AKILLI TAHTA DÖNEMİ BAŞLADI
Eğitimde Yeni Bir Dönem
Öğrenciler ve öğretmenlerin eğitim anlayışında yeni bir dönem başlatan etkileşimli tahta sistemi, teknoloji dünyasının birçok yeniliğini eğitim uygulamalarına aktarabiliyor. Hiçbir araç gereç ihtiyacı duyulmadan, işaret parmağı ile yönetilen etkileşimli tahta sisteminde, görüntü ve ses öğelerinin yanı sıra kablosuz ağ sistemi ile anında internete bağlanılabiliyor. Öğrencilerin sorduğu soruları görsel öğelerle destekleyen öğretmenler, gerekirse internete bağlanarak tahta üzerinde eğitim sitelerinden bilgi aktarımı yapıyor. Tahtada anlatılan dersler CD'ye kayıt edilerek dersi kaçıran öğrencilerin konulardan geri kalması önleniyor.
Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya içinde bulunduğumuz çağın sürekli değişip geliştiğini, buna paralele olarak okulların da değiştiğini ve teknoloji olarak son sistemi kullandıklarını söyledi.
“İşitirsem Unuturum, Görürsem Hatırlarım”
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Fatih Projesi’nin dünyada uygulanmaya başlandığında ve proje sonlandığında gelişmiş ülkelerden daha ileri bir teknoloji ile okulların donatılmış olacağına işaret eden Şahinkaya, “Sadece okullarda etkileşimli tahta ve internet olmayacak. Bütün derslerin videolu, görüntülü, soru bankalı altyapıları da sistemde olacak. Öğretmen arkadaşlarımız öğrencilere bir görsel mi gösterecek, bir film mi izletecek, artık kırtasiyeden aldırma gibi bir durum yerine sistemden bu görselleri öğrencilere aktarma durumu olacak. Biz şunu diyoruz; işitirsem unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam bilirim. Bu hem görselliği hem yapabilmeyi birlikte ortaya çıkartacak. Dolayısıyla dünyanın gözü de bizim üzerimizde. Eğer Türkiye bunu başarıyla uygularsa Amerika da, Japonya da kendine entegre edecek. Şu anda hiçbir ülkede bu kadar kapsamlı eğitim bilişim altyapısı yok. Eğitimde örnek dediğimiz Almanya ve Finlandiya’daki okullarda böyle bir altyapı hizmeti yok” diye konuştu.
“İlimizde Programın Üzerinde Bir Akıllı Tahta Kurulumu Var”
Etkileşimli tahtayı, bakanlığın programa dahil ettiğini belirten Şahinkaya, “Öncelikle fen liseleri ve akademik liselerin tamamına akıllı tahta kuruldu. Arkasından meslek liselerinin tamamına kuruldu. Şu anda akıllı tahtanın olmadığı bir okulumuz yok. Devamında Şubat 2016’ya kadar bütün ortaokullarda, imam hatip ortaokullarında tahtakurulumu devam ediyor. Şu anda ilimizde programın üzerinde bir akıllı tahtakurulumu var. Şubat tatilinde bütün okulların akıllı tahtaları kurulmuş olacak. Ondan sonra bakanlık tarafından ihalenin tamamlanmasıyla ilkokullarda kurulmuş olacak. Şubat tatiliyle birlikte tablet vermediğimiz ortaokul ve lise öğrencisi kalmayacak. Tabletler piyasadan alabileceğiniz tabletlerden daha kaliteli. Bakanlık böyle üretiyor. Sınıf ortamına tabletle girildiğinde, akıllı tahta sizin tabletinizi tanıyacak etkileşimli olacak. Öğretmenin tableti, öğrencilerin tabletleri ve tahtayı tanıyacak, hiç ayar yapmak zorunda kalmayacaksınız. Direk tahta üzerine bilgi gönderilecek ve soru cevaplandırmaya başlanabilecek. Öğretmen hangi öğrencinin sonucunu görmek istiyorsa tahtaya yansıtabilecek” dedi.
Gümüşhane’de ki Toplam Dağıtım
Şahinkaya Fatih Projesi kapsamında okullara sağlanan donanımlarda her okula 1 adet çok fonksiyonlu yazıcı ile toplam 148 adet ağ alt yapısı, her dersliğe etkileşimli tahta, kablo ve kablosuz internet bağlantısı, her öğretmene tablet bilgisayar ve her öğrenciye E- Kitap ( Tablet Bilgisayar) sağlandığını kaydetti. Bugüne kadar Fatih Projesi Kapsamında Gümüşhane’de 906 etkileşimli tahta, 148 yazıcı, 2 bin 310 tablet bilgisayar temin edildiği bilgisini paylaşan Şahinkaya, 2015 yılı sonu itibariyle hedeflenen toplam 63 okul, bin 240 öğretmen ve 13 bin 16 öğrencinin projeden yararlanıyor olacağını dile getirdi.
Şahinkaya 26.01.2015 tarihinde imzalanan protokol ile ağ altyapı kurulumu tamamlanan okulların hızlı internet bağlantısının gerçekleştiğini ve okullar ile Türk Telekom A.Ş. arasında sözleşmeler imzalandığını duyurdu.
“Boyut Sınırlandırması Yok”
Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi Tarih Öğretmeni Kemal Şükrü Sevindik ise kara tahta ile etkileşimli tahta arasında çok derin bir fark olduğunu dile getirerek, “Kara tahtada iki boyutlu imgeler kullanılabiliyorken, etkileşimli tahtada boyut sınırlandırması yok. Dünyanın değişik yerlerinde ki bilgi havuzlarının tümüne aynı anda ulaşabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“Türk Eğitiminde Devrim Niteliğinde Bir Gelişme”
Fatih Projesinin iki ayağı bulunduğunu bunlardan birisinin etkileşimli tahta, diğerinin ise tablet olduğunu söyleyen Sevindik, “Etkileşimli tahta Türk Eğitiminde devrim niteliğinde bir gelişme olmuştur. Öğrenciler her konuyu üç boyutlu olarak görebiliyor. Ben tarih öğretmeniyim. Herhangi bir savaşın, herhangi bir tarihi olayın geçmişini, videolarını, filmini anında öğrenciye göstererek olayı yaşatma duygusuna sahibiz. Uzun yıllar eğitimcilik yapan birisi olarak söyleyebilirim ki öğrencilerin algı ve bilgi düzeyleri artıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Etkileşimli Tahta İle Zaman Yönetimi
12. Sınıf Öğrencisi Remzi Aydın da etkileşimli tahtanın zaman açısından önemine değinerek, “Kara tahta sistemi eskiden beri kullandığımız bir sistem ancak son zamanlarda kullandığımız etkileşimli tahtalar zaman olarak bize kolaylık sağlıyor. Çünkü kara tahtada bir veri hazırlamak için uzun bir süre çaba sarf etmemiz ve kendimize de bir şey katmamız gerekli oluyor bu yönden iyiydi. Teknolojiyi iyi kullanırsanız iyi dönüş alırsınız, kötü kullanırsanız kötü dönüş alırsınız. Etkileşimli tahtalar olmasa çok eski tepegöz, projeksiyonlarla devam etmemiz gerekecek ama hazır bulduğumuza gidersek, ondan bir şey öğrenmezsek bizim için bir karı olmaz” dedi.
12. Sınıf öğrencisi Gülcan Özengi ise, “Etkileşimli tahta görsel olarak ihtiyacımızı görüyor, internetten bir şeye bakmamız gerektiğinde bakabiliyoruz” diye konuştu.
İbrahim Özdemir- Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim