• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • Gümüşhane : -4 °C
  • Trabzon : 8 °C

Söz Konusu Sağlıksa

24.03.2016 14:33
Söz Konusu Sağlıksa
Söz Konusu Sağlıksa

Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimi Onur Yalçın, hasta bir kişinin, iyileşme sürecinde en önemli unsur olan sevdikleri ve ailesi ile beraber olmasının kendilerini mutlu edeceğini, ancak diğer hastaların da huzuru ve rahatı için ziyaretçilerinin gerekli özeni göstermeleri gerektiğini söyledi.

Yalçın, gazetemize yaptığı açıklamada, ziyaretçilerin ziyaret saatlerine uyma zorunluluğu bulunduğunu, hastanın sağlığı ve tedavisi için ziyaret saatleri dışında ziyarete gelinmemesi gerektiğini belirtti.

10 Dakika İle Sınırlandırılmalı

Altı yaşından küçük çocukların vücut direncinin büyüklerden daha zayıf olduğundan mümkün oldukça hastane ortamına ve hasta ziyaretlerine getirilmemesi gerektiğini belirten Yalçın, “Hasta ziyaretleri hastanın sağlığı için en çok 10 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Hasta yataklarına oturulmamalı ve hasta eşyaları kullanılmamalıdır. Servisteki diğer hastaların sağlığı için hasta yanında kalabalık ziyaretçi bulunmamalıdır” dedi.

Çalışma Saatleri Dışında Ziyaret

Ziyaret girişlerinin güvenlik personeli tarafından yapıldığına dikkat çeken Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mesai saatleri dışındaki hasta ziyaretleri SUPERVIZOR Hemşire, Nöbetçi Memur ve Nöbetçi Uzman Hekim sorumluluğundadır. Hastalar açısından sakınca doğurabilecek durumlarda ziyaret, doktor iznine bağlıdır. Ziyaret kısıtlaması olan hastalar için, kurallar hakkında hemşirelerden bilgi alınabilir. Hastalara yiyecek, canlı ve cansız çiçek enfeksiyon açısından risk taşıdığı için getirilmemelidir. Bununla ilgili kontroller hastane güvenliği tarafından ziyaretçi giriş noktalarında yapılmaktadır.”

Hasta Tedavisine Müdahale Edilmemeli

BaşhekimYalçın, hasta tedavisine müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Aynı hasta için aynı anda ikiden fazla ziyaretçi hasta sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden ziyaretçi sayısına dikkat edilmelidir. Hastane içinde tütün ve alkollü içecekler kullanılmaz. Kullananlar hakkında yasal hükümler uygulanacaktır. Ziyaret esnasında diğer hastalar rahatsız edilmemeli, gereksiz ve meraklı sorular sorulmamalıdır. Hasta mahremiyetine saygı gösterilmeli, doktor serviste hastaları gezerken (vizit sırasında), tedavi ve pansuman yapılırken hasta odasında ve serviste ziyaretçi kabul edilmez. Ziyaret saati dışında, gereksiz ve ısrarlı ziyaret taleplerinde bulunulmamalıdır. Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hastane terk edilmelidir” diye konuştu.

Hastalar Bizim Misafirimizdir

Hastaların kendileri için misafir olduğunu ifade eden Yalçın, “Onlar hastanemizde tedavi olmak amacıyla yatmaktadırlar. Bu nedenle belirtilen kurallara uyulması hastalarımız açısından çok önemlidir. Hastaların yanında refakatçi kalması, kurumda ağır hasta bakımı gerektiren hizmet birimi bulunmadığı takdirde ve tıbbi bir zorunluluk olması kaydıyla ilgili hekimin lüzum görmesi ve klinik sorumlusunun onayı ile belirtilen sürece mümkündür” dedi.

Refakatçi Kartı Zorunlu

Hastanede refakatçi kalabilmek için “Refakatçi Kartı” alma zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken Başhekim Yalçın, şunları kaydetti:

“Refakatçi kartı almak için hastanın yattığı yataklı servis sekreterliği Refakatçi Fişini doldurur, servis sorumlu hemşiresi bu fişe istinaden ‘Refakatçi Kartı’nı düzenler. Bu şekilde düzenlenmiş kartı sahibi herkesin göreceği şekilde sürekli olarak takılı tutmak zorundadır. Refakatçiler (hekim ve hemşire direktifleri dışında) hastaya yönelik her hangi bir uygulama yapmaz. Refakatçiler hastaneye ait eşya ve malzemeleri düzenli ve temiz tutacak, hastane malına zarar veren refakatçi zararı karşılamak zorundadır. Refakatçiler ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastaları hastane dışına çıkarmayacak veya yatağını değiştirmeyecektir. Refakatçiler hastaya yiyecek, içecek getirmeyecek hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir yiyecek, içecek vermeyecektir. Refakatçiler hasta odaları ve koridorlarda yüksek sesle konuşmayacak, çalışanları ve diğer hastaları rahatsız etmeyeceklerdir. Sürekli kalan Refakatçiler, refakat kartlarını göstermek sureti ile hastanemiz ( iaşe ) yemek hizmetlerinden ayrı bir ücret ödemeksizin yararlanacaklardır. Taburcu olacak ücretli hastaların refakatçilerinden Bakanlık fiyat tarifesine göre ücret alınır. Refakatçi değişimlerinden servis hemşireleri haberdar edilecektir. Refakatçiler hastaları ile ilgili herhangi bir sorun olduğu zaman hemşireye haber verilecektir. Refakatçi odalarında yalnızca tek bir refakatçi kalabilir. Kadın ve Çocuk servisinde kalacak refakatçilerin kadın olması zorundadır.”

Refakatçilerin Sorumluluğu Çok Fazla

Hasta refakatçilerinin belirtilen sorumlulukları yanı sıra çok dikkatli de olmaları gerektiğini vurgulayan Yalçın, daha sonra şu önerilerde bulundu:

“Refakatçiler doktorların direktifleri doğrultusunda hastalarına bakmakla ve kurum disiplinine uymakla yükümlüdürler. Refakatçilerin hastalarını muayeneye hazırlamaları ve odalarında bulunmaları gereklidir. Servis içerisinde ve odalarda sessiz olunacak, diğer hastalar rahatsız edilmeyecektir. Tuvaletleri ve çevrenizi temiz tutulacak, yerlere çöp atılmayacak. Telefonlar gereksiz yere meşgul edilmeyecek. Cep telefonu kapatılacak veya sessiz duruma getirilecek. Tıbbi yönden sakınca olabilecek bölgelerde cep telefonlarının kapatılması zorunludur. Refakatçiler hastane dâhilinde tütün ve alkollü madde kullanmayacaktır. Görevlilerin ikaz ve önerilerine uyulacak, hizmetlerimizde ilgili görüş, öneri teşekkür ve şikâyetler, hastanemizde bulunan öneri ve dilek kutularına atabilir. Refakatçiler hastane kurallarına uyacaklardır. İhlali halinde, ilgili kişinin refakat durumu kabul edilmeyecektir. Refakatçilerin hastalarının taburcu olması durumunda refakatçi kartlarını teslim etmeleri gerekmektedir.”

Ziyaret Edilmeyecek Hastalar

Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimi Onur Yalçın ziyaret edilmeyecek hastalarla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Yoğun bakımda yatan, yanık ünitesinde yatan hastalar, bulaşıcı hastalığı olan hastalar, bağışıklık sistemi bozuk hastalar (kanser tedavisi alan, organ nakli yapılmış, steroid tedavisi alan hastalar), doktorunun ziyarette sakınca gördüğü hastaların ziyaretine izin verilmemektedir.”

Kimler Hasta Ziyaretine Gitmemeli?

Yalçın, hasta ziyaretine gitmeyeceklerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“12 yaş altı çocuklar, ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkartma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan hastalar, herhangi bir kronik hastalığı olan hastalar, enfeksiyon olmaya yatkın hastalar, hasta ziyaretine gitmemelidir.”

Yalçın, hasta ziyaretleri ve refakatçilerle ilgili bilgilerin hastanenin internet sayfasından da öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.

İbrahim Özdemir- Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim