Torul da Orman Haftası Nedeniyle Ağaç Dikimi Yapıldı
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, ormanların gelişmesinde, korunmasında, yeni yeni ormanlık alanların yapılmasında ve çevrenin korunmasında her şeyin insanların elinde olduğunu söyledi.
Yavuz, Torul Orman İşletme Müdürlüğü tarafından “Ormancılık Haftası” kapsamında ilçeye bağlı Cebeli köyünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Gümüşhane gibi zor coğrafyaya sahip ilimizde güzel projelerin hayata geçirilmesinin yerele çok büyük katkı sağlayacaktır. Bunun orman teşkilatı tarafından yerinde tespitinin yapılması ise ayrı bir güzellik” dedi.
“5 Bin Köye 5 Bin Orman”
Yavuz, bu yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığın tarafından geçmiş yıllarda da olduğu gibi çok güzel çalışmaların olduğunu vurgulayarak, “Elbette bu işin başında Veysel Eroğlu gibi bu işi tam tekmil uzmanı olmuş bakanımız var. Onun emir komutasında yapılan muazzam çalışmalardan 5 bin Köye 5 bin Orman, köyün kalkınmasına yönelik ağaçlandırma şeklinde üretime yönelik verim oluşturacak” diye konuştu.
Orman Her Şey Demek
Orman denilince akla hep çam ağacının geldiğini ifade eden Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Esasında orman her şey demek. Tam bir canlı barınağıdır. Şu anda buraya baktığımız zaman, burayı kazdığımız zaman burada yüzler değil binlerce canlı olduğunu göreceğiz. Orman ve toprak bu binlerce varlıkları barındırıyor. Bizler, bunları gün yüzüne çıkaralım. Milli servetimizi oluşturalım diye gayret ediyoruz. Artık günümüzde teknoloji ve ekonomik imkanların artmasıyla birlikte bunu daha spesifik daha hayata müdahale edecek şekilde uyarlar hale geldik. Orman Genel Müdürlüğümüz, Su İşleri Genel Müdürlüğümüz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz Orman Su işleri Bakanlığının dört ana hizmet birimidir. Muazzam derecede hizmetler yapılıyor ve bunun yansımasını özellikle Gümüşhane’miz görüyor.”
“İlimize Yapılan Katkılar Takdire Şayandır”
Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve diğer bakanların ve özellikle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ve ekibinin “Orman Haftası”na mahsusen yaptıkları katkıların takdire şayan olduğunu kaydeden Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İlimize bu alanda yaptıkları katkılardan dolayı minnet ve şükranlarımızı da arz etmek istiyorum. Özellikle ormancılık alanında yapılan faaliyetler her geçen sene biraz daha ileriye gidiyor. Modernize edilmiş şekilde hayata geçiriliyor. O yönüyle de milletvekillerimizden Cihan Pektaş’ın da bu konuda da ilimize her türlü konularda yardım ve destekleri zaten oluyordu ve zaten olacak. Gümüşhane’mizi her türlü imkanları kullanarak kalkındıralım istiyoruz.”
Muazzam Potansiyel Var
Fidan dikilen alanda muazzam bir potansiyelin olduğunu dikkat çeken Yavuz, İnanılmaz derecede hem hava temiz hem manzara açısından da belki deniz yok ama akarsu var, temiz hava var, burada meyve ağaçları bittiği zaman onlar da inşallah ekonomiye kazandırılacak. Allah hayırlı uğurlu eylesin. Bunun bilincinde olalım, koruyalım ve katkı sağlayalım. 5-10 yıl sonra burada şahane bir ortam oluşacak, bunu yaşayacak olanlar var” şeklinde konuştu.
Ormanlar Yaşamın Teminatıdır
Torul Orman İşletme Müdürü Aziz Altınışık ise ormanların ekonomik değer olarak ölçülebilen sosyo-ekonomik faydaları yanı sıra günlük hayatı doğrudan etkileyen, ekonomik değeri hesaplanamayan ve hesaplanması da mümkün olmayan, yaşamın olmazsa olmazı temiz su ve temiz hava varlığının teminatı olduğunu söyledi.
Bozuk Ormanların İyileştirilmesi
Bozuk olan ormanlık alanlarda iyileştirme çalışması yapıldığını kaydeden Altınışık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ağaçlandırma eylem planları ile her geçen gün orman varlığı arttırmakta olan ülkemizin 2016 yılı ile itibariyle orman varlığı 21.3 milyon hektar olup ülke genelinin yüzde 26.6’sına karşılık gelmektedir. Ülkemizin ormanlık alanın yüzde 52’sini verimli orman geri kalan yüzde 48’i ise bozuk vasıflıdır. Torul Orman İşletme Müdürlüğü yetki ve sorumluluk sahasında 2 ilçe ve 3 belediye ve 61 köy bulunan büyük bir orman işletme müdürlüğü görünümündedir. İşletme Müdürlüğü 157 bin 389 hektar alanın üzerinde faaliyetlerini yürütmekte olup, bu alanın 85 bin 542 hektar alanı orman 78 bin 874 hektar alanı ise ormansız alandan oluşmaktadır.”
“Milletçe Duyarlılığımızı Artırmalıyız”
Gelişmiş ülkelerin orman alanı ülke genelinin yüzde 30’una tekabül etmekte ve bu oranın tamamının verimli ormanlardan oluştuğu düşünüldüğünde orman varlığının miktar ve kalite olarak artırılması için milletçe duyarlılığın artırılması gerektiği vurgulayan Altınışık, “Torul Orman İşletme Müdürlüğü olarak Orman Genel Müdürlüğü'nün 5 yılda 5000 Köye 5000 Orman projesi kapsamında üzerinde bulunduğumuz sahada ağaçlandırma yapmayı planladık. Proje Torul Orman İşletme Şefliği Cebeli Köyü sınırları içerisinde 131 ve 132’nolu bölmelerde 110 dekarlık alanı kapsamaktadır. Proje çerçevesinde alana sarıçam, ahlat, meşe, yaban kirazı, alıç ve ceviz olmak üzere toplam 10 bin adet fidan dikimi planlanmıştır. Sahanın korunması, bedeli karşılığında köy tüzel kişiliğince yaptırılacaktır.Ayrıca işletme müdürlüğümüzde 2016 yılında 120 bin adet fidan dikimi planlamıştır. Kürtün yol ayrımından İkisu kavşağına kadar olan karayolunda orta refüj ağaçlandırılması için proje yapılmakta olup ağaçlandırılacaktır. Ormancılık haftası kapsamında 2016 yılında okullara ve köy muhtarlıklarına 8000 adet fidan dağıtımı yaptık” diye konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra Vali Yavuz ve beraberindekiler fidan dikimi gerçekleştirildi.
Törene Vali Yavuz’un yanı sıra Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Veysel Kodalak, Torul Orman İşletme Müdürü Aziz Altınışık, kurum müdürleri, vatandaşlar, öğrenciler ve Torul Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları ile köy muhtarları katıldı.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim