BELİRLİ DOZDAKİ STRES ZARARLI DEĞİL
Stresin çoğu zaman kişilerin özel yaşamını, iş hayatını ve ileri seviyede olduğunda psikolojik / fizyolojik sağlığını olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, “Stres aslında bir tepkidir. Organizmamızın üstesinden gelmesi gereken bir durumla karşılaştığında verdiği tepkidir, zorlantıdır. Bu tepkinin fizyolojik boyutları çoğunlukla dışarıdan gözlemlenebilir. Nabızda,terlemede artış, mide kasılmaları,kasların gerginleşmesi,nefesin daralması,kalbin hızlı atması gibi... Tepki sadece fizyolojik değil düşünsel ve duygusal boyutta da olur. Yoğun streste birey konsantre olmakta güçlük çeker, duygular daha yoğun ve kontrol etmesi güç bir hal alır.Bu sebeplerden insan ilişkileri ve iş ilişkilerinde problemler ortaya çıkar. Daha da ötesinde psikosomatik rahatsızlıklar dediğimiz psikolojik kökenli fiziksel şikayetler oluşur. Stresin olumsuz yanlarından bu kadar bahsetmişken olumlu yanlarını da unutmamak gerekir. Stres belli bir dozda olduğunda zararlı olmasının aksine yararlıdır. Birey fiziksel hem de düşünsel,duygusal anlamda harekete geçirir. Hiç stresin olmaması aşırı olması kadar uzmanları endişelendirir” diye konuştu.
Herkesin stres eşiğinin farklı olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, “Aynı olaya karşı iki kişi farklı düzeyde stres hissedebilir. Hatta aynı kişi aynı olaya farklı zamanlarda farklı oranda stres hissedebilir. Yani asıl belirleyici olan stres yaratan etkenden daha çok bireyin bu etkene ne kadar önem verdiği ve onunla başetme konusunda kendini ne kadar yeterli gördüğüdür.” dedi.
Genel olarak stresin aşamaları üç kategoride ele alındığını anlatan Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, “Bunlar; Alarm, Direnme ve Tükenme. Stres oluşturan etkenle karşılaştığımızda alarm durumuna geçeriz,bu bir nevi uyarı gibidir. Böylece bütün organizma bu duruma karşı direnmeye başlar. Ama direnme süreci uzun ve başarısız bir süreçse enerjimiz biter ve üçüncü aşama olan tükenme evresine gireriz. Önemli olan tükenme aşamasına gelmeden stres düzeyimizi dengeleyici önlemler alıp daha sağlıklı düşünebileceğimiz bir alana sahip olmaktır. Unutmayın sağlıklı ve sakin düşünemezsek problem çözme yeteneğimizi verimli olarak kullanamayız.” şeklinde konuştu.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim