4.5 YILDA 615 BİN ÇAĞRI
Ağar, gazetemize yaptığı açıklamada, 2011 yılında 150 bin 453, 2012’de 147 bin 355, 2013’de 127 bin 51, 2014’de 139 bin 25 ve 2015 yılının ilk 6 aylık süre içerisinde 61 bin 29 olmak üzere son 4.5 yıl içerisinde yapılan çağrı toplamının 624 bin 913’e ulaştığını belirtti.
Ağar, bu yılın ilk altı aylık süresinde 112 Acil Sağlık Hizmetlerinden 6 bin 78 vaka çıkışı olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
“Günlük yaklaşık bizim 112 Acil Sağlık Hizmetlerine 600’e yakın çağrı geliyor. Bu çağrılar içerisinde ambülans talebi, danışma ve bazen de nadir de olsa rahatsız edilmeler oluyor. Ancak rahatsız edilmeler mevzuatta yapılan değişiklikler sonrası eski döneme göre azaldı. Arayanlar, dijital kayıt sistemi ile 24 saat kontrol ediliyor. Komuta merkezimiz makul çağrıları alarak gerekli yönlendirmelerle birlikte ambülans çıkışını yapıyor. “
Vakit çok önemli
“İlimizde toplam 13 istasyonumuz var. Bunların 6’sı hastaneye, 7 tanesi de 112 Acil Sağlık İstasyonlarına bağlı. Acil sağlık hizmetlerini götürürken vakit çok önemli. Eş zamanlı olarak çalışma yapıyoruz. Köse ilçesinde herhangi vaka meydana gelmişse Gümüşhane Devlet Hastanesi de gerekli hazırlığını yaparak beklemeye alınıyor. Vakit bizim için en değerli şeydir, bir kalp krizinde de yüksekten düşmede de, doğumda da, kordon dolanmasında da en önemli şey zamandır. Şehir içi vakalarda ise vakaya müdahale 10 dakika ile sınırlıdır. Vatandaş, 112’yi aradığı anda maksimum 10 dakikada müdahale olması lazım. Kırsalda ise bu süre yarım saat. Yağmurdere köyünden bir çağrı geldiği anda yarım saat içerisinde oraya müdahale edilmesi gerekiyor. Bakanlığımız da istasyon planlamalarını da buna göre yapıyor. Nüfus yoğunluğunun olduğu yerlerin dışında bir de yol güzergahlarının olduğu yerler de göz önünde bulunduruluyor.”
Acil servislerimiz ta donanımlı
“Acil servislerimiz ve istasyonlarımız her açıdan donanımlıdır. İlimizde 6 paletli ambülansımız mevcuttur. Toplamda 25 tam donanımlı ambülansa sahibiz. Ambülanslarımızın 1 tanesi obez hastaları içindir. 1 tane de 4’lü hasta sevk ambülansımız bulunmaktadır. Bu ambülans çoklu nakillerde kullanılmaktadır. Ambülanslarımızda paramedik denen ambulans acil bakım teknikerleri var. Paramedikler hekim gibi tiriyaj yapma, ilk vakayı değerlendirme gerekli müdahaleyi yapma, ve gerekli ilaçları kullanma yetkisine sahiptir.”
Diğer illere sevkler azalıyor
“Geçmiş yıllara baktığımızda ilimizden başka illere sevkler son yıllarda gittikçe azalıyor. Uzman hekim açığının kapatılması sevklerde düşüşe neden oldu. 2011 yılında 9 helikopter ve 1 uçak, 2012’de 7 helikopter, 2013’de 1 uçak, 5 helikopter, 2014’de 4 helikopter ve 2 uçak, 2015’te ise 2 uçak ve 2 helikopterle başka il hastanelerine sevk yapıldı. Bu sevkler çoğunlukla yoğun bakım isteğinden kaynaklandı. Acil durumlarda hava ambülansla isteğimiz zaman geçirmeden karşılanıyor. “
Hekim ihtiyacımız yok
“Hekim sayısını değerlendirdiğimizde, şu anda ilimizde hekim ihtiyacımız yok. Yardımcı sağlık personeli konusunda ise belli dönemlerde takviyeler yapıyoruz. İlçeler arası kaydırmalar oluyor. Yapımı süren hastanemizin de yüzde 85’lik fiziki yapısı tamamlandı. Yüklenici firma Kasım ayında hastane yapımının tamamlanacağını söyledi.”
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim