• BIST 9300.24
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Gümüşhane : 13 °C
  • Trabzon : 20 °C

ALZHEİMER HASTALIĞI

26.09.2016 09:45
ALZHEİMER HASTALIĞI
Gümüşhane Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, yaptığı açıklamada, Alzheimer hastalığının günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nöropsikiyatrik, semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalık ol

Hastalığın nedeninin tam olarak bilinmemekle birlikte yaş, geçmişte depresyon öyküsünün olması, kalp damar hastalıkları, geçirilmiş ciddi kafa travmaları, düşük eğitim düzeyi, kalıtsal faktörler gibi risk yaratan bazı durumlarının olduğunun tanımlandığını belirten Ağar, hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı:

Alzheimer hastalığın belirtileri

Ağar, Alzheimer hastalığın, belirtileri ile ilgili olarak şunları kaydetti:

Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını ve olayları hatırlayamama), gündelik işleri yapamama, kelimeleri bulurken zorlanmak, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, basit konularda bile karar vermede güçlük çekme, hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme, eşyaların yerlerini karıştırmak, davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama, sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak, şeklinde sıralanabilir.”

Tedavi Bugün İçin Yok

Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavinin bu gün için yok olduğunu dile getiren Ağar,  “Ancak belli bir süre hastalığın ilerleme hızını durduracak ya da yavaşlatacak bazı yeni tedavi olanakları bulunmaktadır. Tedavide amaç hastanın günlük yaşam aktivitelerini daha uzun süre korunmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

ALIŞMAK GEREK

Alzheimer hastası ve yakınlarının bilmesi gerekenleri de paylaşan Ağar daha sonra şunları kaydetti:

“Öncelikle hastanın kendisine, cesaret ve güven duygusunu aşılamak gerekir. Hastaya her zaman yardım edilmeli ve bu yardımın hastaya kabul ettirilmesi gerekir. Hastanın hislerini paylaşmak gerekir. Gerekirse hasta, doktora nasıl bir durumda olduğunu anlatmalı ve bu yönde de tedavi uygulanmalıdır. Yapılacak işler için bir kağıda notlar alınmalıdır. Aynısı eşyaların yerini bulmak için de yapılmalıdır. Alzheimer hastalarının araba sürmesi tehlikelidir. Bu yüzden bir kişinin, hastaya eşlik etmesi      (şoför olarak) gerekir. Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Hasta hobileri kısıtlanmamalıdır. Hastalık ilerlemeden, hastanın ilerideki bakım durumu görüşülmelidir.  Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve baş edebilmek için destek almak gerekir. " 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim