alabilirsiniz. Bu konuda vatandaşlarımızı teşvik ediyoruz.”

2 NEFES 100 MASAJ

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Acil Uzmanı Doktor Ahmet Kama’da ilk yardım konusunda uygulamalı olarak açıklamalarda bulundu.

İmam ve muhtarların ilk yardım konusunda neler yapmaları gerektiğini manken üzerinde tatbiki olarak gösteren Kama, hasta ya da yaralıya yapılacak olanın ilk anda 2 nefes vermek iman tahtası üzerinde 100 masaj uygulamak olduğunu söyledi.

İLK YARDIM EĞİTİMİ ALMAK HAYAT KURTARIR

Dr. Kama, ilk yardım eğitimi almanın hayat kurtaracağını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Yaşadığımız sürece çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli dönemlerinde, bulunduğumuz her ortamda kaza ve hastalanma riski taşımaktayız. Bu gibi durumlarla karşılaştığımızda, müdahalede bulunanların ilkyardım eğitimi almış olmaları, yaşamın sürdürülmesinde, sakatlanmaların önlenmesinde ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında belirleyici rol oynayacaktır. Ülkemizde ev, iş ya da trafik kazaları ve doğal afetler nedeni ile çok sayıda vatandaşımız yaşamını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Bu gibi durumlarda olay yerinde her zaman bir sağlık görevlisi olamayacağı için olaydan etkilenen ya da ortamda bulunan kişilerin kendilerine ya da başkalarına yapacakları ilkyardım uygulamaları son derece önemlidir. Toplumumuzda genel bir anlayış olarak, ilkyardım ile acil yardım ifadeleri birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Oysa acil yardım, sağlık çalışanları tarafından gerekli donanımla yapılan tıbbi müdahaleleri kapsamasına rağmen; ilkyardım, bu konuda eğitim almış kişilerce olay yerinde bulunan malzemelerle ilaçsız olarak yapılan, uygulamalardır.”

UYGULAYICILAR EĞİTİM ALMALARI

İlk yardım uygulayacak olanların mutlaka bu konuda eğitim almaları gerektiğinin altını çizen Kana, “Ancak ilkyardım eğitimi almamış kişilerin, ilkyardım uygulamalarında bulunmaları sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ilkyardım uygulayacak olan kişilerin, mutlaka ilkyardım eğitimi almış olmaları, öncelikli amaçlarının kişilere zarar vermemek olduğunu bilmeleri ve hayati tehlike oluşturabilecek müdahalelerde bulunmamaları son derece önemlidir. Bakanlığımız tarafından toplumda ilkyardım bilincinin geliştirilmesi, ilkyardım eğitimi almış kişilerin sayısının artırılması ve konuya gereken duyarlılığın gösterilmesi amacıyla ilkyardım konusunda bir dizi yeni çalışma başlatılmıştır. Bu nedenle öğretmen, polis, itfaiyeci, arama ve kurtarma hizmetlerinde görev alan kişiler gibi öncelikli meslek grupları başta olmak üzere tüm halkımızın ilkyardım konusundaki eksik ya da yanlış bilgilerinin giderilmesi ve güncelleştirilmesi amacıyla İlkyardım Temel Uygulamaları Eğitim Rehberi hazırlanmıştır” dedi.

Dr. Kama, daha sonra hasta ya da yaralılara ne yönde ilkyardım uygulanacağını uygulamalı olarak katılımcılara anlattı.

İLAÇLARI AKILLI KULLANIN

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Eczacı Osman Ağın ise “Akıllı İlaç Kullanımı” ile ilgili sunumu yaptı.

Ağın sunumunda, çoklu ilaç kullanımı, ilaçların gereksiz ve aşırı kullanımı, klinik rehberlere uyumsuz tedavi seçimi, piyasaya yeni çıkan ilaçların uygunsuz tercihi, ilaç kullanımında özensiz davranılması, uygunsuz kişisel tedavilere başvurulması konularında açıklamalarda bulunarak, şunları söyledi:

“Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Türkler ve Kolombiyalılar en duygusal hasta grubu olarak biliniyor. Bu nedenle onlara göre antibiyotikler; güçlü ilaçlardır. Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Anneler, solunum yolu enfeksiyonlarını çok önemsiyorlar. Tedaviye karar vermede, kendilerini doktordan daha yetkin olarak düşünüyorlar. Her zaman doktor tavsiyesi olmadan her ne şartta olursa olsun, başta antibiyotikler olmak üzere hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim