• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 25 °C

AŞIRI SICAK VE GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT

28.07.2015 16:42
AŞIRI SICAK VE GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT
Gümüşhane Sağlık Müdür Yardımcısı Pelin Serin Cihanbeyli, “Güneş ışınlarının fazla alımı ciltte kanserojen etki yapmasına neden olabiliyor ve bu şekilde hastalıklara yatkınlık oluşuyor”

Gümüşhane Sağlık Müdür Yardımcısı Cihanbeyli, gazetemize yaptığı açıklamada, tüm ülke genelinde olduğu gibi Gümüşhane’de de mevsim normallerinin üzerinde aşırı sıcak günlerin yaşandığını belirterek, çeşitli uyarılarda bulundu.

Özellikle yaşlıların sıcaklardan daha çok etkilendiğine dikkat çeken Cihanbeyli, “Gümüşhane’de nüfusun yaş ortalamasının yüksek olması da sıcaklıklardan olumsuz şekilde etkilenmesi durumunu artırıyor. Gün içinde sıcaklığın yüksek ve hissedilebilir olduğu güneş ışığının bize daha fazla etki ettiği saatler arasında, özellikle 12-14 saatleri arasında direk güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.

“Sıvı tüketimi artırılmalı”

“Sıcaklardan en çok etkilenenlerin yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, sokak çocukları ve evsizler olduğunu ifade eden Cihanbeyli, daha sonra şunları söyledi:

 “Sıvı tüketiminin mutlaka artırılmalıdır. Terlemeyle birlikte çok sıvı kaybettiğimizden özellikle su tüketimi mutlaka artırılmalıdır. Giysilerimiz korunaklı olmalıdır. Koyu renkli kumaşlardan kaçınılmalı, özellikle beyaz kıyafetleri tercih etmeliyiz.  Aşırı güneş ışığına maruz kalan insanlar, işini ekmeğini dışarıdan kazan insanlar için güneş ışığını sürekli almaları cildin daha erken yaşlanmasına, cilt yanıklarının oluşmasına, güneş ışınlarına bağlı ileri derecede güneş yanıklarına maruz kalabilirler. Güneş ışınlarının fazla alımı ciltte kanserojen etki yapmasına da neden olabilir ve bu şekilde hastalıklara yatkınlık oluşturuyor.”

Aşırı sıcaklardan korunma

“Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde ve güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.”

Çocuklara dikkat

“Yaz aylarında su kirliliği özellikle kanalizasyon bulaşıklarının olduğu derelerde ishal vakalarının artmasına sebep oluyor. Daha da ileri aşamalara gidebiliyor. Çocukların böyle acık akan sulara girmeleri dışında daha çok güvenlik önlemlerinin olduğu havuzlara yönlendirilmesi gerekiyor. Gümüşhane’de bu aktiviteyle ilgili havuzlar da mevcut. Özellikle ailelerin çocuklarını bu havuzlara yönlendirmesi gerekiyor. Çay ve derelerde çocukların serinlemesine izin verilmemelidir.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim