VERGİ BORÇLARI YAPILANDIRILIYOR
Defterdar Kemer, yaptığı yazılı açıklamada vergi borçları ve cezalarının yapılandırılması ile ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi.
KANUN NE SAĞLAYACAK?
Defterdarlık olarak tüm personelimiz ile Kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz diyen Kemer, “Kapsama girip de ‘ben bu kanunu duymadım’ diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz” ifadelerini kullanarak kanunun uygulanması ve tanıtımının yapılması ile ilgili kararlılık vurgusu yaptı. Defterdar Kemer, kanunu şu ifadelerle özetledi:
Yapılandırma Kanunuyla;
-Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak
-Borçlar taksitler halinde ödenebilecek
-Vergi ihtilafları sonlandırılacak
-Devam eden veri incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek
-Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak
-Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek
-İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek
-Yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak.
Bu kadar çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden Kanunu vatandaşlarımıza anlatmak, azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetleri başlatılmıştır.
ÖDEME KOLAYLIĞI
Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor.
- Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor.
- Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim yapılıyor.
- Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor.
- Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkanı veriyor.
- Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor.
ÇOK SAYIDA KONUYU KAPSIYOR
Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkanlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek.
Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabilecek.
Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamında yapılandırılabilecek.
YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile Ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek.
Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecek.
BAŞVURU VE ÖDEMELER
Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular, bizzat Vergi Dairesine/Malmüdürlüklerine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek.
Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6,9,12,18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak.
Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor.
PEŞİN ÖDEMELER TEŞVİK EDİLİYOR
Peşin ödemelerde avantajlar sağlanıyor. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca %50 indirim yapılacak.
İLK 2 TAKSİT ZAMANINDA ÖDENMELİ
İlk iki taksitin zamanında ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksiti zamanında ödemeyenler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacak.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim