• BIST 9298.29
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 19 °C

ANNE VE ANNE ADAYLARI KENDİNİZİ ÖNEMSEYİN

17.06.2015 15:54
ANNE VE ANNE ADAYLARI KENDİNİZİ ÖNEMSEYİN
Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Burak Öztürk, “Dünyada her bir dakikada gebelik, doğum ya da lohusalıkla ilgili hastalık nedeniyle 1 anne ölüyor”

ANNE VE ANNE ADAYLARI KENDİNİZİ ÖNEMSEYİN

Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Burak Öztürk, “Ülkemizde günde 2 annenin gebelik ya da gebeliğe bağlı nedenlerden öldüğü tahmin edilmektedir” dedi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, Gümüşhane’de anne ve anne adaylarının ölümünü engellemek için ebe ve hemşireler tarafından Ocak ayından itibaren gebe eğitimi çalışmalarına başlanıldığını bildirdi.

Öztürk, amaçlarının Gümüşhane genelindeki bütün gebelere ulaşıp, anneye gebelik öncesi ve doğum öncesi bakım verilmesi, istenmeyen ve riskli gebeliklerin önlenmesi, gebelik-doğum ve doğum sonrası karşılaşılabilecek tehlikeli durumların önlenmesi konusunda anne adaylarını eğitmek olduğunu belirtti.

Ocak ayında başlatılan eğitimlerden bu güne kadar Toplum Sağlığı Merkezi’nde 100 anne adayına eğitim verildiğini ifade eden Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz bütün gebelere ulaşmak”

“Ülkemizde günde 2 annenin gebelik ya da gebeliğe bağlı nedenlerden öldüğü tahmin edilmektedir. İlimizin merkezinde ve köylerinde bulunan her anne adayı bizim için değerlidir. Özellikle kırsal yerleşim bölgelerinde doğum eylemi yaklaşmış ya da başlamış olan anneler zaman zaman olumsuz iklim, ulaşım şartları veya sosyal sebeplerle sağlık kurum ve kuruluşlarına zamanında ulaştırılamamakta ve doğumlar olumsuz şartlarda gerçekleşebilmektedir. Bu tür olumsuzlukları önlemek anne ve bebek ölümlerini azaltmak amacıyla Ekim 2008 tarihinden itibaren misafir anne uygulaması ülkemizin her yerinde uygulanmaktadır. Bu uygulama ile elverişsiz hava ve ulaşım şartları olan yerleşim merkezlerinde ikamet eden gebelerin tespiti, izlemi, muhtemel doğum tarihleri yaklaştığında daha güvenli yerleşim merkezlerine nakledilerek konaklamalarının sağlanması ve doğumlarının hastanede gerçeklemesi hedeflenmiştir. Bunun için gebelerimizin öncelikli olarak yapmaları gereken gebeliklerini aile hekimliklerine bildirmeleri ve bu hizmetten yararlanabilmek için gebeliğin son 4 haftasında kendisiyle ilgilenen ebe veya aile hekimine bildirmesi yeterli olacaktır.”

Aile planlaması hizmetleri

“Gebelik süreci sonlandıktan sonra yardım ve eğitimlerimizi yine esirgemiyoruz. Aile planlaması konusunda yardım ve danışmanlık alabileceğiniz kurumlardan birisi yine toplum sağlığı merkezidir. Aile planlaması ailelerin istedikleri sayıda, istedikleri zamanda ve sağlıklı aralıklarla, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları demektir. Aile planlaması çalışmalarının temel amacı ailenin sağlığını korumak ve onların mutlu yaşamlarını sağlamaktır. Aile planlaması çalışmaları ile çiftlere gebe kalmak ve doğum yapmak için en uygun koşulların neler olduğu öğretilir  gebelikler arasında belli bir süre bırakılarak anne ve çocuk sağlığını korumak hedeflerden biridir. Bu hizmet ailedeki kişi sayısını sınırlandırma anlamı taşımaz. Toplum sağlığı merkezimizde modern aile planlaması yöntemleri mevcuttur.”

Demir desteği uygulaması

“Dünyada en sık görülen kansızlık nedenlerinden biri demir eksikliğidir. Vücuttaki demir depolarının boşalmasından ötürü görülen demir eksikliği özellikle gebelik döneminde ve bebeklerde oluşabilecek kansızlık nedenlerindendir. Çünkü gebelik döneminde vücut daha fazla demire ihtiyaç duyar. Aynı şekilde bebeklerdeki hızlı büyüme daha fazla demir gereksinimi doğurur. Bu gereksinim dışardan yeteri kadar karşılanmadığı sürece mevcut demir depolarımız boşalır ve demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkar. Aslında demir eksikliğine bağlı kansızlık toplumumuzda çok yaygındır ancak aileler bu durumun farkında değildir. Ancak demir eksikliği anne ve bebek sağlığı açısından ciddi problemler doğurabilir. “

Kansızlık belirtileri

“Bebeklerde solukluk, halsizlik, keyifsizlik ve etrafa ilginin azalması, uyku bozuklukları gibi bulgular olabileceği gibi aslında hiçbir bulgu da vermeyebilir. Demir, bebeklerde sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. Bebek ve çocuklarda demir eksikliği dikkatin azalmasına, öğrenme güçlüğüne, hafıza problemlerine hatta zeka geriliğine yol açar. Bunun dışında demir eksikliği bağışıklık sistemini bozarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırıyor.”

Gebelikte kansızlık

“Düşük doğum ağırlıklı bebek, rahim içi gelişme geriliği, doğum sonrası iyileşmede gecikme, doğum sonrası annede enfeksiyon riskinde artış, doğumda normal miktardaki kan kaybı daha önceden kansızlığı olan annede sıkıntı yaratır. Bu nedenle demir eksikliğinin tanısı ve çözümü büyük önem taşıyor.”

Anne sütünün önemi

“Toplum Sağlığı Merkezi Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması ( AÇSAP ) Şubesi olarak önem verdiğimiz eğitimlerden birisi de gebelik sınıfında ele aldığımız anne sütü ile ilgili eğitimimizdir. Anne sütü, en doğal ve en taze besindir. Anne sütü, yeni doğanda ideal büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm enerji ve besin öğelerini içeren, biyo-yararlılığı yüksek , sindirimi kolay doğal bir besindir. Anne sütü ve emzirmenin hem bebek hem de anne için başta beslenme olmak üzere sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok sayıda yararları vardır.”

Anne sütünün bebek için yararı

“Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı korur,  aşıların etkinliğini artırır. Anne – bebek ilişkisini kuvvetlendirir. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda tedavide anne sütü alımı önem kazanmaktadır. Organ ve doku olgunlaşmasını sağlar.”

Anne için yararı

“Sağlık yönünden meme kanseri, over kanseri, rahim kanserine yakalanma riskini azaltır. Kemik erimesine karşı korur. Doğum sonrası kiloları vermeyi kolaylaştırır. Psikolojik yönden annelik duygusunun gelişmesini sağlar. Emzirme anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Emziren annelerin kendilerine güvenleri fazladır. Bu durum süt verimini olumlu yönde etkiler. Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir. Hedefimiz İlk 6 ay sadece anne sütü verip 6. aydan sonra tamamlayıcı besinlerle bebeğimizi 2 yaşına kadar emzirmek olmalıdır.” 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim